Izrael mora prekinuti rat u Gazi

Trump - Izrael
7 komentara

predsjednik Donald Trump pozvao je Izrael da “brzo” okonča svoj rat s Hamasom, tvrdeći da je dugotrajni sukob noćna mora “odnosa s javnošću” za jevrejsku državu.

Govoreći za Fox News u četvrtak, Trump je rekao da bi rat trebao brzo završiti “jer su oni desetkovani ovim publicitetom, a znate da Izrael nije baš dobar u odnosima s javnošću”.

Trump je bio blizak saveznik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua tokom njegovog mandata u Bijeloj kući, a sebe je opisao kao “najproizraelskog predsjednika SAD-a u istoriji”. Uveo je sankcije Iranu na Netanyahuov zahtjev, premjestio američku ambasadu u Izraelu u zapadni Jerusalem i posredovao u Abrahamovom sporazumu, kojim je Izrael normalizirao odnose sa Bahreinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Marokom i Sudanom.

Međutim, u mjesecima otkako je Izrael u oktobru objavio rat Hamasu, Trump je više puta pozivao Netanyahua da brzo okonča sukob s palestinskom militantnom grupom. “Morate završiti svoj rat,” rekao je on za izraelski Hayom novine još u martu. “Moraš to obaviti. I siguran sam da ćete to učiniti. I moramo doći do mira, ne smijemo ovo dopustiti.”

Uništavanje civilnih domova u Gazi, rekao je tada, je „veoma loša slika za svijet. Svijet to vidi… svake noći, gledao bih kako se zgrade obrušavaju na ljude. Idi i uradi ono što moraš. Ali ti to ne radiš.”

U intervjuu za Fox, Trump je također osudio demokrate koji su protestirali zbog Netanyahuovog obraćanja Kongresu u srijedu i pozvao na zatvorske kazne za demonstrante koji su palili američke zastave ispred američkog Kapitola.

Netanyahu bi se trebao sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući u četvrtak popodne, prije nego što otputuje na Floridu da se sastane s Trumpom na imanju bivšeg predsjednika Mar-a-Lago. Haris nije prisustvovao Netanyahuovom govoru u srijedu, ali će se sastati s njim u četvrtak, nakon njegovog razgovora jedan na jedan s Bidenom.

U postu na svojoj platformi Truth Social u utorak, Trump je rekao da se “raduje dobrodošlici Bibija Netanyahua” na Floridi, govoreći o izraelskom lideru pod njegovim uobičajenim nadimkom.

Trump je obećao povratak “miru i stabilnosti” na Bliskom istoku, a u kasnijoj objavi podijelio je pismo koje je dobio od predsjednika Palestinskih vlasti Mahmouda Abbasa, koji je Trumpu poželio “snagu i sigurnost” nakon atentata na njegov život ranije ovog mjeseca . “Hvala”, odgovorio je Trump Abasu. “Sve će biti dobro.”

IZRAELSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
1 mjesec prije

Prikazani užasi tretmana prema “nižim” rasama, i poraz Izraela ima posledice i na Abrahamske religije
#
Besmislenost oslanjanja na jevrejske “svete” knjige traži korenite korekcije ili veliku krizu kako Judaizma tako i Islama i Hrišćanstva.

trolling queen
1 mjesec prije

Ma, naravno, Donny – te slikice su jako loše primljene u javnosti. Prvo definiraj što je to taj Hamas protiv kojeg oni tamo kofol “ratuju”. Da li su to mladi ljudi iz tog konc-logora (koji nemaju izbora jer su rođeni kao Palestinci i žive gdje žive od rođenja) koji se naziva Gaza Strip i koji znaju kako će monstrumi uobičajeno – uletjeti sa avionima i pobacati bombe gdje god se sjete i kada god se sjete?! Što uostalom i rade zadnjih stotinjak godina – otkad su Englezi baš u tom dijelu svijeta naselili žide, koji niti njima tamo na otoku nisu baš bili dragi? “Rat protiv Hamasa” – ma marš! To se naziva istrebljenje. To se naziva eliminacijom svih Palestinaca u Gazi i na Zapadnoj obali. Tako da mi nemojte prodavati nekakvu priču kako nekakve uživo snimke masakra – djeluju na javnost. Šta je bitnije?! Ono šta ja osjećam gledajući… Čitaj više »

tuf
1 mjesec prije

Upravo na ovome primjeru na površinu izbija rasist koji Trump u svojoj srži zapravo je. Samo indirektno spominje ljudske žrtve među Palestincima, kao i općenito Muslimanima. Jer isto tako neće žaliti Irance, kojima želi izbrisati državu sa lica zemlje, niti ga je briga za Azijate protiv kojih širi mržnju godinama. Izraelci su od amera (uključujući Trumpa) dobili zeleno svjetlo za napad na Libanon. Time je iznova dokazao svoje licemjerje i prozirnu, lažnu sliku koju pokušava prodati javnosti. Pogledajte samo. Muče ga izraelski odnosi s javnošću i srušene zgrade. Niti jednom rječju nije spomenuo izgladnjelu i pobijenu palestinsku djecu. S te strane se mora priznati da Kamala Harris, ma kako bila nesposobna, barem je pokazala mu*a i u izjavi za javnost nakon sastanka s Netanyahuom nepokolebljivo informirala američku javnost o stvarnoj situaciji u Gazi i fokusirala se na odgovornost Izraela da se povuče iz Gaze i obustavi daljnje vojne akcije. Ako… Čitaj više »

Max
1 mjesec prije

Jako brine za ubojice djece.

opetlazes
1 mjesec prije

Svi su izrazito zabrinuti. Kako da ne.

Gad
1 mjesec prije

Ajde, ajde, na platnoj listi si im. Ne muljaj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI