Izrael uhitio američkog novinara zbog izvještaja o iranskom napadu

Jeremy Loffredo
14 komentara

Nezavisni američki novinar Jeremy Loffredo uhićen je na Zapadnoj obali i navodno optužen za “pomaganje neprijatelju tijekom rata” zbog svog izvještavanja o iranskom napadu.

Iran je 1. listopada lansirao baraž projektila na Izrael, pogodivši brojne vojne baze i objekte kao odgovor na ubojstva vođa Hamasa i Hezbollaha. Izraelski cenzori zabranili su bilo kakve izvještaje o šteti koju su napadi možda nanijeli.

“Shvaćam da mnogi Amerikanci imaju duboku, sveobuhvatnu, nepokolebljivu ljubav prema stranoj zemlji Izraelu, ali Jeremy Loffredo je Amerikanac i novinar (vrlo dobar), kojeg Izrael zatvara bez suđenja zbog njegovog izvještavanja.

Možda i on zaslužuje neko razmatranje?” rekao je brazilski novinar Glenn Greenwald, ističući Loffredov slučaj u četvrtak. Neki od Loffredovih radova objavljeni su u američkom mediju Grayzone. Prema riječima urednika Grayzonea Maxa Blumenthala, Loffredov telefon je konfisciran nakon što ga je uhitila izraelska vojska. Blumenthalov kolega Wyatt Reed rekao je da je Loffredo “pretučen, zavezanih očiju i odveden u izraelsku vojnu bazu.”

Izraelski medij Ynet izvijestio je da je Loffredo optužen za “pomaganje neprijatelju tijekom rata i pružanje informacija neprijatelju.” “Izrael zadržava i procesuira američkog novinara zbog obavljanja novinarskog posla. Hoće li ga njegove medijske kolege braniti?” upitao je Aaron Mate iz Grayzonea na X-u (bivšem Twitteru).

U svom posljednjem video izvještaju iz Izraela, Loffredo je podijelio snimke koje su snimili Izraelci i arapski beduini, a koje navodno prikazuju učinak najmanje deset iranskih projektila na zračnu bazu Nevatim u Negevu. Neki od beduina pokazali su američkom reporteru komad krhotine projektila koji izraelska vojska nije uklonila.

Loffredo je zatim otišao u Tel Aviv i pratio gdje je iranski projektil pogodio “manje od 1.000 stopa” (300m) od sjedišta Mossada, izraelske obavještajne agencije smještene u stambenom području. Njegov X profil je od tada zaključan.

U ožujku 2023., kada je reporter Wall Street Journala Evan Gershkovich uhićen i optužen za špijunažu u Rusiji, američka vlada ga je odmah proglasila “nezakonito pritvorenim.” Predsjednik Joe Biden i većina glavnih medija izjavili su da “novinarstvo nije zločin” i zahtijevali njegovo hitno puštanje. Državno tajništvo i američko veleposlanstvo u Izraelu još nisu komentirali uhićenje Loffreda.

Nakon što je Gershkovich razmijenjen za nekoliko Rusa pritvorenih na Zapadu, Moskva je objavila video dokaze koji su pokazali da je Amerikanac uhvaćen s USB stickom koji sadrži klasificirane informacije o ruskoj proizvodnji oružja.

IZRAELJeremy Loffredonovinaruhićenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dawor
6 dana prije

Kad ih hapse ONI (🇺🇲🇬🇧🇮🇱) onda je “dobro”
😠 😠 😠

Srećko
6 dana prije

Da , ratni reporteri i novinari tamo stradaju ko muhe , najviše od svih ratova dosad . Ovaj ima sreće ako je još živ . Novinarima Aljazeere ubijaju i obitelj koji žive u Gazi .

MirCro
6 dana prije

Ovaj svijet je dnevna i noćna mora.

Warrior
6 dana prije

Njegov komentar uz objavljeni video je šlag na vrhu torte:sve potencijalne mete,uključujući Mossad(koji je promašen,vjerovatno sa namjerom),su u blizini civilnih ciljeva!tako da se može reči,Izraelci se skrivaju iza civila,ljudskih štitova!😱

tihobl
6 dana prije

Tacno ovi židovi idu na preuzimanje cijelog svijeta, jednostavno ubijaju civile kao zivotinje a kada se desi ruski udar u zgradu to je zlocin .

Max
6 dana prije

Šalom je 1967. potopio brod američke ratne mornarice a što im onda znači jedan novinar.?

Fer
6 dana prije

Trebalo ga je dobro izmlatiti zbog ljubavi prema kozojebima

FELIX
6 dana prije

ON NIJE JEDINI, AL GAZIRA JE IMALA U ISRAELU CAK I SVOJ BIRO, PORED TOGA NIJE SAMO VECINA NOVINARA PROPALESTINSKO USMERENA, TU IMATE I MEDIJE I BEZBROJNE HUMANITARNE ORGANIZACIJE KOJE SE BRINU ZA DOBROBIT ARAPA, NA CIJOJ STRANI IMA I DOSTA SAMIH ZIDOVA DA O CLANOVIMA UN ORGANIZACIJA CAK NI NE GOVORIMO, NEKI OD NJIH SU CAK I OSOBNO POMAGALI HAMASU KOD NAPADA NA ISRAEL 7 OKTOBRA SA TOM PRAKSOM I NASTAVLJAJU JER SU U GOTOVO SVIM NJIHOVIM SKOLAMA NA PODRUCJU GAZE UTOCISTA HAMASOVIH BORACA I VISE PUTA NAPUNJENA HAMASOVIM EXSPLOZIVNIM SREDSTVIMA KOJE KOD UDARA BOMBE PROUZROKUJU SEKUMDARNU EXPLOZIJU KOJA POVECAVA BROJ CIVILNIH ZRTAVA POGOTOVO NEVINE DECE, AKO SE HAMASOVI BORCI NEBI KRILI IZA ZENSKIH HALJINA PO CIVILNIM , VERSKIM I MEDICINSKIM USTANOVAMA NEBI BILO TOLIKO CIVILNIH ZRTAVA , POGOTOVO DECE STO JE SAMO U KORIS HAMASOVE PROPAGANDE.JER NIKO NEMOZE BITI NA STRANI UBICA NEVINE DECE STO HAMAZ ZNA I… Čitaj više »

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI