Još jedna afrička nacija zainteresirana za pridruživanje BRICS-u

BRICS
7 komentara

Premijer Burkine Faso Apollinaire Joachim Kyelem de Tambela izrazio je interes za ulazak u BRICS.

Članstvo u grupi omogućilo bi osporavanje “dominacije dolara i eura” i postizanje “poštenijih trgovinskih odnosa na međunarodnoj sceni”, rekao je u ponedjeljak na sastanku s ruskim ambasadorom Igorom Martynovim u Ouagadougouu.

Nakon sastanka, vlada Zapadnoafričke republike objavila je objavu na Facebooku, u kojoj se potvrđuje da se Kyelem de Tambela “zalagao za pridruživanje Burkine Faso integraciji zemalja BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika)”.

Martynov je razgovarao o prijedlozima da Rusija razvije nuklearnu elektranu u Burkini Faso. „Sastanak je bio veoma plodan i uspešan. Usklađeni smo u pogledu naših pristupa bilateralnoj saradnji. Zadržali smo se i na intenziviranju naše saradnje u svim oblastima”, rekao je on. U junu 2023., vlada Burkinabea i grupa BRICS potpisali su memorandum o razumijevanju za saradnju. Dokument definiše oblasti saradnje koje obuhvataju privredu, zdravstvo, obrazovanje, infrastrukturu, vazdušni i železnički saobraćaj, industriju, trgovinu, rudnike, energetiku, sport, kulturu, informaciono-komunikacione tehnologije i turizam.

BRICS su 2006. osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južna Afrika joj se pridružila 2011. Grupa se proširila ove godine kada su Egipat, Etiopija, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati postali punopravni članovi.

Bloomberg je 2. septembra izvijestio, pozivajući se na izvore, da je Türkiye zvanično podnijela zahtjev za pridruživanje BRICS-u, navodeći “potrebu za saradnjom sa zemljama u razvoju”.

U junu je Zimbabveanska ministrica odbrane Oppah Muchinguri-Kashiri objavila da je zemlja spremna da se pridruži grupi zemalja BRICS-a.

Nekoliko drugih zemalja je također zvanično najavilo svoju namjeru da se pridruže organizaciji. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da je jedan od ključnih kriterija Moskve za dobrodošlicu novim članicama da se svaka zemlja koja želi pridružiti BRICS-u uzdrži od učešća u nezakonitim jednostranim sankcijama.

afrikaBRICSBurkina Faso
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
5 sati prije

🤣🤣🤣

zbljuvvvac
3 sati prije

Afrika je najvaznija za buducnost svijeta.

tihobl
2 sati prije

Afrikanci znaju sta rade – prvo su zovnuli vagnerovce da otjeraju kolonizatore, zatim su zovnuli ruske univerzitete da otvore fililijale, sad su krenuli sa nacionalizacijom rudnika i u pregovore sa rusima za gradnju mini NE.
Rusi imaju male nuklearne elektrane odlicne za napajanje strujom jednog grada i fabrika. Dok se zavrse NE dotle ce i studenti zavrsiti fakultete i mocice da podignu fabrike pored rudnika. Nema vise izvoza ruda za bagatelu, sad ce izvoziti poluproizvode i proizvode, dodatna vrijednost ostajace njima u dzepu.

Max
2 sati prije

Logično.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI