Izraelske snage premještaju se prema libanonskoj granici – Netanyahu

Benjamin Netanyahu
26 komentara

Premijer je ustvrdio da je “intenzivna faza” borbi u Gazi skoro gotova, otvarajući put za suočavanje s Hezbollahom

Izraelske trupe spremne su krenuti prema granici zemlje s Libanonom kako bi se suočile s Hezbollahom dok borbe protiv Hamasa u Pojasu Gaze jenjavaju, otkrio je premijer Benjamin Netanyahu.

Govoreći u nedjelju u svom prvom intervjuu za izraelsku televiziju od početka rata s Hamasom prošlog listopada, Netanyahu je rekao da su velike borbene operacije u palestinskoj enklavi skoro gotove. “To ne znači da će rat uskoro završiti, ali rat u svojoj intenzivnoj fazi uskoro će završiti u Rafi”, dodao je. “To je istina. Nastavit ćemo stalno kositi travu.”

Budući da su mnoge trupe u Gazi oslobođene, rekao je premijer, izraelske jedinice će se “okrenuti prema sjeveru”. Izraelske obrambene snage (IDF) bit će preraspoređene u pograničnu regiju, gdje su posljednjih tjedana intenzivirane razmjene raketne vatre s Hezbollahom. Izraelski stanovnici regije evakuirani su od početka rata s Hamasom prije više od osam mjeseci.

“Imat ćemo mogućnost prenijeti dio vlasti na sjever i to ćemo učiniti – prije svega, u svrhu zaštite, a drugo, kako bismo vratili naše stanovnike kući”, rekao je Netanyahu za izraelsku TV kanal 14. “Ako možemo, učinit ćemo to diplomatski. Ako ne, učinit ćemo to na drugi način, ali ćemo ih sve vratiti kući.”

Rastuće napetosti između zapadnog Jeruzalema i Hezbollaha potaknule su strahove SAD-a da će Izrael pokrenuti širi rat na Bliskom istoku, uvlačeći američke snage. Netanyahu je odbacio takve zabrinutosti, rekavši: “Možemo se boriti na nekoliko frontova i spremni smo to učiniti.”

Izrael je izazvao međunarodnu osudu zbog svoje vojne ofenzive u Rafi, koja je dovela u opasnost civile u gradu u koji je više od milijun Palestinaca našlo utočište nakon što su njihova naselja u drugim dijelovima Gaze bila bombardirana. Više od 37.000 Palestinaca ubijeno je od početka rata, prema zdravstvenim vlastima u Gazi. Posljednji sukob je započeo kada je Hamas pokrenuo iznenadne napade na južna izraelska sela, ubivši više od 1.100 ljudi i uzevši stotine talaca natrag u Gazu.

Netanyahu je rekao da je otvoren za razmatranje dogovora o prekidu vatre kako bi se osiguralo oslobađanje procijenjenih 116 izraelskih talaca koji su još uvijek u zarobljeništvu. Međutim, inzistirao je na tome da je cilj Zapadnog Jeruzalema uništenje Hamasa. Militantna skupina koju podupire Iran zahtijevala je trajni prekid vatre i potpuno povlačenje izraelskih trupa kao dio bilo kakvog dogovora o zaustavljanju borbi.

HezbollahIZRAELLebanonNetanyahuPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Sad tek slijedi veliki rat.

Istina
3 mjeseci prije

Jel ispunjen cilj oslobađanje taoca? Ne. Sad ked bude mali broj vojnika u gazi ima da ginu ko zečevi. Ovo za hezbolahom je zastrašivanje, da bi dobio tampon zonu, ali biće malo sutra, prošla su ta vremena. Idemo dalje.

tihobl
3 mjeseci prije

Unisti Gazu da mu pripadne juzno plinsko polje, a sad ce i Liban da mu pripadne sjeverno polje.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

“Hutiji su predstavili prvi bespilotni čamac svog proizvoda Toufan-1, sa 150 kg eksploziva.
Vojska je rekla da su njegove karakteristike brzine, visoke manevarske sposobnosti i skrivenosti prikazane u videu.Bice jos gorko ovog ljeta u Crvenom moru🤣”

Link

Istina
3 mjeseci prije

Jevreji=djubrad-kamatari-kopilad-genocidasi.

Istina
3 mjeseci prije

Logično ne objavljuje komentare protiv genocidasa.

Gad
3 mjeseci prije

A Hamas ste pobijedili ili šta?

Lucija, prva
3 mjeseci prije

U međuvremenu…naš stari poznanik iz Izraela, koji ima i optužnicu u Izraelu… bio ovdje članak, ali i na indexu, 7.1. Ima izložbu u ZG. “ULAZNA vrata u Galeriju Klovićevi dvori, gdje traje izložba “Od boemstva do vječnosti” s umjetninama iz izraelske zaklade MT Abraham, sinoć su išarana crvenom bojom, dok su na stepenicama obližnjeg platoa Gradec ispisane poruke protiv rata u Palestini… zbog tamošnje izložbe poduzetnika Amira Gross Kabirija i Klovićevih dvora. Iz Galerije Klovićevi dvori… “Naš je jedini kriterij bio vrhunska kulturno-umjetnička vrijednost prezentirane građe” Komentari “Tko je pustio ovu cionističku nakazu u Hrvatsku?! Radi se o poremećenom psihopati, međunarodnom kriminalcu i prevarantu, protiv kojeg se vode krivični postupci čak i u cionističkoj tvorevini Izrael! Za puštanje ovog lopova u Hrvatsku netko mora krivično odgovarati!, a meketavi lažov Božinović podnijeti žurnu ostavku!” “Svaki mogući propalitet koji ovo društvo može iznjedriti, jednostavno nazoveš AKTIVISTOM i onda su mu vrata Raja… Čitaj više »

anik
3 mjeseci prije

Nisu pobjedili ni Hamas, a oni bi otvorili drugi front. Zaista se ponašaju jao švabe v ll svjetskom ratu. Oni su nadrasa i mogu sve.

Josip
3 mjeseci prije

Kada ce ubiti ovo zidovsko smece Neitanahua? Sto se ceka?

goran
3 mjeseci prije

ljut sam na židovsku naciju jer dopušta svojoj vojsci da masakriraju civile . to nije nikakva ni odbrana ni rat,to je čisti genocid i to se ne može nazvati ratom. ali rečeno je da su židovi Božlji narod i ja se protiv Oca Stvoritelja neću borit i podržat ču nažalost židove samo zbog Oca Stvoritelja. ali židovi vi če te taj rat i taj genocid ispaštati pred NJim. a ja ipak mislim da vam naš Bog Otac Stvoritelj sprema još jednu kaznu koje ste već doživili kroz prošlost da bi mu se napokon vratili,jer ste otišli predaleko od njega. to je što se tiče naroda. a što se tiče ovog kretenčine netanjahua njega treba uhapsiti transferirati u haag i kad dodje tamo prvo ga dobro polomiti i onda onako razbijenog i krvavog stavit u sudnicu i pozvati sve novinare svijeta da ga snimaju i da se vidi na šta izgleda… Čitaj više »

Istina
3 mjeseci prije

Koj Ku.ac hoće ovi Jevreji genocidasi, treba se radit na uspostavljanju palestinske drzave, Sta hoće sad sa hezbolahom, samo da se zaboravi palestinsko pitanje. Treba Arapi zajedno sa Rusima i kinezima radit na rješavanju palestinskog problema. Dosta su radili genocidasi Sta su htjel, zajedno sa onima sto ih podržavaju.

Samo U Prolazu
3 mjeseci prije

Ni osude zlocina ni sankcije istima…sramota 🙁

Tonto
3 mjeseci prije

Crkni govono cio-hazarsko slugo sinagoge zla, crkli ti svi do 12 kolejna unatrag govno ćifutsko krvavih ruku oblivenih krvlju nedužne Palestinske djece.
Gorio u paklu ti i cijela tvoja polu-rasa divljih hazara.
FREEDOM FOR PALESTINE

Josip
3 mjeseci prije

Izrael treba odmah izbrisati s lica zemlje serijom termonuklernih bombi najvece snage. To sto radi taj zidovski smrad vise se nicime ne moze opravdati. Hitler je bio u pravu i trebao je sve to smece ocititi dok je imao priliku. Premalo ih je pobio..

Lucija, prva
3 mjeseci prije

“Golemi prosvjed u Tel Avivu, deseci tisuća na ulicama tražili odlazak Netanyahua: ‘Najgori si ikad‘

…raskol između snaga IDF-a i vojnog vrha Države Izrael raskrinkava u trenutku kada Netanyahuova vlada priprema teren za ofenzivu na Libanon, čime bi se našli u ratu na dvije fronte.
…još ovoga tjedna su snage IDF-a na vlastitu ruku najavile “taktičke pauze” u operacijama u Rafahu, kako bi humanitarnim koridorima koji tamošnjim civilima nose pomoć osigurala 11 sati sigurnosti. Čuvši najavu, premijer je izjavio kako potez smatra “neprihvatljivim” te je naredio nastavak operacija u Rafahu po prvotnom planu.

Scenarij u kojem teroristička skupina nije u istrebljena iz neposredne blizine Države Izrael, premijer, ali i njegovi trenutno najbliži saveznici, radikali Itamar Ben-Gvir te Bezalel Smotrich, smatraju neprihvatljivim preduvjetom završetka ovog osmomjesečnog krvavog sukoba

Obraćajući se okupljenima, Yuval Diskin, bivši šef izraelske agencije za unutarnju sigurnost Shin Bet, nazvao je Netanyahua “najgorim premijerom Izraela”.”

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI