Iza Xijeve europske turneje stoji pažljivo osmišljen plan

Xi Jinping posjeta Evropi
299 komentara

Kina želi očuvati i ojačati svoje uporište u i oko EU i ulaže diplomatske napore tamo gdje se to isplati

Kineski predsjednik Xi Jinping u državnom je posjetu Europi. Na svom prvom putovanju u EU od 2019., posjetio je Francusku i Mađarsku, a turneju je završio u Srbiji.

Putovanje dolazi u ključnom trenutku, kada predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pokušava okrenuti instituciju EU-a protiv Kine, nakon što je posljednjih tjedana pokrenula desetke istraga kineskih proizvoda. Isto tako, SAD je agresivno pojačao retoriku optužujući Peking za sudioništvo u sukobu u Ukrajini, osmišljeno naravno kako bi se potkopao Xijev kredibilitet tijekom njegova putovanja.

Unatoč očiglednoj pro-američkoj pristranosti von der Leyden, sasvim je očito da je lojalnost država EU postala predmetom bitke između Washingtona i Pekinga za utjecaj u novoj geopolitičkoj borbi. Iako je, naravno, EU u teoriji usklađen sa SAD-om, kroz svoju dominaciju nad institucijama kao što je NATO, kineska vanjska politika već je mnogo godina usredotočena na pokušaj vršenja svog utjecaja kako bi spriječila EU da se potpuno uskladi s ciljem Washingtona da obuzda Peking, umjesto toga nastoji očuvati otvorene gospodarske veze s kontinentom. U tu svrhu Kina je posvetila opsežne diplomatske napore Europi, napore koje smatra nevrijednim prema SAD-u, pa čak ni prema UK-u.

Kontinentalna Europa je mješovita torba, a ovisno o političkom statusu quo postoje neke države koje su naklonjene Kini, a neke koje nisu (kao što su baltičke zemlje), pa stoga Kina smatra važnim održati bastion potpore gdje može. Kao rezultat toga, Xi je svoj posjet posvetio trima zemljama koje su trenutno naklonjene Pekingu: Francuskoj i Mađarskoj unutar EU i Srbiji izvan bloka. Prvo, Francuska je zapadnjačka država koja je oduvijek bila poznata po svojoj “maverick” vanjskoj politici koja je proizašla iz njenog položaja bivšeg imperija u vlastitom pravu. Osobito je Emmanuel Macron uvijek bio spreman ići protivno i nastavio je surađivati s Pekingom, čak je i sam posjetio Kinu prošle godine.

Tradicionalno, najveća zemlja EU-a s najvećim entuzijazmom prema Kini je zapravo Njemačka, a to je i dalje vidljivo, primjerice u posjetu kancelara Olafa Scholza Pekingu prije nekoliko tjedana. Međutim, njemačka politika postala je domaće natezanje konopa oko Kine, jer je ministarstvo vanjskih poslova pod kontrolom neokonzervativne Zelene Annalene Baerbock, koja je pokušala potkopati veze s Pekingom. Ovo je naravno naišlo na otpor lobija njemačke industrije, dok think tankovi koje financira SAD također pokušavaju potkopati njemačke veze s Kinom koliko god mogu. Kao rezultat toga, nije politički prikladno da Xi posjeti Njemačku, pa je stoga odabrao Francusku, gdje se mišljenja čine ugodnijima zbog njene uloge “maverika”.

Njegovo drugo odredište, Mađarska, pod Viktorom Orbanom, stvorila je nišu kao država koja je najviše naklonjena Pekingu u cijeloj EU. Orban ima još nepokolebljiviju vanjsku politiku koja također traži zdrave veze s Rusijom. Međutim, njegova mala veličina znači da ne može upravljati dnevnim redom cijelog bloka. Unatoč tome, Budimpešta je vrlo važan partner za Peking jer služi kao vrata za kineska ulaganja i druge projekte koji se mogu ojačati na kontinentu dok se drugdje vrata zatvaraju. Kao što je izgradnja inozemnog kampusa za Sveučilište Fudan ili kineske tvornice električnih automobila, što je od ključne važnosti ako Komisija prijeti carinama.

Ali ne samo to, Mađarska zauzima strateški položaj u srednjoj Europi iznad Balkana koji je završna stanica kineskog gospodarskog koridora koji počinje s lukom koju posjeduje u Pireju u Grčkoj. A između Grčke i Mađarske nalazi se Srbija. Iako Srbija nije dio EU-a, ona je kritično važna nacija na Balkanu koja ima burne odnose sa Zapadom zahvaljujući masivnoj kampanji bombardiranja koju je NATO protiv nje vodio 1990-ih.

To je nacija koja ne voli Zapad, ali nema snage za izravni otpor dok se suočava s pritiskom da se integrira u EU i pitanjem suvereniteta nad Kosovom. Kao rezultat toga, dobrobit Srbije ovisi o njezinoj sposobnosti da se dodvori odnosima s trećim silama kao što su Rusija i Kina kako bi osigurala geopolitički utjecaj.

Za Kinu Srbija tako postaje još jedna žarišna točka ili sigurno utočište za projiciranje utjecaja u Europu. Od početka ukrajinskog sukoba, Kina je zauzela suptilan stav protivljenja širenju zapadnih institucija predvođenih SAD-om, prepoznajući ih kao oruđe hegemonije koje će se koristiti protiv nje. Kao rezultat toga, jačanje veza s Beogradom postalo je dio napora Pekinga da zadrži svoje uporište na kontinentu, i politički i gospodarski – stvoren je kao komercijalni prolaz koristeći svoju ulogu dijela balkanskog koridora.

Stoga će Xi navodno pokušati unaprijediti odnose sa Srbijom. Uostalom, to je mjesto gdje Kina može investirati i tako prodavati Europi, bez uplitanja EU i NATO-a. Također se nada da će se Srbija na kraju pridružiti BRICS-u.

Stoga, dok Xijev posjet Francuskoj, jednoj od vodećih država EU-a, ima za cilj osigurati da se blok ne ujedini protiv Pekinga, njegov posjet Srbiji i Mađarskoj strateški je dizajniran jer ih koristi kao projekcijske točke u osiguravanju komercijalnih veza Kine s Europom biti podržan usred otpora moćnih pojedinaca poput Ursule von der Leyen.

Autor: Timur Fomenko

eufrancuskakinamađarskasrbijaxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
299 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Basinac
1 mjesec prije

Srpski megalomani hrane se ovakvim “potporama” i sanjaju san “srpskog sveta”.
Može li lude ?

JoeP
1 mjesec prije

Vidićemo jeli Amiraljo Lošo Dentjera falija kad je reka da će kineski put svile doć do Savudrijske vale, evo ga sad na Dunavu . . . još mali i geopolitičar Lošo će slavit.
A ja bija zaboravija da mi je Mladen reka da UvdL dolazi u grad, i sinoć nisko priko grada proleti avion, iznenadilo me, kad ovi jedan kraj mene reče Rafal, a drugi reče Ursula, a ja osta ka pizda u neznanju, ali isti sekund skužin ovo Rafal pozdravlja Ursulu. Kako san pametan i brzo shvaćan 🙂
Samo jedan Rafal, i nismo znali zašto samo jedan, jeli Plenković štedi petrolj ili ovima drugima nisu mogli upalit motori 🙂

Tucker
1 mjesec prije

Dosao NATO niotkuda i,iz vedra neba,bombardirao srbiju.do dana današnjega se ne zna razlog tome..da li je možda netko upuceniji,zna li itko razlog?!?!hvala.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Krče svilenu cestu sebi … I to za sada čine vrlo uspješno 🤷

Гавран
1 mjesec prije

Dve suprotstavljene civilizacije. Dva suprotstavljene duhovnosti. Obe preko 4000 godina starosti.
:
Jevrejska protiv Kineske.
*
Svi su već odabrali stranu, po sopstvenoj sklonosti, silom ili slepilom.

tihobl
1 mjesec prije

Tempirao je dolazak u Srbiju na godisnjicu bombardovanja ambasade. Slucajno?

držnedaj
1 mjesec prije

Xi pomaže da se svjet a pogotovo jevropa oslobode anglosakson jarma i robovanja.

Kolo
1 mjesec prije

Jednog dana ce Amerika biti jedini gospodar svijeta, na prijestolju ce sijediti Amerika s lijeve strane ce biti veliki Izrael a s desne Engleska.

Koja
1 mjesec prije

Postaje jasnije zašto Hrvati kupuju nekretnine po Srbiji, sele proizvodnju, čak i neke svoje brendove! Tuđmanovi su to znali još dok se miris baruta nije razišao, Novi Beograd je njihov dom

1 mjesec prije

“Kina želi očuvati i ojačati svoje uporište u i oko EU”
EU je za Kinu i Rusiju “zabranjena teritorija” i obe to odlično znaju (Mađarska, Slovačka, Rumunija, Bugarska su “privremeno u EU”). Sijev odlazak u Francusku je bio pro forme, da bi Srbiju i Mađarsku što manje napadali a sva dogovorena saradnja… ma, dovoljno je videti odnos Rusije i zapadnih kompanija.

Kao što rekoh pre dolaska Sija, ovo je potvrda srpskoj vlasti “iz prve ruke” da nećemo ostati sami kad nas Zapad “odbaci” – uz vojnu pomoć Rusije i ekonomsku saradnju sa Kinom (i Rusijom) imamo šanse za opstanak. Sada će iti lakše napustiti priču “EU je naš jedini put” jer to… nije naš put.

držnedaj
1 mjesec prije

“Kineski predsjednik Xi Jinping kaže da Palestina mora biti priznata kao neovisna država kako bi se riješio sukob na Bliskom istoku.”

..”Chinese President Xi Jinping says Palestine needs to be recognized as an independent state to resolve the conflict in the Middle East.” …Prenosi Twitter

Ivan Bgd
1 mjesec prije

“Stoji pazljivo osmisljen plan” 🤣, a sve drugo sto se desava je slucajno bez “pazljivo osmisljenog plana”.
Ovde je sve vise zastupljen humor…

Poljana
1 mjesec prije

Srbima zelim sve najbolje koji god pravac odaberu, vjerujem bolje je trgovati s bogatim nego tlaciti sirotinju

yoco ono
1 mjesec prije

hm pitam se tko je prosao sa ovim sranjem geografiju..izmedju madjarski i grcke je srbija…aloooooooooooooo gdje bolan onda sjedinjena americka mazedonija…neko gradivo geografije preskocio u prvom razredu osnovne

Ija
1 mjesec prije

Dober članek. Hvala.

Star91
1 mjesec prije

1.posjet Francuska, 2.posjet Srbija i zadnji posjeta Mađarska. Lako provjerljivo. Da li Saša prepisuje bez razumjevanja?

Telac Sitnog Zuba
1 mjesec prije

…..” A između Grčke i Mađarske nalazi se Srbija.” Koliko ja znam između Srbije i Grcke nalazi se jos jedna novokomponirana ex YU banana “država” koja bi mogla biti vrlo lako izmanipulirana da se taj kineski trgovacki koridor na balkanu blokira. U Makedoniji su nedavno u saboru izglasali da se kockarnice moraju maknuti iz blizine skola ali kada je predsjednik taj zakon trebao potpisati austrijski vlasnici kockarnica su lobirali preko evropske unije i predsjednik nije potpisao dok ta ista evropska unija ne prima Makedoniju u tu istu evropsku uniju zbog korupcije….

1 mjesec prije

Dosadno 😱
Najlipši dil dan
kad’ se probudi legija naša. 🤒😛
💥🍷🍻🍷💥💥💥

Max
1 mjesec prije

Francuska ima utjecaj u EUrobiji a Srbija i Madžarska luke na obali Dunava.

Babilon
1 mjesec prije

Pametan potez Kine.

Mrčikola
1 mjesec prije

Ma, lako za Xia…nego, mislim se kako smo nayebali ako pobijedimo na “eurosongu”…😁

trolling queen
1 mjesec prije

Xi Xinping je ŠEF Komunističke Partije Kine. Zaista od sveg srca želim sreću svima koji zaplešu u kolu sa tom ekipom. Nema plakanja sutra, gotovo je. Pozdrav

1 mjesec prije

Legijo  ZBOR
Nema tribunice pa ću ja zadivanit. POSLUŠAJ:
 
Pazite na svoje misli. one postaju riječi.
Pazite na svoje riječi. one postaju djela.
Pazite na svoja djela, ona postaju navike.
Pazite na svoje navike, one postaju karakter.
Pazite na svoj karakter, on postaje tvoja sudbina. – Lao.Tzu (Laozi)

1 mjesec prije

kako sad to? a hrvatska? nije posjetio hrvatsku.
nije li tudjman rekao da je hrvatska respektabilna regionalna sila a srbija zemlja sa kojom nitko ne zeli imati posla?

Red Dog
1 mjesec prije

Jenki su posle WW II napravili izlog kapitalizma od Nemacke. I mase su nasele. Rusile su socijalizam zbog Sna.
Drug Xi radi isto sa prijateljski nastrojenim drzavama Jevrope. Ali kao izloge socijalizma.
I radi to na isti nacin kao i jenki. Izdaje lovu za kredite za koje se kupuje kineska roba i usluge. Izdaje zapravo novac sebi bez inflacije.
Zivio drug Xi i Svecka Revolucija! 🙂

1 mjesec prije

A šta se opterećivate Kinom?! Ona je tama. Zlo.
Potpuno isto zlo ka’ i USA. Za opomenu, bit će potresena.

Dokurčilomi
1 mjesec prije

Može li Van Derova pokrenuti pitanje kako se to prisluškuju i snimaju premijeri, predsjednici i Vlade država partnera i vojnih saveznika? Može li neki odgovor?

Tito
1 mjesec prije

Srbi su uvijek bili pametniji i izabirali bolje saveznike. Što se za Hrvatsku nikako ne može reći. Vrijeme će pokazat, ali mislim da je Srbija na dobrom putu a Hrvatska će jednostavno nestat, s obzirom kakve budale uptavljaju državom.

1 mjesec prije

Kina crvena komunistička aždaja kao i Babilonska bludnica USA potpuno isto zlo. Zlo je uvik zlo i uvik ostaje samo zlo.   Kina, koja je implementirala sustav kontrole, prednjači u digitalnom nadzoru vlastitog stanovništva, dok ostale države, čiji vlastodršci željni totalne kontrole s nestrpljenjem iščekuju da se ispune preduvjeti za primjenu i u njihovim zemljama.   Kina je odlučila prikupiti podatke od 1,4 milijarde svojih građana. Svi stariji od 16 godina moraju imati svoju službenu ID iskaznicu koju kineska vlada sada želi iskoristiti za centralizaciju svih tih informacija. U Kini se puno ulaže u tehnološke tvrtke kako bi pomogle transformirati vladine podatke u gotovo sveznajuću nadzornu mrežu. Jedna od tih tvrtki je Megvii. Nedavno je dobila kapitalno ulaganje od gotovo pola milijarde dolara.   Dio toga novca je iz državnog fonda za virtualnu proizvodnju. Ali ime odabrano za svoj premijerni dio tehnologije je malo čudno. Skynet. Što je to? Terminator je… Čitaj više »

1 mjesec prije

Kina kao i Babilonska bludnica USA su ZLO.
Obraćenje Kine i USA Bogu je neophodno za spasenje svijeta.

Mir Gospodnji nek’ bude di gost sotona nije.

WHO
1 mjesec prije

od kine se moze puno nauciti, npr kako se vare vrata stanovnicima.

opetlazes
1 mjesec prije

Iudvojite 3 markice i platite jmoderatora. propasti ce vam sajt od ovih klosara sto su vam se nakotili.

Bond cigarete Bond
1 mjesec prije

Rim Tim Tagi Dim 🙂

Ameri nisu nikad sletjeli na mesec
1 mjesec prije

Kineska misija Chang’e 6 nije pronašla tragove američkog slijetanja na Mjesec. NASA kaže da kineska tehnologija još nije dosegla potrebnu razinu. Možda je kiša oprala sve tragove.

FELIX
1 mjesec prije

KINEZI NISU GLUPI RADE SVE PO PLANU NA DUGI ROK, STO CE BITI STETNO ZA SVE EVROPSKSKE NACIJE A PRVI SU VEC SRBI KOJI SU SAMO ZA PRIMER DALI KINEZIMA RUDNIK BOR ZA KOGA ZNATE DA JE NAJBOGATIJI RUDNIK ZLATA I BAKRA U EVROPI U UZVRAT SU DOBILI SAMO RADOSNE KINEZE KOJI SU JIH DALI KREDITE I TAKO JIH ZADUZILI,SRBI SU PROGUTALI MAMAC A VEROVATNO SU I NA SVOJU GLUPOST AKO I NE KRIMINALNU RADNJU PONOSNI I JOS UVEK UZIMAJU OD KINEZA NOVAC KOGA NIKADA NECE MOCI VRATITI ALI IMAJU DOSTA PRIRODNOG BOGATSTVA SA KOJIMA CE PLATITI KAMATE A IZ DUGOVA SE NECE NIKADA IZVUCI, ZA SVE TO SU JIM NAJVISE KRIVE VODZE.

Гавран
1 mjesec prije

ODLIČNO , SJAJNO I OBEČAVAJUĆE.
*
NA DOBROM SMO PUTU.

U komentarima provalio cunami mržnje i pakosti .
Svi zavisnici od mržnje, zavisti i pakosti se probudiše.

Гавран
1 mjesec prije

Objavljeno Sijevo pismo zahvalnosti Vučiću.
:
“Naše dve zemlje su zajedno proglasile izgradnju zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, čime su naši bilateralni odnosi podignuti na novu istorijsku visinu, što će ubrizgavati novi snažan podsticaj večnom prijateljstvu, uzajamnom podržavanju i bliskoj saradnji Kine i Srbije”, istakao je predsednik Si.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI