Izrael je možda koristio oružje koje je dopremio SAD za ubijanje civila, izvještava Bijela kuća

SAD i Izrael - Slanje oruzja
7 komentara

Administracija predsjednika Joea Bidena izdala je izvješće u kojem se sugerira da su Izraelske obrambene snage možda u više navrata koristile oružje koje je dopremila Amerika na načine koji nisu u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom. Međutim, zbog odsutnosti američkog osoblja u Gazi, nije se moglo potvrditi je li američko oružje doista korišteno u incidentima s velikim brojem civilnih žrtava.

Ovo izvješće dolazi kao odgovor na Bidenov Memorandum o nacionalnoj sigurnosti 20 (NSM-20) objavljen u veljači koji je zadužio saveznu vladu da procijeni vjerodostojnost izraelskih jamstava u vezi sa zakonitom uporabom američkog oružja.

Ako se utvrdi da je Izrael američkim oružjem prekršio međunarodno pravo, Washington bi bio primoran obustaviti svu neobrambenu vojnu pomoć toj zemlji.

Dugo očekivano izvješće isprva je bilo predviđeno za predaju Kongresu početkom tjedna, ali je odgođeno do petka navečer, 10. svibnja. Ističe nekoliko slučajeva u kojima su akcije izraelske vojske izazvale ozbiljnu zabrinutost, uključujući zračne napade na humanitarne radnike međunarodne dobrotvorne organizacije Svjetska središnja kuhinja, “Masakr od brašna” u sjevernoj Gazi i napadi na druge međunarodne humanitarne grupe i dobrotvorne organizacije koje djeluju u regiji.

Unatoč ovim dokumentiranim incidentima, izvješće nije moglo definitivno utvrditi je li američko oružje umiješano. Osim toga, izraelski neuspjeh da pruži sveobuhvatne informacije spriječio je napore da se provjeri korištenje američkih obrambenih članaka obuhvaćenih NSM-20 u navodnim kršenjima međunarodnog prava.

Unatoč tome, s obzirom na veliko oslanjanje Izraela na obrambene artikle proizvedene u SAD-u, izvješće sugerira da je razumno pretpostaviti da je takvo oružje možda korišteno u suprotnosti s međunarodnim humanitarnim pravom.

Bidenova administracija tvrdi da ukupna predanost Izraela međunarodnom humanitarnom pravu nije nužno potkopana pojedinačnim kršenjima, ističući obećanje Izraela da će istražiti takve incidente.

U nastavku, State Department namjerava surađivati s izraelskom vladom kako bi se uspostavio namjenski kanal za pregled zabrinjavajućih incidenata i preporučivanje mjera za smanjenje civilne štete.

SAD odbija nazvati IDF-ovu kampanju u Gazi kršenjem međunarodnog prava

Iako je izvješće kritiziralo određene izraelske operacije u Gazi, ono se suzdržalo od definitivne izjave da je IDF-ova kampanja u Gazi prekršila međunarodno pravo, tvrdeći da se Izrael suočava s “izvanrednim vojnim izazovom” dok se bori protiv Hamasa u Gazi.

U izvješću se uvjeravanja Izraela o zakonitoj uporabi američkog oružja smatraju “vjerodostojnim i pouzdanim”, dopuštajući nastavak isporuka oružja. Međutim, istaknuta je složenost određivanja legitimnih ciljeva u aktivnoj ratnoj zoni gdje Hamas koristi civilnu infrastrukturu i civile kao ljudske štitove.

Priznajući da se Izrael značajno oslanja na oružje proizvedeno u SAD-u, izvješće sugerira da je to oružje možda korišteno na načine koji nisu u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom. Dok Izrael posjeduje znanje i alate za ublažavanje civilne štete, visoka razina civilnih žrtava izazvala je zabrinutost u pogledu učinkovitosti ovih mjera.

U izvješću su istaknute kritike Ujedinjenih naroda i humanitarnih organizacija u vezi s nastojanjima Izraela da ublaži štetu civilima, opisujući ih kao “nedosljedne, neučinkovite i neadekvatne”.

Što se tiče humanitarne pomoći Gazi, izvješće je prvotno utvrdilo da Izrael nije u potpunosti surađivao s naporima SAD-a da maksimalno povećaju pomoć tijekom ranih faza sukoba, ali su kasnije zabilježena poboljšanja.

David Satterfield, bivši američki veleposlanik u Turskoj i jedan od suradnika izvješća, istaknuo je njegovu jedinstvenost i izjavio da će SAD nastaviti pažljivo pratiti izraelske akcije. Okarakterizirao je sukob kao bez presedana i naglasio iskrenu, ali vjerodostojnu ocjenu izvješća.

Bijela kućagazagenocidIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bruno
1 mjesec prije

Ma ja . Teško je to provjeriti. Brodom stiglo 1000 bombi punjenja 500 kg. U skladište u Tel Aviv-u se nalaze još dvije.. Koliko ih je još ostala? Zadatak za drugi razred osnovne škole. Uzimajući u obzir obrazovanje Bajdena, Blinkena i ostalih ubojica, ovo je pretežak zadatak. Zato ćemo lagati kao na ispitu.

Max
1 mjesec prije

Nije možda nego sigurno.

gargamel.
1 mjesec prije

Možda, ali stvarno, vidim da nas ovakvim naslovima smatraju ne ovcama, nego budalama i imbecilima.

xyz
1 mjesec prije

USA pazi da Izrael temeljito izravna Palestinu i počisti sa Palestincima…

nessy
1 mjesec prije

“Izrael je možda koristio oružje koje je dopremio SAD za ubijanje civila, izvještava Bijela kuća”

Ovo je neistina i cista anti USA propaganda. IDF ima sasvim dovoljno oruzja koje koristi za masakriranje civila, tako da im USA oruzje dobro dodje, ali ne presudno. Zidovi su u propagandi primjenili nesto sto se zove ‘dehumanizacija protivnika’. Bibi i njegova ekipa nazivaju palestince zivotinjama, cudovistima i zvijerima, tako da vojnici pri krvoprolicima, ni nemaju griznju savjesti. Nesto isto ili vrlo slicno su radili nacisti u WWII, dakle vidimo da su Bibi i ekipa vrlo talentirani ucenici. Sto bi se reklo, zla djeca, jos gorih roditelja. Stvari se u svijetu mijenjaju, tako da bi zlocinci mogli ipak biti kaznjeni, mada racunaju da su prejaki, da do toga nece doci.

Kalle balle
1 mjesec prije

Cionisticke proklete sotone

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI