Kako je EU stegla obruč Telegramu

telegram
190 komentara

Prije uhićenja Pavela Durova, “rusko podrijetlo” aplikacije za razmjenu poruka stavilo ga je na nišan bloka

Uhićenje osnivača Telegrama Pavela Durova u Francuskoj posljednja je eskalacija kampanje protiv ruskog poduzetnika i njegove aplikacije za razmjenu poruka usmjerene na zaštitu privatnosti u cijeloj EU. Nakon ograničenih zabrana u nekim državama članicama, dužnosnici u Bruxellesu najavili su ranije ove godine da će izmijeniti vlastite zakone kako bi proveli pravila cenzure na platformi.

Durov, koji također ima francusko državljanstvo, uhićen je u zračnoj luci Paris-Le Bourget u subotu, odmah nakon što je iz Azerbajdžana stigao privatnim zrakoplovom. Prema francuskim medijima, tužitelji u Parizu planiraju optužiti 39-godišnjaka za sudioništvo u trgovini drogom, kaznena djela pedofilije i prijevare. Oni će navodno tvrditi da Telegramovo nedovoljno moderiranje sadržaja, njegovi jaki alati za šifriranje i navodni nedostatak suradnje s policijom dopuštaju procvat kriminala u aplikaciji.

U godinama koje su prethodile Durovovom uhićenju, dužnosnici EU-a i pojedinačne države članice ciljali su Telegram zabranama, propisima i prijetnjama pravnim radnjama.

2021: Njemačka poziva na akciju

Nakon što je skupina radikalnih antivaxxera uhićena zbog navodne zavjere na Telegramu da ubije guvernera pokrajine Saske 2021., njemački ministar pravosuđa Marco Buschmann pozvao je na napore u cijeloj EU da se ograniči platforma.

Tijekom pandemije koronavirusa, guverneri i regionalni ministri unutarnjih poslova u Njemačkoj izražavali su nezadovoljstvo Telegramovim odbijanjem da zabrani prosvjednike protiv blokade, a Buschmann je tvrdio da će zajednička akcija EU-a “ostaviti veći dojam” na Telegram nego “svaka zemlja koja to pokušava učiniti na svoje.”

Telegram je bio i još uvijek ima sjedište u Dubaiju, a Durov je navodno odbijao komunicirati s njemačkim vlastima. Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser upozorila je tada da se Berlin “neće pomiriti” s Durovljevim odbijanjem suradnje.

2022.-2024.: Zabrane i ograničenja

Sukob u Ukrajini dao je nacionalnim i lokalnim vlastima širom Zapada izgovor za gušenje Telegrama, a norveško ministarstvo pravosuđa navelo je “rusko podrijetlo” platforme kada je prošle godine zabranilo vladinim zaposlenicima da instaliraju aplikaciju na svoje radne uređaje.

Gradska uprava Amsterdama također se pozvala na navodnu prijetnju “strane špijunaže” kada je prošlog tjedna izdala sličnu zabranu za zaposlenike nizozemskog grada, dok je Francuska prošle godine naredila državnim službenicima da prijeđu s Telegrama i drugih aplikacija za razmjenu poruka na lokalno razvijene alternative u odnosu na sigurnost strahovi.

U ožujku ove godine, španjolski visoki sud naredio je pružateljima mobilnih usluga u zemlji da blokiraju pristup Telegramu, dok bi se tvrdnje o kršenju autorskih prava mogle istražiti. Iako je presuda ukinuta za nekoliko dana, istraga je u tijeku.

2024: Smanjenje cenzure

EU-ov Zakon o digitalnim uslugama (DSA), koji je stupio na snagu početkom ove godine, zahtijeva od takozvanih ‘Vrlo velikih internetskih platformi’ (one s više od 45 milijuna mjesečnih korisnika) usklađenost s nizom pravila o zaštiti podataka i oglašavanju. Od takvih se platformi također traži da se “riješe širenja dezinformacija”, izraz koji DSA spominje više od desetak puta bez davanja definicije.

Dok Telegram tvrdi da ima 41 milijun mjesečnih korisnika u EU, potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova rekla je Bloombergu u svibnju da je platforma “poseban slučaj” te da će biti istražena i potencijalno stavljena na popis u svakom slučaju.

Jourova je optužila Telegram za omogućavanje širenja ruskih “dezinformacija” i nazvala “problemom” to što je platforma “posebno aktivna u istočnim državama članicama gdje imamo manjinu koja govori ruski”.

Uoči ove potencijalne uredbe, Telegram je imenovao tvrtku sa sjedištem u Bruxellesu kao svog pravnog predstavnika u EU, što znači da će belgijske vlasti biti odgovorne za provođenje zakona EU protiv Durovljeve tvrtke. Prošli je tjedan Belgijski institut za poštu i telekomunikacije (BIPT) objavio da još uvijek ne može dokazati da Telegram ima više od 41 milijun mjesečnih korisnika.

DSA dopušta EU-u da kazni platforme do čak 6% njihovog globalnog godišnjeg prometa ako prekrše njegova pravila. Zakon također dopušta da se ponovljenim prijestupnicima zabrani rad u bloku.

CenzuraeufrancuskahapšenjePavel DurovTelegram
Pretplatiti se
Obavijesti o
190 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
21 dana prije

PLANdemija korona virusa!

Darko
21 dana prije

Hitlerovka Ursula V.D.L. sve više uvodi fašističke metode u Europsku Uniju, jebo joj pas mater hitlerovsku. I takvo đubre da vodi EU pa to graniči s zdravom pameću?

Zeljko
21 dana prije

TKO JE JAČI, TLAČI!

Jadranka S.
21 dana prije

Vjerovanje i autosugestija ista su stvar. Autosugestija je znanstveno ime za vjerovanje. Među njima nema razlike.
Kako bilo, unutarnja priroda i vjerovanje veoma su razičiti.
Unutarnja priroda je ono što se počinje manifestirati onda kada se sva vjerovanja odbace. Kada sve misli i sva vjerovanja nestanu iz uma, čovjek će iskusiti svoju unutarnju narav. Unutarnja narav nije stvorena iz vjerovanja.

ime
21 dana prije

rusi preporučili brisanje chatova na tg.
ko je pametan slijedit če upute.

anik
21 dana prije

Ursula uvodi cenzuru da se zaštiti “demokracija i sloboda govora”. Svi totalitarni režimi tako rade i pričaju.

Bruno
21 dana prije

Živimo demokraciju. Neka, tako nam i treba.

Klosterman
21 dana prije

Sloboda i demokracija na zapadnjački način. Prvo nas zločinci trebaju odvojiti od alternativnih medija a onda kreće pomor.

Jadranka S.
21 dana prije

Anti-izraelski hakeri koji su ukrali gigabajte osjetljivih izraelskih podataka objavljuju povjerljive podatke na TELEGRAM-u. Telegram je odbio zahtjev Izraela da ih cenzurira. Osnivaču Telegrama Pavel Durov uhićenom u Francuskoj prijeti 20 godina zatvora.

Bruno
21 dana prije

Informacije su samo što N1 servira, sa samo rekalamom provjerenih i vjerodostojnih informacija. Tako o ukrajinsko – ruskom ratu izvještavaju samo ako su Ukrajinci spržili neko skladište ili rafineriju, bez mrtvih civila. Vjesti su bile pune ukrajinskog (???) prodora u Kursk. Ono kao bez satelita i bilo kakve pomoći sa strane došli skoro do Moskve. Ne spominju se američke, britanske, njemačke i poljske profesionalne postrojbe. Po N1 ih nema u Rusiji. Provjereno. Ko provjeri. Mister čitač misli, vojni analitičar Barić, ograničenih intelektualnih sposobnosti, ali koji uvijek zna što Putin misli. Pa kako se nisu sjetili zovnuti u emisiju čovjeka znalca , stručnjaka za strategiju, stručnjak za naoružanje, taktiku, admirala Lošu. Ono kao čovjek od ugleda, predaje na FPZ, drži materiju ispod nokta, pokaže štapićem neko selo na karti koju mu Novokmet uveća i zaključi kako su Rusi slabo opremljeni, vojska im u rasulu, napredovali su samo 5 km na dan… Čitaj više »

Max
21 dana prije

Smeta zbog istine.

tatamata
21 dana prije

ehhh ta demokracija , malo bi pishkila pa malo kakila

zbljuvvvac
21 dana prije

Pored svih para sta ima ovaj covjek je beskrajno naivan i ima lose savjetnike ili mu je ego do neba pa misli da je najpametniji i nedodirljiv. Pored toliko prijetnji i upozorenja, on lagano slijece u eu, umjesto da niti sa avionom ne preleti eu prostor, a kamoli da sleti. E pa sad slijedi skolica…

Max
21 dana prije

Kao i sve ostalo.

Bruno
21 dana prije

Švabe iz Njemačke pod upravom Švaba iz Amerike (ima ih više od 50 milijuna, najbrojnija etnička skupina u SAD), i podguzne muhe Ursule upravljaju ratom u EU. Ako se stali ne opamete, četvrti reich će biti uspješan.

Zorule
21 dana prije

Meni nije jasno zašto je Durov uopće slijetao u Francusku kad je znao da je izdan nalog za uhićenje

hiber
21 dana prije

Potpuno nepoznavanje problema. Prvo, USA ima potpunu kontrolu Telegrama preko kooperanata Telegrama. Sto vide oni, vidi i Telegram. Drugo, Rusi su nakon svađe 2014, pljunuli lovu 2020. i stekli kontrolu nad svojim dijelom. Trece, Durov je svoj dio kolača obečao i Francuzima, zato je 2021. i dobio francusko državljanstvo kao zaslužan građanin. Četvrto, Durov se u Parizu našao slučajno jer pilot nije znao za određrene ptavne sitnice. Peto, Durov uopće nije uhićen nego trenutno sa mr. Smithom na aetodromu raspravlja o crvenim i plavim tableticama. Dakle, svi imaju nekakvu kontrolu nad Telegramom samo se ona artikulira kako se globalizacija urušava.

Nisan u krizi al mi je dosadno
21 dana prije

Ajmo lumeni koju trazilicu izabrat a naravno najbolje nijednu i sist ispod smokve u ladovinu i cekat 8navecer ili indijanski piem

Lani
21 dana prije

Tijekom govora povodom obilježavanja Dana neovisnosti Ukrajine, litavska premijerka Ingrida Simonyte upotrijebila je izraz “Rusnya” – etnička uvreda – za Ruse. Od 2022. litvanska vlada pokrenula je nacionalnu akciju protiv svega što je rusko.

Govoreći zajedno s Vladimirom Zelenskim u Kijevu u subotu, Simonyte je izjavila da će njezina vlada “nastaviti činiti sve kako bi približila pobjedu. Pobjeda svjetla nad tamom. Pobjeda dobra nad zlom. Pobjeda slobodnih ljudi. Koju ćemo zajedno proslaviti. Sa strujom, sa plinom i bez Rusnje.”

Mučki Provokator
21 dana prije

Evropski liberalizam, demo(n)kracija, i sloboda govora i stampe na djelu.

eks
21 dana prije

Austrija je opet zabranila divljanje Ustaša u Blajburgu. Željko i Mladen će izraziti protest vladi Austrije zbog toga .

Jomla
21 dana prije

Koje preseravanje jbt! “Smeta” vam, recimo Telegram? Pa zabranite ga, jbm, je l’ to tako teško? Nije, nego hoće slobodan pristup platformi, a tada je oni kontrolišu, vlasnici samo uzimaju lovu.
Kalimero: Preseravanje, e pa to ti je! Jbg 😛 😛

Dokurčilomi
21 dana prije

EU steže obruč telegramu kojeg ne koristi a što prekoatlantski saveznik i prijatelj prisluškuje telefone i mobitele predstavnika država EU i to javno prizna, nikome ništa.

Josip
21 dana prije

Sto prije treba stegnuti vrat onoj swapskoj krmaci Ursuli..

zbljuvvvac
21 dana prije

On je Rus i konkurira zapadnim mrezama. To je pocetak i kraj ove farse.

onaj najglu...Dalton
21 dana prije

Blinker je izrazio zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava i zbog uhićenja Durova u Francuskoj osudio Rusiju.. .

P.S.
Dogovorili su kome će nakon razvoda pripasti djeca,
A onda su ipak odlućili ostati zajedno…
Nisu se mogli dogovoriti kome će pripasti zajednički profil na Facebooku…

Jure
21 dana prije

EKSKLUZIVNO;; VIŠE OD 100 političkih, vojnih, znanstvenih gradjana Irana zatražilo je od Iranskog Ajatolaha Khamneia da PROMJENI IZDANU FETVU (obavezu za gradjane Irana) oko NE izgradnje nuklearnog oružja koje se protivi ISLAMU a Iran je islamska republika. Iran je u povodu ovih sukoba s tzv israelom dobio pretnju da će biti napadnut nuklearnim oružjem a posrednik to jest tu prijetnju je prenijela EU država (ako logikom razmislimo da Iran nema diplomske odnose s USA i da ne priznaje cionističku tvorevinu i da interese USA zastupa Švicarska onda je ta država prenijela poruku … Dakle ta 100 torica traže od Ajatolaha koji je primio pismo od njih da naredi u kratkom roku proizvodnju nuklearne bombe kako bi Iran bio osiguran da ga štakorske Hazarska gamad ne bi mogla napasti jer kad bi Iran napravio bombu onda ne bi u logici mogao biti napadnut nuklearnim oružjem jer može primiti prvi udar zbog… Čitaj više »

Jure
20 dana prije

Iako Ješe lažu čim stignu ovaj put 25.8. jučer su nadmašili sami sebe;; U javnost na radost Arapskih cionista (SMEĆA NIŽE VRSTE iz okupiranih Arapskih zemalja) pustili su snimke gdje rakete, granate pogadjaju kokošinjac i to na odobravanje bolesnika prilazili lažući sami sebe kao odgovor Hizbollaha?!?!? Tzv israel je jučer a to je na snazi i dalje ZABRANIO puštanje u eter snimaka gdje su rakete, dronovi Hizbollaha pogadjali vojne lokacije tzv IDF-a i OSTALIH sigurnosnih službi. Iako su na početku svojih laži JUČER UJUTRO plasirali info kako su izveli PREVENTIVNI UDAR i uništili preko 6 000 lokacija, vojnih platformi Hizbollaha do večeri su OPET LAŽNO tvrdili da su uništili nekoliko stotina lansirnih rampi Hizbollaha s kojih se spremao napad na Tel Aviv a na kraju su njihovi mediji tvrdili da su to bajke za malu djecu ili za ograničene. Hassan Nasrallah im je sinoć održao predavanje i njihova javnost sada… Čitaj više »

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI