Južnoamerički čelnik poziva Assangea u posjet

Julian Assange
4 komentara

Suosnivač WikiLeaksa dobrodošao je u Kolumbiju, rekao je njezin čelnik jer se očekuje da će Assange izbjeći daljnju zatvorsku kaznu

Predsjednik Gustavo Petro pozvao je suosnivača WikiLeaksa Juliana Assangea da posjeti Kolumbiju nakon što je objavljena vijest da je aktivist pušten iz strogo čuvanog zatvora Belmarsh u Londonu u utorak ujutro.

Očekuje se da će Assange priznati krivnju za širenje državnih tajni u sklopu nagodbe s američkim vlastima i konačno izaći na slobodu kasnije ovog tjedna, okončavši svoju više od dva desetljeća dugu borbu protiv kaznenog progona.

“Čestitam Julianu Assangeu na slobodi. Assangeovo vječno zatvaranje i mučenje bili su napad na slobodu tiska na globalnoj razini”, napisao je kolumbijski čelnik na X (bivši Twitter).

“Assangeovo vječno zatvaranje i mučenje bili su napad na slobodu tiska na globalnoj razini”, napisao je kolumbijski čelnik na X (bivši Twitter). “Osuda masakra civila u Iraku od strane SAD-a bio je njegov ‘zločin’, a sada se isti masakr ponavlja u Gazi.”

Petro je pozvao Assangea i njegovu suprugu Stellu da posjete Kolumbiju kao “čin istinske slobode”.

Suosnivaču WikiLeaksa čestitao je i bivši bolivijski predsjednik Evo Morales. “On je bio u zatvoru mnogo godina jer je cijelom svijetu razotkrio zločine Sjedinjenih Država. Pomogao nam je razotkriti laži kojima su opravdavali ratove i invazije”, napisao je na X.

Tijekom godina WikiLeaks je objavio mnoge strogo povjerljive datoteke, uključujući dokumente povezane s američkim ratovima u Iraku i Afganistanu, kao i mnoštvo američkih diplomatskih depeša. Web stranica je 2010. godine objavila snimku američkog vojnog helikoptera koji je 2007. godine obarao civile u Bagdadu nakon što su ih zamijenili s neprijateljima.

Od 2011. do 2019. Assange se skrivao unutar ekvadorskog veleposlanstva u Londonu zbog straha od izručenja. Ekvador mu je na kraju ukinuo status azilanta, nakon čega je Assange izbačen iz veleposlanstva i odmah uhićen od strane britanske policije. Kasnije je osuđen zbog odbijanja jamčevine i proveo je pet godina u zatvoru Belmarsh u Londonu.

Assange bi se trebao pojaviti pred sudom na američkom pacifičkom teritoriju Sjevernih Marijanskih otoka u srijedu. Sporazum o priznanju krivnje podrazumijeva kaznu od pet godina – kaznu koju je već odslužio u Velikoj Britaniji. Bez dogovora, Assange bi se suočio s do 175 godina zatvora ako bi bio proglašen krivim, rekao je njegov pravni tim.

AssangeSADWikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Žrtvovan kao primjer drugima.

nessy
3 mjeseci prije

USA govnarima ne vjerujem ni jednu jedinu rijec, pa tako ni da ce se drzati dogovora. Lako bi moglo ispasti ‘posto zivimo u demokraciji’, konacna presuda je ipak, diskreciono pravo suca, koji bi mu onako, da mu se nadje, mogao prikrpiti jod 10-20 godina. I konacni komentar US, ‘Sorry, but hebiga, vise srece drugi put’.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

“Asanž nije ništa ukrao. 👉Drugi koji su osuđeni za krađu povjerljivih dokumenata su njemu proslijedili te dokumente i on je odlučio da ih obznani. 👉On je to sve učinio izvan teritorije SAD pa stoga nema nikakav osnov da ga američka administracija krivično goni i da trazi da bude izručen. Mogli su mu uvesti sankcije zabraniti ulazak na teritoriji SAD. SAD su jedna od rijetkih zemalja ako ne i jedini koji terete ljude za navodne prekršaje i kaznena djela koji nisu počinjeni na teritoriji SAD, imaju uvrnutu ideju da ako neko nešto uradi u Zimbabveu protiv američkih interesa takvi navodno krše američki ustav. To je najbolji pokazatelj da su SAD istinska diktatorska zemlja.” ———– “Assange (52) će priznati na saslušanju u Saipanu na Sjevernomarijanskim otocima krivnju po jednoj točki optužnice kojom ga se tereti da se urotio kako bi pribavio i objavio povjerljive američke obrambene dokumente i očekuje se da će… Čitaj više »

Tusam rodjenja
3 mjeseci prije

Zasto se je nasa manjinska vladajuca politicka elita koja je sastavljena od bogom danih patriota, prevaranata i ostalih sitnih mutikasa i zetoncica priklonila tom americkom, europskom i izraelskom olosu. Ne brani se tu sloboda i demokracija nego tuđi kapital koji je rezultat pljacke i kolonizacije malih naroda i drzava. Hrvatska se tu u taj vrh dodvorava i namece svim silama na stetu svoga naroda. Poslije svake kise dolazi sunce, tako ce i narod jednog dana pozvati na odgovornost sve koji se trenutno prave blesavi.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI