Izrael ima ‘operativnu kontrolu’ nad granicom Gaze s Egiptom

IDF vojnici
9 komentara

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su da su uspostavile potpunu kontrolu nad granicom Gaze s Egiptom. Ova izjava dolazi usred sve većeg pritiska na Izrael da zaustavi svoj rat protiv Hamasa u Gazi, koji je na putu da uđe u osmi mjesec sljedeće sedmice.

“Sada smo stekli operativnu kontrolu nad rutom Filadelfija”, rekao je u srijedu portparol IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari, pozivajući se na granično područje pod kodnim imenom izraelske vlade. On je tu rutu opisao kao “žicu spasa” koju Hamas koristi za krijumčarenje oružja i izvođenje napada na Izraelce.

Hagari je rekao da su desetine raketa otkrivene u blizini egipatske granice i da je Hamas u prošlosti koristio to područje za pucanje na Tel Aviv i druge izraelske gradove. Također je rekao da je ID otkrio oko 20 tunela koje je izgradio Hamas ispod grada Rafaha na jugu Gaze kao dio “strategije ljudskog štita” te militantne grupe.

“Do sada smo eliminisali oko 300 terorista u Rafi”, rekla je Hagari, dodajući da su u nedavnim borbama poginula tri izraelska vojnika.

Al-Qahera News citirao je “egipatski izvor na visokom nivou” koji negira postojanje tunela duž egipatske granice. “Izrael koristi ove navode da opravda nastavak operacije na palestinskom gradu Rafah i produžavanje rata u političke svrhe”, rekao je izvor, prenosi Al Jazeera.

Međunarodni pritisak raste na jevrejsku državu da zaustavi operacije u gusto naseljenoj palestinskoj enklavi, posebno u Rafi, koja je prepuna izbjeglicama koje bježe iz sjeverne Gaze u skladu sa naredbama IDF-a za evakuaciju.

Iako ID insistira na tome da koristi samo visokoprecizno oružje i temeljito provjerava svoje mete, premijer Benjamin Netanyahu priznao je da je smrt najmanje 45 civila u nedjelju bila “tragična greška”. Prema vojsci, geleri od napada na visoke komandante Hamasa u Rafi zapalili su obližnji rezervoar goriva i izazvali veliki požar u izbjegličkom kampu. Štrajk je izazvao oštru osudu evropskih zemalja, uključujući Francusku i Britaniju. SAD su, međutim, poručile da tragedija neće dovesti do promjene politike prema Izraelu.

Izrael je objavio rat Hamasu nakon što je militantna grupa izvela iznenadni napad na gradove na jugu Izraela 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši više od 200 talaca. Preko 36.000 Palestinaca je od tada ubijeno tokom izraelskih operacija u Gazi, prema lokalnim vlastima.

EgipatIZRAELPalestinaRafa
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nenad Erak
3 mjeseci prije

Ako je to istina to im je nebitno jer nemaju kontrolu nad Egipatskom granicom Filadelfije gdje se nalaze tuneli iz kojih Palestincima u Gazi stiže naoružanje ako im je uopće i potrebno s obzirom da duboko ispod zemlje imaju tvornice za proizvodnju oružja s kojim se bore protiv hazarske zločinačke gamadi … ako pokušaju u narednom razdoblju intervenirati da to promjene Egipat će uvući u direktni sukob a samim tim i snage osovine otpora na čelu s Iranom bi se mogle-trebale agresivnije ponašati prema okupatorima Palestine …

Nenad Erak
3 mjeseci prije

Isak Brick bivši zapovjednik tzv izraelske vojske danas na najčitanijem portalu od hazarske gamadi govori da je upad u zamku Hamasa i IJ i ostalih Palestinskih boraca za slobodu PRIVREMENO OKUPIRANE Palestine VELIKA GREŠKA jer će puno izginuti tzv izraelskih vojnika a ništa neće postići. Naime on smatra da tzv israel neće imati muda da zauzme Egipatsku stranu Filadelfije i da ova vlast na čelu s Natanyahu-om želi samo bez obzira na sve produžiti rat kako bi ostali na vlasti. Njegovo mišljenje je da bi tzv izrael dok još uvijek može trebao ODMAH potpisati primirje i povući se iz Gaze i nikako nakon toga otvarati sukob s Hizbollah-om jer nisu u mogućnosti dobiti taj rat a neuspjeh bio mogao biti nestanak tzv izraela .. ali nije optimist da bi se to moglo dogoditi s ovom vladom. P.S. Dakle on smatra a Natanyahu ga je tražio mišljenje puno puta od 7.10.… Čitaj više »

Max
3 mjeseci prije

Požar tig rata će se proširiti.

dupla kamilica
3 mjeseci prije

Veliki Izrael bi po mojim uskoumnim proračunima trebao završiti debelo iza egipatskih granica.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI