Je li moguć islamski savez protiv Izraela koji predlaže Turska?

Erdogan
25 komentara

Pitanja su se pojavila nakon što je predsjednik Erdogan prošlog tjedna pozvao na stvaranje islamskog saveza za Gazu protiv izraelskog “ekspanzionizma”, a kritičari su se pitali kakav bi mogao biti okvir takvog saveza i je li uopće moguć.

“Jedini korak koji će zaustaviti izraelsku aroganciju, izraelski banditizam i izraelski državni terorizam je savez islamskih zemalja”, rekao je Erdogan na događaju udruge strukovnih škola u blizini Istanbula. Također je rekao da su nedavni koraci koje je Turska poduzela za poboljšanje veza s Egiptom i Sirijom usmjereni na “formiranje linije solidarnosti protiv rastuće prijetnje ekspanzionizma”, na što je također upozorio Libanon i Siriju.

Da bismo odgovorili zašto, zapravo postoje dva glavna događaja u vezi s Ankarom. Prvi je stalna prijetnja regionalne eskalacije, koja bi utjecala na regionalnu stabilnost i trgovinu. Drugi je ubojstvo jedne turske Amerikanke od strane izraelskih trupa na Zapadnoj obali koju je Izrael okupirao. Zapravo, poziv na ovaj savez mora se tumačiti kao nastavak politike koju je Turska vodila od početka rata. Unutar tog razdoblja, Ankara je poduzela i predložila nekoliko inicijativa, poput modela jamstva za izraelsko-palestinski sukob ili vođenje kontaktne skupine za Gazu, koja je posjetila različite prijestolnice diljem svijeta kako bi podigla svijest i raspravila situaciju. Nedavno je Erdogan također pozvao na samit čelnika muslimanskih zemalja kako bi se razgovaralo o ratu u Gazi, a ministar vanjskih poslova Hakan Fidan osvrnuo se na to pitanje tijekom svog sudjelovanja na sastanku Arapske lige.

Štoviše, Erdogan, spominjući normalizaciju sa Sirijom i Egiptom u kontekstu rata u Gazi, ukazuje na to da Turska pridaje strateški značaj ovim dvjema zemljama. Prije 51 godinu, Egipat i Sirija napali su Izrael, što je dovelo do Jomkipurskog rata. U to vrijeme muslimanski svijet je bio ujedinjen. Danas i Kairo i Damask čuvaju svoj geostrateški značaj, graničeći s Izraelom u smislu sprječavanja eskalacije i Izraela koji gura Palestince preko granica kako bi očistio teritorije za svoje vlastite potrebe.

Iako Erdogan nije spomenuo opseg strukture takvog saveza i koja bi bila njegova misija, postoje različiti načini koordinacije politika. Niz sankcija ili bojkota diljem zemlje mogao bi biti učinkovit odgovor, a ne pojedinačnih bojkota koje upravo sada provodi dio stanovništva muslimanskih zemalja. Ne zaboravimo utjecaj naftnog embarga prije nekoliko desetljeća. Drugo potencijalno područje je poduzimanje koordiniranih diplomatskih poteza u cilju izolacije Izraela. To bi sigurno bilo utjecajno jer je Tel Aviv bio na pravom putu da normalizira svoje veze s regionalnim arapskim zemljama prije rata. Na primjer, Jordan, Turska i Bahrein povukli su svoje veleposlanike iz Izraela u studenom.

Ipak, da li je islamski savez moguć? Muslimanske zemlje diljem svijeta daleko su od ujedinjenja – osim što osuđuju izraelske napade na Palestince i pozivaju na prekid vatre. Od početka eskalacije u Gazi, Ankara je često govorila da je najveća prednost Izraela razjedinjeni muslimanski svijet i pozivala je u okviru toga na zbijanje redova.

Nedostatak koordiniranih politika među islamskim zemljama ukorijenjen je u činjenici da sve te države imaju svoje specifične interese i politike. Egipat i Jordan imaju mirovne sporazume s Izraelom koji datiraju iz daleke prošlosti i područja suradnje. Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Maroko potpisali su Abrahamov sporazum uz posredovanje SAD-a za normalizaciju veza. A neposredno prije napada 7. listopada, Washington je posredovao u sličnom sporazumu između Saudijske Arabije i Izraela – koji se ponekad spominje kao jedan od potencijalnih razloga za napad Hamasa. U međuvremenu, druge članice Organizacije islamske suradnje (OIC), poput Irana i Jemena, slijede vlastitu agendu, odgovarajući Izraelu vojnim sredstvima. Katar, koji je domaćin Hamasu, pozicionirao se kao posrednik. S druge strane, te muslimanske zemlje pokušavaju se nositi s dva velika problema: pitanjem trgovine i internim javnim bijesom. Od početka rata, stanovništvo muslimanskih zemalja okupilo se i kritiziralo svoje vlade i monarhije jer nisu učinile dovoljno suočene s izraelskim zločinima. Objašnjavanje tekuće i čak rastuće trgovine s Izraelom bio je još jedan izazov. Prema Arabian Gulf Business Insightu, trgovina Izraela sa zemljama Bliskog istoka, uključujući Egipat, Maroko i Bahrein, rasla je do svibnja.

Gledajući ovu sliku, sasvim je prirodno vidjeti različite reakcije na tekući sukob. Međutim, s pristranim stavom Zapada, nedjelovanjem Sjedinjenih Država i njihovom kontinuiranom potporom Izraelu unatoč desecima tisuća civilnih palestinskih smrti, nužno je da islamski svijet pojača svoje djelovanje izvan retorike. Uz različite odnose muslimanskih zemalja s Tel Avivom, ako se gleda s pozitivne strane, to znači da svaka od njih ima svoje vlastite poluge i alate za pritisak na Izrael prema prekidu vatre i poštenim uvjetima.

gazaIslamski savezIZRAELTayyip Recap ErdoganTruska
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DEBELI ĐURO-ZAGORJE
5 dana prije

Taj isti sultan ERDOGAN jučer kaže
KRIM JE UKRAJINSKI !! JE ŠTO ĆEMO SAD ???😁🎃😭😭😭😭

Zeljko
5 dana prije

Arapi, sa iznimkom Alžira, Huta i Asadovih Sirijaca su pi.de najveće na planeti Zemlji! Iran, Saudijska Arabija i Turska, ne mogu se dogovoriti koje je boje go.no! Indonezija, Malezija, mislim da su pragmatični, Pakistanu je “veliki brat” šef jer tko je Pakistanu dao silne nuklearke da parira Indiji kada je bila “nesvrstana” i u dobrim odnosima sa CCCP, dalje europski, bijeli ne mislim ništa loše, muslimani, mislim na Albance muslimane, ima ih i katolika i nešto malo pravoslavnih, i Bošnjaci, posebice Albanci, bi “poginuli” za “velikog brata”, skoro je neki komentator napisao, zaboravio sam koji, da Izrael uništi Meku i Medinu da balkanski muslimani ne bi reagirali, isto vrijedi i za Hrvate koji bi možda slavili kada bi netko uništio Vatikan da se ne plaćaju “Vatikanski crkveni porezi” kojima RKC “guli” Hrvatsku! Pravoslavni se između sebe uništavaju do posljednjeg kako je krenulo!

hiber
5 dana prije

Da, a prekjučer je Iran poručio da će Rusija i Turska preći crvenu liniju ako slučajno pokušaju uspostaviti Zangezurski koridor. A osveta Izraelu za Haniyeha? Tko je uopce to?🥱

Sardelino
5 dana prije

Snagom volje i djelatnim osjećajem domoljublja sa kojim se palestinska djeca i njihove majke bore protiv jedne od najjače i najbeskurpoloznije vojske na svijetu je bez presedana. Mjesecima okreću drugi obraz i stoički podnose zločine genocida zločinačke izraelske vojske. Nema naroda koji nebi pod ovakvim životnim uvjetima pobjegao glavom bez obzira i napustio svoju domovinu.
Ne samo da se nisu dali * humano preseliti i napustiti svoju domovinu kao neki djelovi naroda sa ovih prostora već ih se ne može natjerati u izgnanstvo niti genocidom od milja u žargonu cionista zvanim *košenjem trave.
Cioniste neće poraziti nikakav savez islamskih zemalja, pogotovo ne nekakav Erdogan koji je zakasnio sa izlaskom na megdan.
Cioniste će poraziti palestinska djeca i njihove majke.

Subaru avatar
5 dana prije

Eđi ne rise kvake hazarske, šta tu glumiš klorofilnog kad to nisini svi tvoji koji i osnovaše osmanlije.

Protiv Sistema
5 dana prije

Sve što predlaže taj prevrtljivac i lažov erdogan osuđeno je na propast. Tako da nema ništa od toga

Max
5 dana prije

Arapske i ine druge islamske zemlje često su razjedinjene, premrežene koruptivnim klikama, sukobljene međusobno ali vidjet ćemo.

onaj najglu...Dalton
5 dana prije

”Milijarda i pol sunita čeka osvetu šiitskog vođe zbog ubojstva sunitskog vođe.”
Toliko o čelnicima arapskih zemalja…

P.S.
Baba, šta kažu obavještajne službe, kad će Iran napasti Izrael…
Prekjučer.

R M
4 dana prije

Naravno da nije, odgovor na naslov. Osim što su im vrhuške duboko korumpirane, postoji i podela kao i u hrišćanstvu na 3 dela, generalno. Imaju Sunite, Šiite i Ibadi(doduše oni su mislim samo u Omanu dominantni).

Ratko
4 dana prije

Islamske zemlje su kao koziji rogovi u torbi, nikad nikakvog ujedinjenja tu ne može biti!

zumbul
3 dana prije

to je sve u planu agende da se muslimani ujedine u ratu protiv cionista i tako započnu treći svjetski rat, nadam se da ipak neće do toga doći

Tzu
3 dana prije

Odvratno je koliko mrze Židove. Svaki dan sve više sam za Izrael. Islamizacija neće uspjeti

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI