Izaslanik Bakua u Moskvi komentira težnje svoje zemlje prema BRICS-u

BRICS
9 komentara

Polad Bulbuloglu kaže da se Azerbajdžan želi pridružiti ekonomskom bloku

Veleposlanik Azerbajdžana u Moskvi Polad Bulbuloglu kaže da je njegova zemlja zainteresirana za članstvo u BRICS-u i da se već radi na njegovom mogućem pristupanju.

U intervjuu za novinsku agenciju TASS u nedjelju, Bulbuloglu je rekao da postoji duga lista nacija koje se žele pridružiti ekonomskom bloku, a Baku je među onima koje su izrazile svoje namjere.

“Razgovarali smo o tome s našim ruskim kolegama, ali i ovo je proces i stvar rada”, rekao je Bulbuloglu uoči posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Bakuu.

BRICS su 2006. osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južnoafrička Republika pridružila se 2011. Rusija trenutno predsjeda BRICS-om. Skupina je odlučila prihvatiti još šest država tijekom summita u Johannesburgu u kolovozu 2023. Međutim, Argentina je odbila poziv za pridruživanje krajem prosinca. U međuvremenu su Egipat, Etiopija, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati početkom ove godine postali punopravni članovi.

Rusija je 1. siječnja preuzela rotirajuće predsjedanje blokom BRICS. Više od 200 događaja planirano je za iduću godinu, uključujući međunarodne forume, sastanke ministara i okupljanja radnih skupina. Ruski grad Kazan bit će domaćin idućeg samita BRICS-a u listopadu.

Putin je u nedjelju stigao u dvodnevni državni posjet Azerbajdžanu. Predviđen je susret s azerbajdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim s kojim će razgovarati o razvoju strateškog partnerstva i savezničkih odnosa između susjednih zemalja, kao io aktualnim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

Azerbajdžan, veliki proizvođač plina kojemu su se mnoge zemlje EU-a obratile kako bi nadoknadile oštro smanjenje opskrbe energijom iz Rusije nakon ukrajinskog sukoba u veljači 2022., blizak je partner Moskve. Dužnosnici EU nedavno su sugerirali da bi ta kavkaska nacija mogla svoj prirodni plin dovoditi kroz plinovod koji trenutno dovodi rusko gorivo u blok preko Ukrajine. Očekuje se da će shema pomoći Bruxellesu da izbjegne nestašice nakon što ugovor o tranzitu između Kijeva i Moskve istekne krajem ove godine.

U srpnju je potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak rekao da je Moskva spremna nastaviti opskrbu, ali je naglasio da budućnost tranzita u potpunosti ovisi o Kijevu.

AzerbajdžanBRICSPolad Bulbuloglurusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
28 dana prije

Logično.

hiber
28 dana prije

Jos jedan dokaz da je u Azerbajdžanu dvojnik. Prenose se neke rječi izadlanika a Putin2 tamo sluzbeno boravi.

onaj najglu...Dalton
28 dana prije

Azerbajdžan bi želio u BRICS…
I Armenija.
Djelomično…

P.S.
Putin je obećao da Rusija neće širiti BRICS na Zapad – Stoltenberg

abc
27 dana prije

Svi redom napuštaju američki dolar.

Azov
27 dana prije

Putin otišao u azerbajdan koji je prije 3 godine napao armeniju koja je bila u odbranbenom savezu sa rusijom. To je onda kad rusi nisu digli ni prsta da zastite armeniju.
Putin je lažov, izdajica, kriminalac i ubojica.

Damir
27 dana prije

NATO-vcima smeta sirenje BRICS-a.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI