Italija poziva na ‘ozbiljne’ mirovne pregovore u Ukrajini

Rusko-Ukrajinski sukob
16 komentara

Ministar vanjskih poslova Antonio Tajani predložio je održavanje još jednog summita ove godine

Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani pozvao je na međunarodne napore posvećene rješavanju tekućeg sukoba između Rusije i Ukrajine. Govoreći za novine Corriere della Sera u ponedjeljak, ministar je izjavio kako se nada da se “ozbiljna mirovna konferencija može održati prije kraja godine”.

Posljednji međunarodni summit posvećen rješavanju ukrajinske krize održan je ovog ljeta u Švicarskoj. Rusija, međutim, nije bila pozvana da sudjeluje, a toliko razvikani događaj nije polučio nikakve konkretne rezultate, jer su mnoge nazočne nacije odbile podržati zajedničku deklaraciju samita.

“Vjerujem da moramo raditi na pronalaženju mirovnog stola, konferencije poput one održane u Švicarskoj prije nekoliko mjeseci uz sudjelovanje Rusije i Kine. Očito, Rusija ne može stići sa zahtjevom za potpunom predajom Ukrajine. Mir je nešto drugo, to mora biti pravedan mir koji jamči neovisnost Ukrajine”, rekao je Tajani novinarima u Cagliariju na marginama press konferencije sa svojom strankom Forza Italia ovog vikenda.

Moskva je švicarski summit nazvala “parodijom pregovora”, jer je događaj prvenstveno bio posvećen raspravi o takozvanoj “formuli mira” Vladimira Zelenskog, koju je Rusija odbacila kao nerealnu.

Nekoliko drugih europskih čelnika počelo je pozivati ​​na drugi krug međunarodnih pregovora o Ukrajini, ovaj put uz sudjelovanje Rusije.

Prošlog je tjedna njemački kancelar Olaf Scholz izjavio kako je uskoro potrebna nova mirovna konferencija te da “Rusija mora biti za stolom”. Inzistirao je na tome da Kijev i njegovi zapadni podupiratelji trebaju “istražiti koje su opcije dostupne” za rješavanje sukoba.

Moskva je u više navrata isticala da nikada nije odbila pregovore s Ukrajinom, ali je istaknula da se takvi razgovori ne smiju temeljiti na nekakvim “efemernim zahtjevima”, već na realnosti na terenu i dokumentima potpisanim na zadnjim rusko-ukrajinskim pregovorima u Turskoj u 2022.

Međutim, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov prošlog je tjedna primijetio da Moskva ne vidi odgovarajuće uvjete za početak mirovnih pregovora za rješavanje sukoba te da tek treba čuti bilo kakve izjave o tome od “zemlje koja zapravo usmjerava cijeli ovaj proces ”, očito misleći na SAD.

Antonio TajaniItalijamirovni pregovorirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 dan prije

Nema ništa od toga.

Lucija, prva
1 dan prije

Naporni ste ovim mirovnim pregovorima…bit će mira kad osvajači odhebu nazad u svoje granice, ŠTA 11 VREMENSKIH ZONA NIJE DOVOLJNO !???

eks
1 dan prije

Zar više nije cilj poraz Rusije ?

tihobl
1 dan prije

Sta ono kazu iz NATO – rusi se brutalno odnose prema nasoj tehnici.

Pa sto tovarite onoliku municiju, jedan pogodak i sveode u komadice.

tihobl
1 dan prije

Zelenski sprema zakon da plijeni vozila gradjanima.
Puno je snimaka droniranih pikapa, puno je snimaka zapaljenih vozila mobilizatora. A donacija sa zapada sve manje.

tihobl
1 dan prije

Rusi u Sumskoj obblasti koriste nosace dronova koji ujedno sluze kao repetitori koji se ne mogu ometati.
Mlate ukre makim dronovima na 40 km od granice.

Mrčikola
1 dan prije

“Mirotvoraca” je sve više kako se bliži termin za novu “pandemiju”.
Da je ovaj ministar prije pola godine pozivao na pregovore, odavno bi bio “bivši”…nema s majstorima zayebancije.😁

denis penis
1 dan prije

2 krug pregovora:svi protiv rusije da prihvati ukrajinske uvjete….ludilo

Protiv Sistema
1 dan prije

Fašistička italija pod vodstvom meloni poziva na pregovore. Mora da je velika frka u italiji i eu

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI