Izrael očekuje da SAD i drugi saveznici pomognu bombardirati Iran

Izrael i Iran
20 komentara

Izraelski ministar vanjskih poslova pozvao je britanske i francuske kolege da “javno razjasne” svoje obveze

Izraelski ministar vanjskih poslova, Israel Katz, izjavio je da njegova zemlja očekuje ne samo od Sjedinjenih Država, već i od svojih saveznika, uključujući Britaniju i Francusku, da pomognu u ofenzivnim operacijama protiv Teherana u slučaju izravnog sukoba.

Katz je to komentirao tijekom sastanka s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Lammyjem i francuskim ministrom vanjskih poslova Stéphaneom Séjourneom u Jeruzalemu u petak, navodi se u priopćenju njegova ureda na hebrejskom jeziku.

„Izrael očekuje da Francuska i Britanija javno objasne Iranu da je neprihvatljivo da napada Izrael, te da će se, ako Iran napadne, koalicija predvođena SAD-om pridružiti Izraelu ne samo u obrani, već i u napadu na značajne ciljeve u Iranu,“ stoji u priopćenju, a prenosi Times of Israel.

Katz je ponovio u objavi na X (bivši Twitter) da je svojim kolegama “jasno dao do znanja” da bi trebali javno objaviti da će njihove zemlje “stati uz Izrael ne samo u obrani, već i u napadima na ciljeve u Iranu”.

Francuski i britanski diplomati umanjili su značaj ovih tvrdnji, a Sejourne je rekao novinarima da bi bilo “neprikladno” razgovarati o bilo kakvoj “odmazdi ili pripremi za izraelsku odmazdu” usred diplomatskih napora da se pregovara o dogovoru o okončanju rata u Gazi. U zajedničkoj francusko-britanskoj izjavi nakon sastanka također se ne spominju nikakve koalicije protiv Irana.

“Pozvali smo Iran i njegove opunomoćenike da odustanu od tekućih prijetnji vojnim napadom na Izrael. Također smo naglasili svim stranama da se spirala eskalacije odmazde mora prekinuti”, rekli su u svom jedinom spominjanju Teherana.

Sastanak u Jeruzalemu održan je malo prije nego što je posljednja runda neizravnih pregovora o prekidu vatre završila bez pomaka, iako je bilo obećanja o povratku za pregovarački stol sljedeći tjedan. Rat između Izraela i Hamasa traje već 10 mjeseci otkako je militantna skupina izvela smrtonosni upad, što je rezultiralo s približno 1100 mrtvih i oko 200 talaca. Masovni odgovor Izraela odnio je preko 40.000 života Palestinaca, prema zdravstvenim dužnosnicima Gaze.

Rizik od šireg sukoba na Bliskom istoku drastično je pogoršan ubojstvom šefa političkog ureda Hamasa Ismaila Haniyeha, koji je služio kao vodeći pregovarač palestinske oružane skupine u neizravnim pregovorima s Izraelom. Ubijen je u Teheranu 31. lipnja, nekoliko sati nakon što je prisustvovao inauguraciji iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana. Iran je obećao da će “oštro kazniti” Izrael, koji nije ni priznao niti zanijekao bilo kakvu umiješanost u ubojstvo.

SAD je rasporedio dodatne ratne brodove i podmornicu na Bliski istok kako bi zaštitio židovsku državu od mogućih napada, ali ostaje nejasno je li Washington pristao na bilo kakve planove za bombardiranje Irana.

U travnju, kada je Iran ispalio stotine projektila i bespilotnih letjelica na Izrael u znak odmazde za bombardiranje njegova veleposlanstva u Damasku, američki borbeni zrakoplovi i ratni brodovi pomogli su presresti mnoge nadolazeće projektile. Međutim, ovo je bila čisto obrambena operacija, bez izravnog protuudara na ciljeve unutar Irana.

francuskairanIZRAELSADVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Biti-ili-ne-biti
30 dana prije

A Iran očekuje da Hamas, Hezbollah, Rusija, Kina, Sjeverna Koreja, Jemen i slični pomognu bombardirati Izrael.

Dax
30 dana prije

Šta ako Rusi u Iran pošalju protivraketne odbrambene sisteme, posebno S-400, i sisteme za elektronsko ratovanje.
Ali što je najvažnije, ako pošalju obučene ruske vojnike da upravljaju ovim sistemima širom zemlje. Ovo zbog toga da se Iranci uvere da nisu sami i da se neće sami suočiti sa zapadom. Prića se da ovo nije samo predpostavka već da su Rusi već u Iranu!

Bruno
30 dana prije

KO čeka taj dočeka. I Iranci čekaju da bombarduju Izrael. Pitanje za milijun dolara” Ko će prije dočekati.

Bruno
30 dana prije

Čuj sada ovo “POZVALI SMO Iran…” Od kada je PRIJETNJA poziv. Poziva se u goste, igranku, spoj, radosne događaje. Ovo je prijetnja,ako ne stanete sada, u Gazi neće biti prežuivjelih.Naučili od svog omiljenog učitelja Hitlera.

R M
30 dana prije

Evo, samo sto nisu…

R M
30 dana prije

Malo off topic: bliski rodjak takozvane predsednice kosova ubijen na svadbi. Sta ces bolju priliku nego svadba, jedino je bolje lov, ono gistro promasis zeca, a upucas komsiju

abc
30 dana prije

Izraelcima se počele tresti gače, pa sad od saveznika traže jke garancije. Slaba savjest je zajebana stvar. Znaju da jih na ovom svetu više niko ne voli, a večina ljudi jih mrzi do dna duše. Boje se, da jih zapad ne pusti niz vodu.

abc
30 dana prije

Iran neče udariti prvi. A uzvratit če sigurno i to veoma jako. A ruske snage su več u Iranu, sa svim svojim najboljim naoružanjem. Židovi su se zajebali onaj dan kad su Rusiji zabili nož u leđa.

Max
30 dana prije

Moše bi tuđim gloginje mlatio.

Josip
30 dana prije

Izrael treba zbrisati s lica zamlje zajedno sa svom zidovskom bagrom

žile29
29 dana prije

Hahaha vidi ti ove smrdljive židove zakuhtaju rat onda mole i druge da se im pridruže i da jih brane!!!Koji je to ološ od naroda

žile29
29 dana prije

Mislim da je vrjeme ako Iranci vec nemaju atomske bombe neka jim Rusi daju jedan sarmat!!Neka onda izrael preti

Gad
26 dana prije

Britanija i Francuska? Jel ovo neka šala? Pa ti likovi nebi tri dana trajali u ozbiljnom sukobu.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI