Izraelskim tvrtkama zabranjen pristup francuskom vojnom trgovačkom sajmu

Francuska se uključila u Ratove zvijezda, ali s malim koracima
9 komentara

Izraelskim tvrtkama zabranjeno je sudjelovanje na nadolazećem vojnom pomorskom trgovačkom sajmu u Francuskoj, rekla su u srijedu dva izvora upoznata sa situacijom za Reuters, što je najnoviji incident koji ističe sve napetije odnose između dvaju saveznika.

Pariz je već ranije ove godine zabranio izraelskim tvrtkama sudjelovanje na vojnom trgovačkom sajmu. Ministarstvo obrane tada je reklo da uvjeti više nisu pravi za sudjelovanje tvrtki kada francuski predsjednik Emmanuel Macron “poziva Izrael da prekine operacije u Gazi.”

Sajam Euronaval trebao bi se održati između 4. i 7. studenoga.

Francuska odluka dolazi u vrijeme kada su izraelske snage pokrenule brojne zračne napade i kopnenu invaziju u Libanonu.

Izraelske operacije dovele su do značajnih civilnih žrtava, što je navelo zapadne saveznike, uključujući Francusku, da pozovu na trenutni prekid neprijateljstava.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio je jednostrani prekid vatre koji ne uspijeva zaustaviti Iran-podržani Hezbollah od ponovnog naoružavanja i pregrupiranja.

Napetosti između Netanyahua i Macrona povećale su se posljednjih tjedana nakon što je Pariz radio s Washingtonom na osiguranju 21-dnevnog primirja između Izraela i Hezbollaha koje bi potom otvorilo vrata pregovorima o dugoročnom diplomatskom rješenju.

Unatoč uvjerenju da je Izrael pristao na uvjete, Francuska i SAD bili su iznenađeni kada je Izrael pokrenuo napade koji su ubili tadašnjeg vođu Hezbollaha Hassana Nasrallaha.

Dužnosnici kažu da nema izgleda za prekid vatre u neposrednoj budućnosti. Pariz je svoju pozornost usmjerio na pokušaj postavljanja parametara za diplomatsko rješenje nakon što borbe prestanu.

Međutim, Macron je nekoliko puta u posljednjih nekoliko tjedana iritirao Netanyahua i njegovu vladu, posebno jer su snage Ujedinjenih naroda bile uhvaćene u izraelskoj unakrsnoj vatri u južnom Libanonu.

Pozvao je na prekid opskrbe Izraela ofenzivnim oružjem koje se koristi u Gazi. U utorak je, prema riječima francuskog dužnosnika, rekao na sastanku Kabineta da Netanyahu ne bi trebao zaboraviti da je njegova zemlja stvorena odlukom UN-a.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Noel Barrot pokušao je umanjiti važnost komentara, rekavši da su to bile opće primjedbe koje podsjećaju Izrael na važnost poštivanja povelje UN-a.

Netanyahuov ured je odgovorio da je Država Izrael uspostavljena kroz “Rat za neovisnost krvlju naših herojskih boraca, od kojih su mnogi bili preživjeli iz Holokausta, uključujući one iz višijevskog režima u Francuskoj,” referirajući se na francusku vladu koja je surađivala s nacističkom Njemačkom.

Dva diplomata rekla su da nedavne razmjene neće olakšati francuske napore za posredovanje u Libanonu.

Francuska sljedeći tjedan organizira konferenciju u Parizu. Netanyahu je doveo u pitanje namjere Pariza, optužujući ga za pozivanje Južne Afrike i Alžira, za koje je rekao da rade na tome da “Izraelu uskrate temeljno pravo na samoobranu i, u biti, odbacuju njegovo samo pravo na postojanje.”

bojkotfrancuskaIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nije bitno
13 sati prije

Srećom pa Franuzi zbog istih gore navedenih nisu u dobrim odnosima s Britanijom. Inace bi EU potonula u sekundi. Da je sajam u Britaniji bili bi dobro došli s popustom na kupljenu opremu.

Srećko
13 sati prije

Izraelcima to ni ne treba ! Imaju samoposlugu u SAD-u .

Max
10 sati prije

I ne treba im.

Lucija, prva
10 sati prije

Sve je više dokaza za moju tvrdnju staru godinu dana. Tko stoji iza Makrona? Rotschild. Izrael očito odbija poslušnost. I to ne samo sad, nego ranije. Prije 7.10. prošle godine. (Sjetite se da je bilo more mirovnih inicijativa: Iran, Saudi…) Zato im se to i dogodilo. Nisu Rotschildi pomogali stvaranje Izraela zato što su dobrice. Nego zbog nafte u okolini i Sueca. Kada je nafta postala važna? Prije i za vrijeme 1. svjetskog rata. Pogon za brodove efikasniji od ugljena. Zanimljivo…baš tada dolazi do Belfurove deklaracije !!! Soroš radi iste stvari u Izraelu kao i drugdje. Izraelci su bili predali tužbu protiv Pfizera sudu u Strasbourgu. 4. ili 5 mjesec ’21. (Dok Fuelmich…nije nigdje. Greška. Prepali ga. Protiv takvih moraš do kraja.) Koliko je meni poznato, jedino u Izraelu i Srbiji su se prosvjednici protiv korona mjera tukli sa policijom. Sada…ih namjeravaju opet seliti. Otuda tolike priče o nekakvom hazarima… Čitaj više »

gigi pinna
9 sati prije

Auu, ala ste ih kaznili, LOL! – uvođenje sankcija Izraelu ne pada nikome na pamet – niti na kolektivnom Zapadu, ni Rusiji, ni Kini. O arapskim i turskim šugavcima neću ni govoriti…
Osim Hutija i Hezbollaha (i Iran je počeo sa “piškit’ ću i kakit’ ću”) svi su kao za Palestinu, a Boga mole da Palestinci nestanu s lica Zemlje, kako bi Izrael dobio ono za čim najviše žudi – miran život, a istovremeno će se što je moguće više Židova naseli u taj najveći židovski geto ikad.

The Marcion's Cavalry
7 sati prije

Ma šta kažeš – ne?! Uh, oh…..ahahahaha…….

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI