Još čelnika EU pridružilo se ‘taboru mira’ – Orban

Viktor Orban - Ukrajina
72 komentara

Članice bloka počinju shvaćati da sukob u Ukrajini nije “njihov rat”, rekao je mađarski premijer

Sve veći broj zemalja EU-a ide prema napuštanju svojih “proratnih” stavova i traže mirno rješenje ukrajinskog sukoba, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Govoreći za nacionalnu radio postaju Kossuth u petak, Orban je ustvrdio da, iako je blok bio spor u sustizanju “normalno razmišljajućeg dijela svijeta”, sada postoje naznake da države EU-a shvaćaju da sukob u Ukrajini nije ” njihov rat” i počinju tražiti načine da ga okončaju.

Njegovi komentari dolaze nakon što je njemački kancelar Olaf Scholz ranije ovog tjedna pozvao na obnovu mirovnih napora, navodeći da Rusija mora biti uključena u sljedeće mirovne pregovore o sukobu.

Scholz je također navodno bio zauzet izradom vlastitog mirovnog plana za Ukrajinu u skladu s propalim sporazumima iz Minska iz 2014. – nizom mjera osmišljenih za obuzdavanje neprijateljstava u Donbasu i pomirenje zaraćenih strana.

“Iz sve više zemalja [EU] postaje jasno da bi se željele pridružiti mirovnom kampu. Evo, na primjer, njemački kancelar koji je upravo rekao stvari za koje bi prije tri tjedna dobio kožu u njemačkim medijima. Dakle, situacija se mijenja”, rekao je Orban.

Tvrdio je da je ‘mirovna misija’ u koju je krenuo ljetos, a koja je imala za cilj privući ključne igrače u sukobu za pregovarački stol, natjerala druge članice EU da preispitaju svoja stajališta.

“Pokrenuli smo ovu ideju, jer smo potaknuli veliku raspravu u Europi… Bez mirovne misije takva rasprava ne bi ni započela i svi bi i dalje pričali samo o ratu”, naglasio je Orban. Optužio je cijeli blok da je predugo bio za rat i ponovio svoj poziv na pregovore.

Ovaj rat očito nema rješenja na bojnom polju. Potrebno je pobjeći od toga. To je moguće ako se ozbiljno počne razgovarati o primirju i pokretanju mirovnih pregovora… Dogovor se mora tražiti.

Orban je istaknuo da ima još nekoliko “neočekivanih inicijativa” u okviru svoje “mirovne misije” kako bi ubrzao proces. Za razliku od mnogih zemalja EU-a, Mađarska već dugo poziva na diplomatsko rješenje sukoba, umjesto da opskrbljuje Kijev oružjem.

Posljednji pregovori između Rusije i Ukrajine prekinuti su u proljeće 2022., unatoč tome što su strane unaprijed odobrile nacrt mirovnog ugovora. Prema riječima ruskog predsjednika Vladimira Putina, Zapad je “naredio” Kijevu da odustane od sporazuma zbog želje “da nanese strateški poraz Rusiji”.

Moskva je često izražavala svoju želju da diplomatski prekine sukob, ali je upozorila da neće pristati na mir pod ukrajinskim uvjetima, koji uključuju rusko ustupanje teritorija na koji polaže Kijev.

eumađarskamirovni pregovoriOrbanukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
72 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gigi pinna
4 dana prije

Jedan od najvećih Satanyahuovih prikaša, i on se zalaže za mir? Za izrigati se…

Biti-ili-ne-biti
4 dana prije

Rat i mir su isključivo u rukama onih koji drže oružje u rukama i koji pucaju po “neprijatelju”, a to su mobilizirani vojnici na obje strane koji se ne žele međusobno ubijati – vojnici na obje strrane žele biti kod kuće, a ne na nekakvom “frontu”.
Ako vojnici prestanu pucati jedni po drugima, onda će biti mir, tako da priče i sukobi političara tu uopće nisu važni – važno je samo da prsti ne rade po okidačima i tu je kraj ove podmetnute ratne priče.
Jedini stvarni problem je u glavama svih tih vojnika koji iz nekog čudnog razloga misle da moraju slušati “više činove”, koji radi glumatanja stoje pod nekakvim kapama, da na takav umjetni način stvore privid da su viši i važniji, a o njihovim glupim naljepnicama na ramenima i prsima da ne govorim.

NOME
4 dana prije

….mir nije u planu….ovaj “bivši” soroševac igra gooodcop-badcop shemu sa ostalom klikom belosvetske bagre……mogu oni odigrati veliki reset na sto drugih načina, ali da gazda bude zadovoljan i da bude po ps-u mora biti rat,glad,boleštara…..

Protiv Sistema
4 dana prije

Bravo Orban. Jedini normalni narod u EU koncentracionom logoru. Najvažnije je spriječiti rat i pokušaj novog marš na Rusiju kojeg bi ameri i engleska govna opet rado vidjeli. EU ulazi u duboku gospodarsku krizu i deindustrijalizaciju. Ono što nam ne treba da nas politički ološ mladih lidera iz davos inkubatora gurne u novi rat po nalogu njihovih gospodara amera. Podrška Orbanu i pozivima za mir i zdrav razum

DEBELI ĐURO-ZAGORJE
4 dana prije

A taj Orban zaboravio kako Rusi tenkovima gazili. Mađare po Budimpešti ???
Kuda će jadan s takvom kratkom pameću ?? A zaboravio i u kakvom stanju bila Mađarska ekonomija kada Rusi traktorisali za Sibir poslije pada Berlinskog zida ???🎃🎃❤️😀😭😭

Tupko Glupko
4 dana prije

“Scholz je također navodno bio zauzet izradom vlastitog mirovnog plana za Ukrajinu u skladu s propalim sporazumima iz Minska iz 2014.” Ajme genijalca, samo njemu podkapacitiranom i na daljinski Washingtona nije jasno da je to prošla svršena priča nakon dvije i pol godine krvavog rata uz sudjelovanje EU u tome. Poslije j*banja, nema kajanja. Uostalom, njegova prethodnica Angela Merkel glasno je izjavila da su Minski sporazumi bili prijevara i kupovina vremena za pripremu Ukrajine za rat sa Rusijom. Isto to je nedavno izjavio i francuski predsjednik u to doba Hollande, a upravo su Njemačka i Francuska bili garant provođenja nikada provedenih Minskih sporazuma. Dalton je neki dan dao genijalan komentar – AfD koji je za mir i prestanak rata u Ukrajini proglašava se u Njemačkoj ekstremno desnom strankom od strane vladajuće ‘semafor’ koalicije (SPD-FDP-Zeleni), a ista ta vladajuća ‘semafor’ koalicija na čelu sa Scholzom šalje opet njemačke tenkove na područje… Čitaj više »

Mrčikola
4 dana prije

Dolaze “čelnicima” nova uputstva i naredbe pa će ih se “taboru mira” pridruživat sve to više kako se približava “termin”😁 za “globalnu pandemiju 2”. 😁

Ivana Podravec
4 dana prije

Nitko normalan u EU ne želi rat s Rusijom. Engleska želi , ali izašla je iz EU .

Max
4 dana prije

To je jedini put.

Franjo Vinkovski
4 dana prije

Čim je Putin zapretio atomskom odmazdom u slučaju napada na Rusiju, zapadna propaganda počinje širiti lažne vjesti o tobože mirovnim taborima i sličnom sranju.
Sve da zapad ispadne kao tobože miroljubiv i nedužan.

Stela
4 dana prije

Orbana za predsjednika EK i nikog drugog !

onaj najglu...Dalton
4 dana prije

Drug Orban je kao rotkvica….
Crven izvana, bijel iznutra.

P.S.
Kad postane poznato koja je pobjednička strana, pokazati će se da nema nikoga na poraženoj…

Darko
4 dana prije

A gdje je ona anemoćna svinja Plenković? On bi vodio rat do propasti Rusije pas mu mater glupu koja ga je okotila..

Josip
3 dana prije

Hoce li konacno glupa.EU shvatiti da krmacu Ursulu i cijelu njezinu EK treba pospremiti na dozivotnu robiju?

Zvone
3 dana prije

Taj rat stvarno nije rat članica EU ali je prikriveni rat amera koji guraju EU države u rat.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI