Izrael je okupator

Maale Adumim, Izraelsko naselje na okupiranom palestinoskom tlu
12 komentara

Zapadni Jeruzalem provodi “de facto aneksiju” Zapadne obale, presudio je Međunarodni sud pravde

Izraelska izgradnja naselja na palestinskoj zemlji krši Ženevsku konvenciju i predstavlja politiku “de facto aneksije”, objavio je Međunarodni sud pravde (ICJ). Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je “lažnu presudu”, inzistirajući na tome da je Zapadna obala židovska zemlja.

Petnaest sudaca suda složilo se u petak da je “premještanje doseljenika na Zapadnu obalu i Jeruzalem od strane Izraela, kao i održavanje njihove prisutnosti od strane Izraela, u suprotnosti s člankom 49. Četvrte ženevske konvencije”.

Čitajući neobvezujuće savjetodavno mišljenje, predsjednik ICJ-a Nawaf Salam opisao je izraelsku izgradnju naselja na Zapadnoj obali kao “de-facto aneksiju” teritorija i izjavio da bi židovska država trebala okončati svoju “nezakonitu” prisutnost u okupiranoj Palestini teritoriju što je brže moguće.

ICJ istražuje “politiku i praksu” Izraela prema okupiranim palestinskim teritorijima od početka 2023. godine, na zahtjev Opće skupštine UN-a. Na nizu ročišta u veljači, ministar vanjskih poslova Palestinske samouprave, Riad Malki, optužio je Izrael za apartheid i pozvao sud da okupaciju palestinske zemlje proglasi nezakonitom. Izrael nije poslao pravne zastupnike na saslušanja.

Iako će presuda od petka utjecati na stav UN-a o izraelskim naseljima, ICJ nema nikakvih sredstava za provedbu odluke.

“Židovski narod nije okupator u svojoj zemlji – ni u našoj vječnoj prijestolnici Jeruzalemu, ni u zemlji naših predaka u Judeji i Samariji”, rekao je Netanyahu u izjavi nedugo nakon čitanja presude. “Nijedna lažna odluka u Haagu neće iskriviti ovu povijesnu istinu, kao što se ne može osporiti ni legalnost izraelskog naseljavanja na svim područjima naše domovine”, dodao je.

Netanyahuovi tvrdokorni koalicijski partneri pozvali su na još oštriji odgovor. Obraćajući se novinarima prošli tjedan, ministar financija Bezalel Smotrich rekao je da bi Netanyahu trebao službeno anektirati cijelu Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem ako sud presudi protiv Izraela. Smotrich je također obećao pojačati izgradnju naselja kako bi se “spriječilo uspostavljanje palestinske države.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jeruzalem tijekom Šestodnevnog rata 1967. godine. Zapadna obala je podijeljena na tri područja, s manje od petine njezinog teritorija pod potpunom kontrolom palestinskih vlasti. Nešto više od petine je pod izraelskom sigurnosnom kontrolom i palestinskom administrativnom kontrolom, dok je ostatak – koji obuhvaća oko 60% teritorija – pod potpunom izraelskom kontrolom.

Upravo je u ovom potonjem području – označenom kao “područje C” prema sporazumu iz Osla iz 2000. – gdje je Izrael izgradio većinu svojih naselja. Prema sporazumima, Izrael nikada nije trebao zadržati stalnu kontrolu nad ovim područjem. Međutim, izraelska vlada potpisala je izgradnju gotovo 150 tamošnjih naselja od ranih 2000-ih, a više od 450.000 doseljenika sada živi na Zapadnoj obali, prema podacima izraelskih aktivista protiv naseljavanja.

ICJIZRAELMeđunarodni sud
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tucker
1 mjesec prije

Znaci,medjunarodni sud pravde potvrdjuje ono Sha svi dokumenti UN-a govore vec 60,70 godina.odlicno!ovim tempom,po njima,zio entitet moze slobodno postaviti toteme Palestinaca na ulazu u casina Betlehema,Nazareta,Jerihona..sa cigarama u rukama.za jedno 60-70 godina,naravno!shalom.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Meni je moj susjed prijetnja. Dvorište mu je odmah do mog, a kad me pozdravlja dođe skoro 2 metra od mojeg teritorija. Morat ću to riješiti, ne može to tako. Jednom je moja prabaka pomogla posaditi cvijeće na njegovom gruntu. Mislim da će mi biti dovoljno da mu uzmem petinu teritorija onda na idućeg susjeda.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Sadašnji Israel je postigao – nemoguće i nezamislivo ! Sav kapital , stečen na Holokaustu na kojem je na koncu i izrasla Židovska država je sadašnjim , dokumentiranim zlodjelima – potrošen ! I više ga neće bit ! Time su doveli u upit i vlastitu državu 🔥 !

Jure
1 mjesec prije

Isaac Brick bivši zapovjednik tzv IDF-a u najnovijem i najvećem intervjuu od početka sukoba 7.10. je otkrio kako okupaciona “vojska” na čelu s glavnim lažovom glasnogovornikom psihopata Danielom Hagariem laže samu sebe (lako za to) i sve ostale koji ne znaju činjenice. Činjenice su da Hamas, IJ i ostale oslobodilačke formacije Palestinaca u Gazi imaju više vojnika pod oružjem nego 7.10. … Iako je tzv IDF zauzeo granični prijelaz Rafah i osu Filadelfija to ne mjenja situaciju jer oni mogu detektirati tunele do 5 metara dubine a na 14 km širine Filadelfije ima na stotine tunela dubine i do 50 metara tako da oružje i komponente za pravljenje oružja duboko ispod zemlje u tvornicama oružja u Gazi stalno stižu. Da bi se to zaustavilo okupacija bi morala kopati 50 m u dubinu tih 14 km i postaviti prepreku što je neizvedivo a ni Egipat to ne bi dozvolio …. i… Čitaj više »

Max
1 mjesec prije

i jest.

Istina
1 mjesec prije

Izrael je okupator i genocidas

Zmaj, najprviji
1 mjesec prije

Ma kob’ rek’o?!? Šokantno saznanje!!!

Babilon
1 mjesec prije

Sve jasno.

hiber
1 mjesec prije

A sto o tome misli Trump?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI