Izrael se sveti državi EU-u zbog ‘antisemitskih’ izjava

Izrael
14 komentara

Zapadni Jeruzalem ograničio je pristup španjolskom konzulatu nakon komentara zamjenice madridskog premijera

Izrael je zabranio španjolskom konzulatu u Jeruzalemu pružanje usluga Palestincima sa Zapadne obale, objavio je ministar vanjskih poslova Israel Katz. Rekao je da je taj potez osveta za nedavni “antisemitski” komentar zamjenice španjolskog premijera Yolande Diaz.

U video obraćanju u srijedu, Diaz je komentirala odluku Madrida da prizna državu Palestinu 28. svibnja, rekavši: “Palestina će biti slobodna od rijeke do mora” – slogan koji koriste palestinske militantne skupine i pro-palestinski aktivisti diljem svijeta. Kritičari ga smatraju antisemitskim.

U koordiniranoj promjeni politike, vlade Irske i Norveške također su obećale službeno priznati Palestinu sljedećeg utorka.

U objavi na X (bivši Twitter) u petak, Katz je napisao: “Kao odgovor na španjolsko priznanje palestinske države i antisemitski poziv zamjenice španjolskog premijera da ne samo prizna palestinsku državu, već i da ‘oslobodi Palestinu od rijeke do more, odlučio sam prekinuti vezu između španjolskog predstavništva u Izraelu i Palestinaca te zabraniti španjolskom konzulatu u Jeruzalemu da pruža usluge Palestincima sa Zapadne obale.”

Rodica Radian-Gordon, izraelska veleposlanica u Španjolskoj, također je na X optužila Diaz da koristi “Hamasov moto” i daje “jasan poziv na eliminaciju Izraela”.

“Antisemitskim izjavama ne može biti mjesta u demokratskom društvu i apsolutno je nedopustivo da ih je iznijela potpredsjednica vlade [zamjenica premijera].”

U nizu postova na X, španjolski premijer Pedro Sanchez odbacio je tvrdnju Izraela da oni koji priznaju državu Palestinu staju na stranu terorista. Objasnio je da Španjolska samo nastoji “ponovno pokrenuti politički proces koji bi okončao nasilje… na Bliskom istoku”.

“Mi smo na pravoj strani povijesti”, ustrajao je Sanchez.

Nakon najava Španjolske, Irske i Norveške u srijedu, izraelsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je svoje veleposlanike, a na konzultacije opozvalo i svoje predstavnike iz europskih zemalja.

Prema Ynetu, Izrael razmišlja o tome da ne pošalje svoje izaslanike natrag, snižavajući tako razinu odnosa s trima narodima.

Dok brojne zemlje, uključujući Rusiju i Kinu, već priznaju Palestinu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je spriječiti stvaranje države.

gazaIZRAELPalestinaŠpanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Primat
3 mjeseci prije

interesantno, ..da tjifuti nisu povukli “diplomate” iz rusije i kine… bit ce im vise odgovara za okrupnjavanje euro-azijskog kontinenta, a dje ce se oni gospodarit “u tem somboru”. ..kad mletacki trgovac uvati volan autobusa… voznja je – nezaboravna.

3 mjeseci prije

spanija se ne bi toliko isticala da im nije muslimana u drzavi. tako ni druge evropske drzave, radi prisutnih muslimana moraju balansirati. inace bi bili potpuno za izrael.

Max
3 mjeseci prije

Tipično za njih.

Gad
3 mjeseci prije

Potrošili ste sav kredit i, dapače, ušli u gadan minus.

Tonto
3 mjeseci prije

Da po stoti put ponovim jer guba, bagra, ološ, smardovi cio-hazarski ne shvate,
od anti-semitizma samo je gori sami semitizam!
FREEDOM FOR PALESTINE

vrlodrag
3 mjeseci prije

Istina je antisemitizam, Doduše ubijanje arapa to nije iako su oni najbrojniji semiti. Pitanje je koliko su ovi izrodi uopće semiti pošto znamo da ne objavljuju rezultate genetskih istraživanja.

Kakav to narod ne računa po ocu nego po majci. Znali su stari rabini da će žena u želji da rodi zdravo dijete otići pa se povaljati sa kakvim zdravim muškarcem radije nego da rodi od svoga židova šizofreničnog histeričara.

Dumand
3 mjeseci prije

Palestinci su Semiti, kao i pravi Jevreji. Kada pišete ili prevodite članak, neka se napomene istina a ne gluposti od turkmenskih ljudi koji se izražavaju, a ne ponašaju kao jevreji

Kalle balle
3 mjeseci prije

Palestinci su SEMITI i njih masakriraju antisemiti, AMEN

FELIX
3 mjeseci prije

NISU SPANCI JEDINI KOJI ZELE NAGRADITI I POMOCI TERORISTI U NJIHOVIM PLANOVIMA ZA UNISTENJE ISRAELA, SAMI SPANCIIMAJU I PROBLEM KATALONACA KAKO TO DA NJIMA USKRACUJU PRAVO NA DRZAVU.NA YOU TUBU SAM NASAO OVO STO VAM MOZE MALO POMOCI KOD RAZMISLJANJA I OPTUZIVANJA ISRAELA ZA KRADZU ZEMLJE POALESTINCIMA –

The Jews Never Stole Any Land (But the Arabs did)

0:11 / 11:57

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI