Izraelci su upozoreni da ne dolaze u Ukrajinu

Ukrajina i Izrael Pasos
9 komentara

Izraelci koji također posjeduju ukrajinske pasoše trebali bi izbjegavati putovanja u Ukrajinu zbog sve većeg broja prijava da dvojnim državljanima nije dozvoljeno da napuste zemlju, upozorila je izraelska ambasada u Kijevu.

Upozorenje dolazi u trenutku kada ukrajinske vlasti pooštravaju zakone o mobilizaciji, koji sprečavaju sve muškarce od 18 do 60 godina da napuste zemlju dok je ona pod vanrednim stanjem. Prošlog mjeseca ukrajinska granična straža proširila je mjeru čak i na one koji posjeduju drugi pasoš i imaju stalni boravak u inostranstvu.

U poruci na svom službenom Telegram kanalu u ponedjeljak, izraelski ambasador u Kijevu Michael Brodsky napisao je da bi svi Izraelci s ukrajinskim državljanstvom trebali “razmotriti svrsishodnost posjete Ukrajini tokom rata”.

“U slučaju pritvora nosioca dvojnog državljanstva, ambasada neće moći pružiti pomoć u vezi s odlaskom iz Ukrajine”, napisao je Brodsky, ističući porast nedavnih slučajeva zadržavanja vlasnika izraelskih pasoša na ukrajinskoj granici.

Slično upozorenje je prošlog mjeseca izdala i američka ambasada u Kijevu, koja je “snažno” savjetovala dvojnim državljanima izvan Ukrajine da ne putuju u zemlju, uz napomenu da postoji “izuzetno visok rizik” da im neće biti dozvoljeno da napuste , čak i sa američkim pasošem. Što se tiče onih koji su već na ukrajinskom tlu, ambasada im je savjetovala da se “sklone na mjesto i pridržavaju se svih lokalnih naredbi”.

Kijev je najavio opštu mobilizaciju ubrzo nakon što su u februaru 2022. izbila neprijateljstva sa Rusijom, zabranjujući većini vojno sposobnih muškaraca da napuste zemlju. Međutim, ovaj napor je poremećen široko rasprostranjenim izbegavanjem korupcije i propuha. Nedavno, suočen sa sve većim gubicima na bojnom polju, Vladimir Zelenski je usvojio zakon kojim je snižena starosna granica za regrutovanje sa 27 na 25 godina i drugi koji je značajno pooštrio pravila mobilizacije.

U međuvremenu, ukrajinska granična služba je izvijestila da preko 100 ljudi svakodnevno pokušava pobjeći iz zemlje koristeći različite metode kako bi izbjegli mobilizaciju. Neki su čak i izgubili život u tom procesu. Izveštava se da je najmanje 45 Ukrajinaca poginulo na neravnom terenu pokušavajući da pobegne iz zemlje prošlog meseca, a mnogi su se udavili u reci Tisi, koja protiče kroz jugozapadnu Ukrajinu, Rumuniju, Mađarsku, Slovačku i Srbiju.

IZRAELmobilizacijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 dana prije

Djuro nas ubjedjuje da ne bjeze ukrajinci od Zelenskog vec od “ruskog agresora”.
Toliko vole svoju zemlju da najmanje cetvorica mobilizatora trebaju da uvuku dragovoljca u kombi.

tihobl
2 dana prije

Бербок: За Берлин нема важнијег националног интереса од подршке Украјини.

Бербок је рекла да је иритирају дискусије у којима се подршка Кијеву тумачи као доброчинство.

dupla kamilica
2 dana prije

Pustite židove i naciste da dijele sraonu na prvoj liniji.

Max
2 dana prije

Strah od mobilzacije.

Ante
2 dana prije

Ali ja sam povlaštena klasa reče povlašteni vojniku za mobilizaciju. Odgovor vojnika za mobilizaciju, tup po glavi, dobiti ćeš kramp sa posvetom da si povlašten da kopaš rovove.

Lucija, prva
2 dana prije

Ja sam mislila da su svi takvi već u Srbiji (200.000) ili Hrvatskoj.
Ili, Crnoj Gori.

onaj najglu...Dalton
1 dan prije

U Ukrajini je za potpuno besplatno gledanje bilo kojeg filma ili TV serije potrebno samo unijeti svoje podatke…
I navesti točnu lokaciju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI