Izraelska vojska počinje dovoditi u pitanje Netanyahuove “nemoguće” ciljeve u Gazi

Izrael bombarodavanje Gaze
4 komentara

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu jasno je dao do znanja svijetu da rat u Gazi neće prestati sve dok Hamas ne bude potpuno iskorijenjen. Ovaj se zadatak pokazao nečuvenim i nerealnim, koštao je života desetke tisuća nevinih Palestinaca i pretvorio pojas Gaze u paklenu zonu uništenja i gladi.

Glasnogovornik vlastite izraelske vojske, kontraadmiral Daniel Hagari nedavno se usprotivio režimu i proturječio Netanyahuovoj pravednoj doktrini. Hagari je rekao da je poraziti Hamas nemoguć zadatak. Rekao je da krajnji cilj Izraela u Gazi znači “bacanje pijeska u oči ljudima”.

Netanyahu odbija popustiti pred sve većim pritiskom

Dok izraelska vojska razdvaja Pojas Gaze u potrazi za taocima, žrtve rata se gomilaju. Nakon devet paklenih mjeseci borbi ubijeno je više od 37.000 nevinih Palestinaca. Upravo sada, političko i vojno vodstvo zemlje počinju preispitivati ​​Netanyahuov plan i jesu li njegovi navedeni ciljevi održivi, ​​etični ili vrijedni stremljenja. Hagari je govorio na izraelskom kanalu 13, rekavši da je Netanyahuov zadatak iskorjenjivanja Hamasa “nemoguć”.

“Ovaj posao uništenja Hamasa, nestanka Hamasa je jednostavno bacanje pijeska u oči javnosti”, rekao je. “Hamas je ideja; Hamas je stranka. To je ukorijenjeno u srcima ljudi – tko god misli da možemo eliminirati Hamas, griješi.”

Netanyahuov ured je brzo odgovorio, potvrđujući da je sigurnosni kabinet, kojim predsjeda premijer, definirao uništenje Hamasovih vojnih i upravljačkih sposobnosti kao primarni cilj tekućeg sukoba u Gazi. U izjavi je ponovljena predanost Izraela postizanju ovih ciljeva, unatoč tome što su Hagarijeve primjedbe protumačene kao izazov Netanyahuovoj dugotrajnoj doktrini.

Izrael je izvan kontrole, ali njegova vojska počinje dovoditi u pitanje njihov režim

Izraelski politički analitičar Akiva Eldar dao je mišljenje o kontroverzi, opisujući je kao značajnu eskalaciju unutar Netanyahuove vlade. Eldar je istaknuo sve veći jaz između premijera i raznih analitičara i novinara koji su neslužbeno povezani s njegovom administracijom. Istaknuo je da Hagarijevi komentari ne samo da dovode u pitanje Netanyahuovu strategiju, već sugeriraju i šire nezadovoljstvo zbog izvedivosti i etičnosti slijeđenja tako nečuveno ambicioznih vojnih ciljeva.

Ovaj unutarnji sukob dolazi usred višemjesečnih pregovora o prekidu vatre u kojima posreduje međunarodna zajednica, koji su opetovano bili u zastoju bez ostvarenja opipljivog napretka. Situacija se dodatno zakomplicirala povlačenjem Bennyja Gantza, bivšeg vojnog zapovjednika i ključne osobe Netanyahuove koalicije, iz ratnog kabineta. Gantz je kao glavni razlog svog odlaska naveo frustracije zbog premijerovog načina na koji se nosio sa sukobom.

Štoviše, Netanyahuova nedavna kritika odluke vojske da provede “taktičku pauzu” u Gazi kako bi se olakšala isporuka humanitarne pomoći otkrila je njegov potpuni i krajnji nedostatak mudrosti i empatije za tisuće nevinih koji pate zbog njegovih eskalirajućih diktata.

Izvješća izraelskih TV postaja citirala su Netanyahua koji je izrazio nezadovoljstvo sve većim neslaganjem s njegovim vojnim ciljevima i strategijama. Šaljivo je rekao da je “Izrael zemlja s vojskom, a ne vojska sa zemljom” u slabo prikrivenoj kritici onoga što on doživljava kao antisemite koji ignorantno daju prednost humanitarnim pitanjima nad nužnim vojnim ciljevima.

Dok sukob u Gazi nastavlja uzimati danak u ljudskim životima i usred sve većeg međunarodnog pritiska za rješenjem, Netanyahuova vlada se suočava ne samo sa složenošću nemogućih ciljeva, već i s unutarnjim neslaganjem oko strateškog smjera i moralnih implikacija svojih vojnih akcija.

gazaIDFIZRAELNetanyahu
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sam
2 dana prije

7.10.2023 ma kako se sve odvijalo je pocetak kraja okupacijske zvijeri na tlu Palestine a s njom i citavog sistema koji ju je instalirao.
A to opet znaci velike dogadjaje u citavom svijetu.

Max
1 dan prije

izrael riskira nestanak.

Vrane
1 dan prije

Hamas ste vi osmislili, teško je ubiti vlastito čedo.

Josip
1 dan prije

Neitanahua treba objestiti za noge o najvisu granu i pustiti da crkava danima za primjer. Niti jedna kazna nije dovoljno dobra za to zidovsko smece.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI