Italija osuđuje poziv NATO-a na udare na Rusiju

Giorgia Meloni
11 komentara

Šef vojnog saveza trebao bi pojasniti svoje primjedbe ili podnijeti ostavku, rekao je potpredsjednik vlade Matteo Salvini

Talijanska premijerka Giorgia Meloni i drugi najviši dužnosnici kritizirali su komentare glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga o korištenju zapadnog oružja od strane Kijeva, optužujući ga za eskalaciju napetosti s Moskvom.

Stoltenberg je prošlog tjedna ustvrdio da je “došlo vrijeme” da članice vojnog bloka predvođenog SAD-om preispitaju svoju politiku i dopuste Ukrajini da upotrijebi zapadno oružje za pokretanje napada duboko u ruski teritorij.

“Ne znam zašto je Stoltenberg rekao tako nešto, mislim da moramo biti vrlo oprezni”, rekla je Meloni za talijanski Rai 3 TV kanal u nedjelju. Talijanska premijerka istaknula je da “NATO mora ostati čvrst, ne davati signal da popušta”, ali je savjetovala “veći oprez”.

“Mnogo je upitnih izjava”, dodala je Meloni, podsjetivši kako je ukorila francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zbog njegovih primjedbi o mogućem slanju trupa u Ukrajinu.

U međuvremenu, zamjenik premijera i ministar prometa Matteo Salvini rekao je na predizbornom skupu u nedjelju da Stoltenberg “ne može govoriti u ime talijanskog naroda”.

“NATO nas ne može prisiliti da ubijamo u Rusiji, niti nas itko može prisiliti da pošaljemo talijanske vojnike da se bore ili umru u Ukrajini”, rekao je Salvini, tvrdeći da Rim Kijevu šalje oružje samo da se “brani”, a ne da se “bori, udara i ubijati izvan svoje teritorije.”

“Ovaj gospodin bi trebao ili zatražiti oprost, ispraviti svoje primjedbe ili dati ostavku”, dodao je Salvini.

Ministar vanjskih poslova Antonio Tajani također je inzistirao na tome da se oružje koje Italija šalje Kijevu smije “upotrijebiti samo unutar Ukrajine”.

Komentari šefa NATO-a dolaze u trenutku kada zapadni čelnici daju sve hrabrije izjave o napadima na ruski teritorij. Međutim, prema Moskvi, tvrdnje o postojećim ograničenjima upotrebe američkog streljiva su lažne i osmišljene kako bi se održala iluzija da Zapad nije dio sukoba.

“Polazimo od činjenice da američko i drugo zapadno oružje pogađa mete na teritoriju Rusije, prvenstveno civilnu infrastrukturu i stambena područja”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov novinarima u petak, ističući da američko oružje, poput raketa ATACMS naoružanih kasetne bojeve glave, već su korištene u napadima unutar Rusije, uključujući napade na civilne ciljeve.

Giorgia MeloniItalijaNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koja
1 mjesec prije

Bla bla bla… truć! Mora da joj se nešto, negde “uzdrmalo” i malko populizma nije na odmet

Lucija, prva
1 mjesec prije

Zašto ?

nastran
1 mjesec prije

dolazi iz guze u glavu?

tuf
1 mjesec prije

Talijanska ekonomija brzo gubi dah, ovogodišnje plutanje iznad recesije u decimalama iznad nule je isključivo rezultat državnih subvencija koje, prirodno, potežu dodatno zaduživanje. A kad smo kod duga Italija je značajno zaduženija od svojih njemačkih partnera – 140% BDP-a u odnosu na njemačkih 66%. Projekcija nezaposlenosti do kraja ove godine ide na 8.5%, ne postoji dugoročna strategija za nataložene probleme u ekonomiji jer je stanovništvo sve starije i sve manje perspektivno za inovacije. Jednostavno, Italija više nema što ponuditi svijetu.
Zato se ne radi ni o kakvim pomirljivim tonovima, Meloni je jasno znala do znanja “tko je njezina familija” (da parafraziram Milanovića od prije dvije godine) već nakon izbora. Nego nemaju više ekonomske kondicije za skupe, preskupe geopolitičke izlete.

Max
1 mjesec prije

Razuman stav.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

To je ona ista Georgia Meloni koja je u Kijevu prije 3 mjeseca potpisala sa Zelenskim desetogodišnji ugovor o sigurnosnoj suradnji kojom Italiju obvezuje na dugoročnu financijsku i vojnu potporu Ukrajini, kao i podršku Italije da uđe u NATO.

Dragačevac
1 mjesec prije

Carica Katarina II je 27. maja 1794. izdala reskript o osnivanju Odese. Na današnji dan, pre 230 godina, sveruska carica Katarina II odobrila je master plan za izgradnju novog lučkog grada na mestu napuštene nekadašnje turske tvrđave Hadžibej. Tako je počela izgradnja Odese. Sama Hadžibej tvrđava poznata je od XIV veka kao naselje sa kamenim zamkom i lukom za brodove, nazvana po svom vladajućem begu Hadžu, što se prevodi kao „princ koji je obavio hadžiluk“. U XVIII veku, Osmansko carstvo je, suprotno sporazumu sa Rusijom, počelo ne samo da oživljava naselje i popravlja postojeće građevine, već je 1765. godine u blizini Hadžibeja osnovalo novu tvrđavu Jeni-Dunja („Novi svet“). Kada su za ovo saznali u Sankt Peterburgu, tražili su objašnjenje od turske strane o kršenju zabrane izgradnje novih gradova i tvrđava na obali Crnog mora. Na šta su Turci odgovorili prevarom, uz objašnjenje da ne grade ništa novo, već samo obnavljaju… Čitaj više »

Darko
1 mjesec prije

Stoltenbergu je nužno pod hitno sprašiti metak velikog kalibra između ušiju dok još nije izazvao W3W,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI