Izrael tretira pregovore u Gazi kao ‘dimnu zavjesu’, kaže Rusija UN-u

Razorena Gaza nakon napada IDF-a
5 komentara

Zapadni Jeruzalem zaobilazi diplomaciju u korist “vojnog rješenja” rata u Gazi, rekla je Moskva

Izrael je koristio mirovne pregovore kako bi zavarao međunarodnu zajednicu i sakrio svoje prave namjere u Gazi, rekao je zamjenik ruskog izaslanika u UN-u Dmitry Polyansky.

Govoreći u Vijeću sigurnosti UN-a u srijedu, Polyansky je optužio Zapadni Jeruzalem za “tvrdoglavo traženje vojnog rješenja problema, dok pokušava ignorirati odluke Vijeća sigurnosti UN-a”.

“Vijeće sigurnosti je jedinstveno u razumijevanju da je spašavanje preostalih Izraelaca i stranaca vojnim metodama nemoguće i da nema alternative pregovorima. Izraelsko društvo to također razumije i prepoznaje”, rekao je.

“Međutim, izraelsko vodstvo, nažalost, nastavlja tretirati pregovore samo kao ‘dimnu zavjesu’ osmišljenu da odvrati pažnju međunarodne zajednice.”

Izrael je zatražio sastanak Vijeća sigurnosti UN-a nakon što su tijela šest talaca koje je oteo Hamas otkrivena u tunelu na jugu Gaze. Prema Izraelskim obrambenim snagama (IDF), palestinski militanti pogubili su taoce nekoliko dana prije nego što su izraelske trupe ušle u tunel. Među ubijenima je i ruski državljanin Aleksandar Lobanov.

Dok je osuđivao smrt talaca, Polyansky je ustvrdio da “zarobljenici imaju manje šanse za preživljavanje dok izraelska operacija u Gazi traje”.

“Danas žalimo ne samo ubijene Izraelce, već sve ljude koji su umrli u Gazi, bili oni Izraelci, Palestinci ili građani drugih zemalja.”

U lipnju je Vijeće sigurnosti donijelo Rezoluciju 2735, koja je pozvala na “trenutni, puni i potpuni prekid vatre uz oslobađanje talaca”. Pregovori su od tada prekidani nekoliko puta, a obje su se strane međusobno optuživale za nerealne zahtjeve.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu okrivio je Hamas za neuspjeh mirovnih pregovora, rekavši da su militanti “sve odbacili”. Naglasio je da se Izrael ne planira odreći kontrole nad Philadelphi koridorom – pojasom zemlje u južnoj Gazi u blizini granice s Egiptom – tvrdeći da je prisutnost IDF-a neophodna za sprječavanje daljnjih napada Hamasa.

“Ljudi su rekli: ovo će ubiti dogovor. A ja kažem: takav dogovor će nas ubiti”, rekao je Netanyahu u srijedu, a prenosi BBC.

SAD je nastavio s naporima da posreduje između Izraela i Hamasa, a državni tajnik Antony Blinken ovog mjeseca putuje na Bliski istok. Netanyahu je, međutim, odbacio tvrdnju američkog predsjednika Joea Bidena da “ne čini dovoljno” za postizanje mirovnog sporazuma. “Hamas mora učiniti ustupke”, rekao je.

Obraćajući se Vijeću sigurnosti u srijedu, dužnosnici UN-a ponovno su potvrdili svoje pozive na oslobađanje svih talaca i trenutni prekid vatre.

gazaIZRAELmirovni pregovoriPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Warrior
11 dana prije

Ove ruske,diplomatske,izjave u rockefelerovim ujedinjenim narodima su klasični primjer dimne zavjese.izražava se negodovanje zbog ponašanja nestašne izraelske demokracije da bi se pokrio neviđeni genocid.uskoro če godinu dana otkada je počelo ubijanje i protjerivanje svega što diše u gazi.zbilja je nestašna ta izraelska demokratska,eurosongovska,olimpijska,slobodarska demokracija.

Darko
11 dana prije

Izrael treba sravniti sa zemljom i dovršiti Hitlerov projekt čišćenja svijeta od židovskih svinja koje su se opet nakotile i podivljale.

Max
11 dana prije

Oni žele samo rat.

FELIX
10 dana prije

NEMOJTE TRAZITI OD ISRAELA DA KAPITULIRA NA TO NECE PRISTATI, GOTOVO SAV SVOBODAN SVET PODUPIRE HAMAS I NJEGOV PLAN ZA RESENJE PROBLEMA, SADA SE RADI NA TOME DA SE HAMAS OCUVA ZA USTVARENJE KONACNOG CILJA U TU SVRHU SE SPROVODI I VELIKI PRITISAK NA ISRAE SA ZAHTEVOM DA PREPUSTI KORIDOR UZ GRANICU SA EGIPTOM KAKO BI OPET OMOGUCILI SNABDEVANJE HAMASA SA SVIM STO MU JE POTREBNO ZA SPROVODZENJE MIROVNOG PLANA STO ZNACI BRISANJE ISRAELA SA LICA ZEMLJE, AMERIKA SPROVODI VEC DUGO PRITISKE NA ISRAEL ZA PREKID VATRE I PRKID UBIJANJA ZENE I DECE KAO I NAPADE NA SKOLE POD POKROVITELSTVOM UN GOTOVO SVAKA SLUZI HAMASU ZA SKRIVALISTE. AMERIKANCI NISU JEDINI KOJI PRITISCU NA ISRAEL SADA SU SE JIM PRIDRUZILI I ENGLEZI SA EMBARGOM NA PRODAJU ORUZJA DA DRUGE NI NE POMINJEM.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI