Izraelski ministar izazvao je bijes sugerirajući da bi stanovnici Gaze mogli biti ostavljeni da gladuju

Glad u Gazi
7 komentara

Šef financija Bezalel Smotrich kaže da bi dopuštanje da dva milijuna stanovnika Gaze ostane bez hrane mogao biti način da se porazi Hamas

SAD i nekoliko drugih zapadnih zemalja izrazili su bijes nakon što je izraelski ministar financija Bezalel Smotrich izjavio da bi dopuštanje cijelom stanovništvu Gaze da gladuje moglo biti moralno opravdano kao sredstvo borbe protiv Hamasa.

Ranije ovog tjedna, Smotrich se javno požalio da je nemoguće da Izrael vodi rat u današnjoj stvarnosti, te da “nitko na svijetu ne bi dopustio da izgladnjujemo dva milijuna građana, iako je to možda pravedno i moralno dok se oni [Hamas] ne vrate naši taoci.”

U izjavi za Times of Israel, američki State Department rekao je da je “zgrožen ovim komentarima”, nazvavši ih “štetnim i uznemirujućim”.

U priopćenju se također navodi da su američki predsjednik Joe Biden i američki državni tajnik Antony Blinken više puta naglasili “potrebu da se okonča humanitarna kriza u Gazi” i uklone sve prepreke protoku humanitarne pomoći u palestinsku enklavu.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell izrazio je ogorčenje Smotrichovim komentarima, napomenuvši da izgladnjivanje civila predstavlja “ratni zločin” i da je zagovaranje toga “više od sramote”.

“Očekujemo da se izraelska vlada nedvosmisleno ogradi od riječi ministra Smotricha,” koje “još jednom demonstriraju njegov prijezir prema međunarodnom pravu i osnovnim načelima čovječanstva”, rekao je Borrell.

Novi ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, David Lammy, pridružio se zboru osuda, napisavši na X da “ne može biti opravdanja za primjedbe ministra Smotricha” i pozvao “širu izraelsku vladu da ih povuče i osudi”.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je “duboko čuđenje” ovim izjavama, nazvavši ih “sramotnim”.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je na Smotrichevu sugestiju pozivajući Međunarodni kazneni sud (ICC) da izda nalog za uhićenje izraelskog ministra, te pozivajući zemlje diljem svijeta da mu zabrane ulazak na svoje teritorije.

Ministarstvo je komentare opisalo kao “izričito priznanje usvajanja i hvalisanja politikom genocida” u Gazi, te da se takva izjava “smatra izravnim nepoštivanjem odluka međunarodnog legitimiteta i međunarodnog konsenzusa o zaštiti civila i osiguravanju njihovih osnovnih humanitarnih potreba .”

Sam Smotrich odbacio je međunarodne kritike, tvrdeći da je njegova izjava izvučena iz konteksta i pogrešno shvaćena. Inzistirao je na tome da se ne zalaže za izgladnjele Palestince, ali smatra da daljnja pomoć Gazi treba biti uvjetovana oslobađanjem talaca koje drži Hamas.

“U potpunosti ostajem pri svojoj izjavi”, rekao je Smotrich. “Ako postoje pokušaji pogrešnog tumačenja mojih riječi, vjerujem da sam dao jasno i nedvosmisleno objašnjenje mog namjeravanog značenja.”

Bezalel SmotrichgazaHamasIzgladnjivanjeIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Što misli to i govori.

damjan
1 mjesec prije

stoka židovska smrdljiva…

hiber
1 mjesec prije

Iz Gaze vise ni prskalice ne lete, tako da je Hamas prošlost. Kasnije ce se kroz pregovore Gaza sa lakocom demilitarizitati. Sada se samo čeka da se “pojede” Sinwar koji je jos ziv u tunelimi i sada proglasen za posljednjeg vođu Hamasa. Zato su ajatolasi uklonili zetet Hanije ili je naprosto umro od srčanog udara, sto omogućava da na njegovo mjesto dođe Sinwar na putu za raj. Inače je suludo da u vrijeme rata ratni vođa dođe na mjesto diomazskog vođe. Takvo rješenje ne odgovara jedino Sultanu, a u cijelosti odgovara svima drugima uključujući Hezbolahu, Irancima, Egipčanima i Saudijcima.

Istina
1 mjesec prije

Kamatari, kriminalci, genocidasi. Ja Neznam ko podrzava genocidase. Mora da je isti ko oni onak sto ih podrzava.

Josip
1 mjesec prije

Gdje su sada ovi majmuni poput Hibera i jos nekig? Glede Izraela zabili se duboko u pizdu materinu 🙂

zlogicool
1 mjesec prije

camarad Smotrić je veliki prijatelj Haplo Primorca-kandidata (HDZa) za Hrvaskog Predsjednika.
Eto grlica radmanović veša izraelske zastave po rvaskoj a što će tek Primorac (natelac) prirediti rvatima ako postane predsednik slučajne države,- kasica prasica juwelanda

gigi pinna
1 mjesec prije

A taj ukrajinski retard Smotrič (nije stigao promijeniti prezime) neće oka sklopiti od tog bijesa koji je izazvao.
Btw., kad će Sultan u Hazariland – najavio ga je, after all, LOL!

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI