Jake Sullivan sastaje se s Xi Jinpingom dok Biden radi na normalizaciji odnosa s Kinom

SAD-KINA
13 komentara

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastao se s kineskim predsjednikom i čelnikom Komunističke partije Kine (KPK) Xi Jinpingom trećeg i posljednjeg dana rijetkog posjeta Pekingu.

Ovo je prvo takvo putovanje visokog dužnosnika Sjedinjenih Država u Kinu u nekoliko mjeseci nakon što su državni tajnik Antony Blinken i ministrica financija Janet Yellen bili u sličnim posjetima ranije ove godine.

Prema Bijeloj kući, putovanje je trebalo biti nastavak napora predsjednika Joea Bidena da održi otvorenu komunikaciju s Pekingom i upravlja svojim sve lošijim bilateralnim odnosima s Xijem.

U izvještaju koji je dostavila Bijela kuća, Sullivan i Xi su navodno pozdravili “tekuće napore da se održe otvorene linije komunikacije”.

Sullivanovo putovanje također dolazi u trenutku kada su američko-kineski odnosi na najnižoj razini usred trgovinskog rata koji datira iz 2018., napetosti oko kineskih upada u sporno Južno kinesko more i prijetnji upućenih demokratski uređenom Tajvanu.

“Vjerujemo da natjecanje s Kinom ne mora dovesti do sukoba ili konfrontacije”, rekao je Sullivan novinarima na tiskovnoj konferenciji nedugo prije odlaska iz Pekinga, misleći na ekonomske bitke između Pekinga i Washingtona oko niza gospodarskih i industrijskih politika, poput električne vozila i proizvodnja solarnih panela. “Ključ je odgovorno upravljanje kroz diplomaciju.”

“Iako su se velike promjene dogodile u dvjema zemljama i u odnosima Kine i SAD-a, kineska predanost cilju stabilnog, zdravog i održivog odnosa Kine i SAD-a ostaje nepromijenjena”, rekao je Xi.

“Predsjednik Biden je predan odgovornom upravljanju ovim posljedičnim odnosom kako bi osigurao da konkurencija ne prijeđe u sukob ili konfrontaciju, te da radimo zajedno tamo gdje su naši interesi usklađeni”, rekao je Sullivan.

Xi i Sullivan su se navodno složili raditi na zakazivanju telefonskog razgovora između Xija i Bidena, te su bili otvoreni da se njih dvoje osobno sastanu na nadolazećem samitu Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje u Peruu ili summitu Grupe 20 u Brazilu.

Sullivan i Xi također su navodno razgovarali o nizu drugih istaknutih pitanja, uključujući Tajvan, nedavne sukobe između Kine i Filipina u Južnom kineskom moru i sve veći broj američkih državljana koji su pritvoreni u Kini.

General KPK zahtijeva da SAD prekinu sve veze s Tajvanom

Dan prije nego što se Sullivan sastao sa Xijem u Pekingu, sastao se s generalom Narodnooslobodilačke vojske Zhangom Youxiom, koji se smatra najvišim vojnim dužnosnikom u Kini.

Na njihovom sastanku Zhang je navodno rekao Sullivanu da je Tajvan “neprolazna prva crvena linija” u svim budućim razgovorima sa Sjedinjenim Državama. Zhang je potpredsjednik Središnjeg vojnog povjerenstva i uz Xija najviši vojni dužnosnik u Kini.

Zhang je rekao Sullivanu da je Tajvan u “srcu temeljnih interesa Kine”, te da bi svaki pozitivan razvoj u američko-kineskim odnosima imao priznanje kineskog suvereniteta nad Tajvanom kao jedan od svojih temelja.

Zahtijevao je da Washington prestane dogovarati se s demokratski izabranom vladom u Taipeiju, prekine sve “vojne veze”, “prestane naoružavati Tajvan” i “prestane širiti lažne priče o Tajvanu”.

“Odlučno suprotstavljanje neovisnosti Tajvana i promicanje ponovnog ujedinjenja misija je i dužnost Narodne oslobodilačke vojske”, rekao je Zhang. “Moramo odgovoriti na bezobzirne provokacije tajvanskih snaga za neovisnost.”

Peking smatra Tajvan odcijepljenom kineskom pokrajinom i mora se ponovno ujediniti, ako je potrebno i silom, te je opetovano upozoravao da je pitanje Tajvana glavna “crvena linija” u odnosima SAD-a i Kine.

Dok većina svijeta, uključujući SAD, ne priznaje Tajvan kao neovisnu naciju, mnogi imaju neformalne ekonomske i kulturne odnose s tom demokratskom otočkom državom, a Washington je inzistirao na svom protivljenju svakom pokušaju da se Tajvan preuzme silom. Ugovori s Tajvanom također zakonski obvezuju SAD da naoružaju otok kako bi se obranio od bilo kakve moguće kineske invazije.

Jake SullivankinaSADxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
14 dana prije

Kane ponovno nasamariti Orientalce 😁 . Teško 😁 .

hiber
14 dana prije

Tajvanac je poručio da prvo uzmu pola Rusije pa da se jave.🤣🤣🤣 Ameri i Kinezi se dogovaraju od 1972. godine i dogovaraju se i sada. Mortimer i Rendolf Duke u “Kolu sreće”. Velemajstor se morao ići pokloniti Mongolima noseći prigodne darove u vidu besplatne nafte i plina ne bi li se smilovali dati ukopati koju cijev u svetu mongolsku stepu.🤣🤣🤣

tihobl
14 dana prije

Jake Sullivan morate poslati oruzje Ukrajini.
Zhang morate prestati slati oruzje Tajvanu.

Ni jedna strana nije popustila ni milimetra.

Biti-ili-ne-biti
14 dana prije

S naseljenicima su, kako je Bratstvo širilo svoju okupaciju Planeta, dolazile i gmazovske loze europskih aristokratskih i kraljevskih obitelji, čiji će članovi kasnije postati veliki biznismeni, bankari, predsjednici i administratori novonastalih Sjedinjenih Američkih Država. Preko Virginia Company, koju je 1606. godini, ustanovio kralj James I., od samog je početka osigurana kontrola nad financijama i samom zemljom. Kralj James je Francisa Bacona učinio vitezom i postavio ga na mnoge važne funkcije, uključujući i položaj engleskog lorda Kancelara. Pod Jamesovim patronatom Templari, Rosenkreuzeri i druga tajna društva udružili snage pod jednim imenom – Slobodni zidari. Obratite pozornost na neke od prvih članova Virginia Company: Francis Bacon, grof od Pembroka, grof od Montgomeryja, grof od Salisburyja, grof od Northamptona i lord od Southamptona. Sve su to gmazovske loze Bratstva. Virginia Company (‘Virdžinijska kompanija’) pod različitim nazivima djeluje i dan-danas, i dalje nadzirući SAD, kao što ću objasniti za koji trenutak. Gmazovski Program za… Čitaj više »

Max
14 dana prije

Spletke.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI