Japan i SAD šire vojnu aktivnost u blizini ruske granice – Moskva

Americki ratni brodovi
10 komentara

Tokio pomaže Washingtonu u širenju svog utjecaja na azijsko-pacifičkom području, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova

SAD i Japan pojačali su pomorsku aktivnost u blizini ruske granice, što predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti zemlje, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Andrey Rudenko.

U intervjuu za TASS u srijedu, rekao je da je Tokio krenuo putem “ubrzane remilitarizacije” dok nastavlja jačati svoje vojne sposobnosti. Japan je proširio svoju zajedničku pomorsku aktivnost sa SAD-om u neposrednoj blizini ruske granice na Dalekom istoku, primijetio je Rudenko.

Ukazao je na nastojanje Washingtona i Tokija da u ovu aktivnost uključe zemlje iz regija izvan azijsko-pacifičke regije, posebice zemlje članice NATO-a.

“Tokio djeluje kao ključni promotor inicijativa i koncepata Washingtona, uključujući stvaranje uskih blokovskih asocijacija u azijsko-pacifičkoj regiji s ciljem ‘dvostrukog obuzdavanja’ Rusije i Kine”, rekao je Rudenko.

Zamjenik ministra vanjskih poslova također je istaknuo pokušaje Tokija da “nagrize” status zemlje bez nuklearnog oružja. Osobito je spomenuo tekuće rasprave o mogućem raspoređivanju američkih projektila srednjeg dometa u Japanu, upozoravajući da sve “potencijalne prijetnje dalekoistočnoj granici Rusije neće ostati bez odgovora”.

Ova primjedba dolazi u trenutku kada Japan i SAD pripremaju nacrt svog prvog zajedničkog dokumenta o proširenoj politici odvraćanja. SAD, koji je nekoć bombardirao Japan nuklearnim oružjem, sada je predan zaštiti svog saveznika i odvraćanju od napada koristeći svoj arsenal, uključujući nuklearno oružje.

“Naše sigurnosne ugovorne obveze prema našim japanskim saveznicima su čvrste i predani smo korištenju svih sredstava koja su Americi na raspolaganju, uključujući nuklearna, kako bismo bili sigurni da ispunjavamo te obveze”, rekao je pomoćnik državnog tajnika za pitanja istočne Azije i Pacifika Daniel J. Kritenbrink u ponedjeljak.

Ranije ovog mjeseca, japanski premijer Fumio Kishida rekao je da je Tokio “odlučan ojačati svoju suradnju s NATO-om” u svjetlu rastućih veza Rusije s Kinom i Sjevernom Korejom. Moskva kaže da njezino poboljšanje odnosa s Kinom i Sjevernom Korejom nije usmjereno ni na jednu treću zemlju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u lipnju da novi fokus NATO-a na Aziju i Pacifik nije samo sigurnosna prijetnja svim zemljama u regiji, već i Rusiji, a Moskva je dužna odgovoriti.

JapanrusijaSADvojna suradnja
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zen
1 mjesec prije

Japancima očito nisu bile dovoljne dvije nuklearne bombe. A i očito je da oni koji ih zgaze postaju veliki saveznici i dobro činitelji. Btw, ameri su od ja Pana i njihove kulture (koju su joj dali kinezi) napravili karikaturu od države.

Mane
1 mjesec prije

Okupirani Japan je na svaki nacin pokušavao da izadje iz nametnutog scenarija sukoba sa Rusijom i kinom.kad se pogleda struktura sankcija koje su poslednjih godina Japanci uveli Rusiji,vidi se da su sankcije uvedene na one stvari koje Rusiji i ne trebaju.pokusavaju da se izvuku ali nece im dati.zlotvvori znaju da su Japan i Rusija potpuno kompatibilni.rusija ima energente i sirovine,a Japan je simbol proizvoda vrhunskog kvaliteta i najmodernije tehnologije.

nessy
1 mjesec prije

NATO je ocito, karcinom koji se siri planetom, gdje god nadje plodno tlo, metastazira. Kao i sve maligne bolesti, lako se siri, a rjesiti ga se, to je nemoguce, uglavnom. NATO, u samom svom imenu, nema nikakve veze sa teritorijima na koje momentalno pustaju pipke. Ako ikada (nadam se da nece), dodje do velikog svjetskog sukoba, to ce biti zbog USA i njegove udarne sake NATO-a.

Max
1 mjesec prije

Pa i čine to.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Ima nešto krajnje čudno kod Japanaca.

Što je prvi put došlo kod nas kao nevjerojatna informacija da mladi Japanci misle da su Rusi na njih bavili bombu. Ozbiljno.

Situacija je međutim još gora.
Oni uopće ne govore o 2. svjetskom ratu !!!
Nema ga niti u školskim programima!!

A kamoli da pričaju o svojim djelima tipa silovanje Nankinga ili broja mrtvih Kineza.
Ili i svojim pokusima sa kugom na zarobljenicima.

NIŠTA.

PS mislite da je Shinzo Abe bez veze ubijen?

Karma
1 mjesec prije

Javna kuca od nekada samurajskog otoka izlazeceg sunca

Babilon
1 mjesec prije

Žao mi je Japana da se ne mogu iščupati iz ralja uncle Sema.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI