Katastrofa Kontraofanzive – Propast Ukrajinske ‘blickrig’ strategije

274 komentara

Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine (AFU), koju su ukrajinski i zapadni zvaničnici naveliko propagirali od početka godine, traje skoro mjesec dana. Od 4. juna kijevske snage pokušavaju da napreduju na južnom delu fronta u Zaporožskoj oblasti i u zapadnom delu Donjecke Narodne Republike (DNR).

Očekivana strategija ‘blickriga’ nije bila uspješna i ukrajinska ofanziva je zapela u pozicijskom ratu, gubeći mnogo vojne opreme koju joj je pružio Zapad. Do kraja juna Kijev je uspeo da zauzme samo osam sela, ali nije uspeo da dođe do glavnih ruskih utvrđenja.

Kijev i njegovi zapadni partneri sada su posebno zabrinuti zbog planiranog proboja na Azovsko more, budući da su strateški ciljevi kontraofanzive propali, a kopneni koridor prema Krimu ostaje pod ruskom kontrolom. Pa zašto je ukrajinska operacija koja se toliko raspiruje propala?

Kako je formirana sadašnja linija fronta?

Linija fronta u Zaporoškoj oblasti i zapadnom delu DPR formirana je u proleće 2022. U to vreme ruske trupe su uspele da spoje svoje krimske jedinice, koje su zauzele gradove Tokmak i Pologi, sa jedinicama Donbasa kako bi se formirale ‘Mariupoljski kotao’.

U međuvremenu, pokušaji ruske armije da se približi Zaporožju i zauzme gradove Guljaj-Pole i Orehov – glavna uporišta AFU u Zaporožju – nisu bili uspešni.

Na istoku, u oblasti vrha Vremjevskog, aktivne borbe su nastavljene do leta 2022. Štab teritorijalne odbrane DNR je 14. jula potvrdio zauzimanje sela Neskučni južno od Vremjevke – poslednjeg naselja koje je oslobodila Narodna milicija DPR u ovom dijelu fronta.

Strateški značaj ovog odseka fronta

Iako ruska armija nije stigla do Zaporožja niti je opkolila položaje AFU u Donbasu, vojna dostignuća prošlog proleća i leta bila su izuzetno važna za Rusiju.

Prvo, Moskva je preuzela kontrolu nad autoputem Krim-Melitopolj-Berdjansk-Mariupolj-Rostovskaja gde se nalazi automobilski most za Krim. Kao rezultat ovih napora, poluostrvo je postalo bolje povezano sa kopnenom Rusijom.

Drugo, kontrola nad ovim teritorijama stvorila je tampon zonu oko Krima i primorala Ukrajince da se povuku iz Azovskog mora, koje je postalo potpuno ruska teritorija. Takođe, Moskva je uspela da izgradi jedan front od ušća reke Dnjepar do ruske granice (kao što je to bilo u leto prošle godine).

Ovo pozicioniranje je, međutim, takođe imalo određene slabosti za ruske trupe. Da je ukrajinska ofanziva bila uspješna i AFU se probio do Azovskog mora, ruski front bi se podijelio na dva dijela. Koliko god složen, pokušaj je bio vrijedan za Ukrajinu, budući da je AFU tada mogao blokirati jedinice ruske vojske u Donbasu i predstavljati ozbiljnu prijetnju Krimu i Sevastopolju – glavnoj vojnoj bazi Crnomorske flote.

Od napada do odbrane

Shvativši strateški značaj tog područja, Rusija je tamo počela prebacivati ​​jedinice, što je ponekad rezultiralo gubicima na drugim dijelovima fronta. Na primer, 35. kombinovana armija je povučena iz Izijuma, što je doprinelo povlačenju Rusije iz oblasti Harkov u septembru 2022.

Odatle su Oružane snage Ruske Federacije izgradile duboku liniju odbrane, zadatak koji je uključivao civilne radnike. U blizini Melitopolja izgradila je odbrambenu liniju u dva ešalona sa prednjim poljem i dvije sigurnosne zone. Tokmak i selo Ocherevatoye bili su pripremljeni za bodovnu odbranu.

Procjenjujući mjere odbrane Rusije u ovoj oblasti, moguće je reći da bi se, čak i kada bi AFU uspjele probiti ovu liniju odbrane, ipak suočiti sa mnogim poteškoćama. Obučene ruske rezerve bi razvile kontraofanzivu i napale bokove AFU iz oblasti Herson i DNR. Teren bi išao u korist ruske armije – između ostalog, trupe bi se oslanjale na najviše tačke Zaporoške oblasti u blizini Kamiš-Zarije i Rozovke.

Konačno, čak i sa najboljim utvrđenjima, efikasna linija odbrane je nemoguća bez motivisanih i obučenih vojnika koji rade rame uz rame sa artiljerijom, obavještajnim službama i avijacijom. Stoga su elitne jedinice 42. streljačke divizije 58. armije stavljene u prvi red odbrane Rusije na strateški važnom melitopoljskom pravcu.

Očekivanja javnosti i medija

Zapadna štampa bila je veoma uzbuđena zbog perspektiva AFU u Zaporožju. Na primjer, američki vojni “stručnjak” John Deni rekao je da će Ukrajinci iskoristiti zapadnu vojnu opremu da lako poraze Rusiju u njihovoj kontraofanzivi.

Očekivane bitke su mediji predstavljali kao odlučujuću tačku rata. Ovakvo medijsko pozicioniranje uznemirilo je ukrajinsko rukovodstvo, primoravši ih da opravdaju odložen početak operacije i zatraže šutnju o tom pitanju. Međutim, ova situacija je samo uznemirila ukrajinske zvaničnike, dok se ukrajinsko društvo, inspirisano vojnom pomoći Zapada i brojnim obećanjima političara, radovalo skorom uspehu.

U Rusiji se, međutim, spremala suprotna situacija. Rusko društvo se još nije u potpunosti oporavilo od preokreta u oblasti Harkov i povlačenja iz Hersona, uzimajući ove događaje kao znak da je vojna operacija bila u suprotnosti sa svojim prvobitnim ciljevima. Ova mišljenja su formulisali određeni ljudi koji su bili politički motivisani da kritikuju rusko vojno rukovodstvo. Čak ni pobjeda u Artjomovsku (poznat kao Bakhmut u Ukrajini) nije u potpunosti podigla javni moral – mnogi su ovaj uspjeh pripisali isključivo naporima privatne vojne kompanije Wagner, a ne regularne ruske armije, koja bi bila odgovorna za blokiranje ukrajinske kontraofanzive . Kao rezultat toga, rusko društvo je bilo zabrinuto zbog predstojećeg štrajka AFU koji, u slučaju uspjeha,

Ukrajina raspoređuje nove brigade

Očekivalo se da će AFU uključiti novoformirane jedinice u kontraofanzivu, uglavnom naoružane zapadnim oružjem i obučene od strane zapadnih instruktora. Ove brigade su dugo držane u pozadini. Samo neke jedinice (kao što su 46. i 77. brigada formirane u leto) poslate su u Artjomovsk gde su pokazale prilično efikasne rezultate.

Ostale brigade nastavile su sa obukom, koristeći vrijeme kupljeno krvlju ‘starijih’ jedinica. Na primjer, 79. brigada se borila za Maryinku, predgrađe Donjecka, godinu i po dana bez rotacije. Umjesto da pošalje nove jedinice da ih zamijene, ukrajinsko rukovodstvo je nastavilo da eksploatiše borce do danas.

Sve je to učinjeno kako bi svježe jedinice bile jake i spremne za kontraofanzivu protiv Rusije. Ukrajina se nadala da će nove brigade osigurati njen pobjednički pohod na Azovsko more, a to bi značilo ne samo pobjedu Kijeva nad Moskvom, već i trijumf zapadnog naoružanja i vojne obuke. Međutim, ove nade se nisu ostvarile.

Izbočina Vremjevskog – najranjiviji deo odbrane

Dana 4. juna, Ukrajina je započela svoju kontraofanzivu ometajućim (kasnije glavnim) udarom na vrh Vremjevskog. Očigledno, ovo je imalo za cilj da izvuče rezerve ruske armije i uvuče ih u borbu na ovom području. Ovi napadi su nastavljeni nekoliko dana, ali su bili neuspješni.

Tokom drugog napada 10. juna, ukrajinska vojska je djelovala efikasnije, a do 13. juna Rusija se povukla iz sela Novodarovka, Neskučnoje, Storoževoje, Blagodatnoje i Makarovka. Ukrajinci su 26. juna preuzeli kontrolu nad Rovnopoljom i nekim položajima na poljima na putu za Novodonjecki i Prijutnoje.

Tokom tronedeljnih borbi, AFU je zauzela šest sela, koja su sva evakuisana pre vremena. Treba napomenuti da je vrh Vrjemjevskog u početku bio izuzetno nezgodan za rusku odbranu – okružen ukrajinskim snagama sa boka, takođe je imao reku Mokrije Jali koja je tekla kroz centar ruskih položaja. Kao rezultat toga, moskovske snage mogle su se osloniti samo na nekoliko visina na bokovima.

Međutim, čak i uz teren koji joj je pogodovao, AFU nije postigla veliki uspjeh. Neznatan napredak je imao veliku cijenu – zapadna oprema je uništena, a posredni podaci govore da je neprijatelj pretrpio značajne gubitke. Ipak, Kijevovi pokušaji prodora se nastavljaju. Trenutno, AFU je zaglavljen protiv ruske odbrane u Staromjerskom i Urožajnoj, i nada se da će ih zaobići s boka, što ih samo dovodi bliže utvrđenim položajima.

‘Safari’ kod Orehova i medijski poraz Ukrajine

7. juna AFU je krenula u pravcu Melitopolja. U početku je to bio zadatak 128. brdske jurišne brigade, jedinice koja je ranije imala mnogo žrtava. Idući u pravcu Vasilevke, brigada je pokušala da zauzme selo Lobkovo.

Sljedećeg dana, AFU je pokrenula ofanzivu koju je navodno predvodila 47. mehanizirana brigada i naoružana novim njemačkim tenkovima Leopard. Ovaj napad se završio loše po Ukrajince – operacija je propala, zapadna oprema je uništena, a Rusija je objavila štetne video snimke koji su postali viralni na internetu.

Ukrajinski onlajn resurs DeepState, koji prikazuje mapu rata uživo, privremeno je zatvorio odeljak za komentare i kasnije objavio „ neprijatnu analizu “ događaja,  kritikujući  ukrajinske zvaničnike i političare koji su tvrdili da njihova vojska još nije krenula u kontraofanzivu. Prema ukrajinskim političkim posmatračima, ponašanje zvaničnika je obezvrijedilo živote vojnika u zemlji.

Desetog juna, rastući pritisak primorao je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da potvrdi  početak kontraofanzive i gubitke, mnogo pre nego što je imao ikakav uspeh vredan vesti koji bi pokazao javnosti. Strategija Ukrajine obično je uključivala čuvanje tajnosti njenih akcija sve dok javnosti i štampi ne budu predstavljeni atraktivni dokazi ukrajinskih pobeda. Ovaj put, međutim, snimci spaljenih leoparda natjerali su Ukrajinu da prekrši pravilo.

Tekuće bitke južno od Orehova

Nakon toga, Ukrajina je uspjela postići određeni uspjeh u tom pravcu. Povećani pritisak na frontu primorao je rusku vojsku da se povuče iz dva druga sela – Lobkovoe i Pyatihatka, gde su se vodile duge borbe. Trenutno ruska vojska drži svoje odbrambene položaje u blizini sela Žerebjanka.

Na istok, AFU je mogao napredovati kroz polja u pravcu sela Rabotino, koje se nalazi na putu od Orehova prema Tokmaku. Obje strane su pretrpjele gubitke, ali Ukrajina takođe gubi vitalnu prednost – vrijeme – kako se tempo kontraofanzive usporava.

Štaviše, rusko ratno vazduhoplovstvo neprestano napada skladišta UFU-a i scenske zone. Sve to povećava troškove kontraofanzive i čini konačni uspjeh ukrajinske vojske još manje vjerovatnim.

Slomljene ukrajinske nade u brzi rat

Serija poraza razočarala je ukrajinsko društvo koje je računalo na brzu operaciju i prodor na frontu. Svake dvije sedmice ukrajinski novinar Roman Shrike anketira svoje pretplatnike Telegrama o procijenjenom trajanju rata. Opcija da se rat nastavi 15. juna prvi put je dobila preko 50% glasova.

Propagandista Aleksej Arestovič je primetio da je uspeh Ukrajine u oblasti Harkov izuzetak od pravila i da se ne može ponavljati iznova i iznova. Borbe u Zaporožju opisao je kao “krvavu borbu praćenu gubicima na obje strane”. Da bi sljedeća ofanziva Ukrajine bila uspješnija, Arestovič kaže da su zemlji potrebni zapadni avioni.

U međuvremenu, obični Ukrajinci, od kojih su neki bili prisiljeni da postanu izbjeglice, dok su drugi ostali bez posla ili su bili prisilno regrutovani, uviđaju da trenutna situacija – u kojoj je zemlja iz dana u dan sve siromašnija, a ljudi svakodnevno riskiraju opasnost – može potrajati još mnogo godine.

Sve to jako opterećuje društvo koje ne vidi brzu pobjedu. Istovremeno, nekoliko gradova, uključujući i veći dio Kijeva, objavilo je opću mobilizaciju u ime svojih regionalnih vijeća. Opća mobilizacija u Ukrajini već je na snazi ​​od 24. februara 2022. godine, ali ove nove izjave pokazuju novi očaj. Posebno zabrinjava naredba da svi vojni obveznici dođu u vojnu službu, bez obzira da li su lično dobili poziv.

Pritisak Zapada značio je da je Zelenski bio primoran da napravi potez, svestan da je njegova ruka slaba. Tako je bio kao šahista suočen sa Zugcwangom.

kontraofanzivarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
274 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Perko
1 godina prije

Besmislena klanica za potrebe naručioca i finansijera.
Rat koji je u interesu isključivo SAD-a!
Molitava, impotentni EU samo nemo prati i izvršava naređenja gazde preko okeana!
To slepačko i podaničko ponašanje EU za tuđ interes više je od gađenja!
Zašto nisu tako zdušno podržali sprovođenje Minskih dogovora? Kome je trebala i treba Ukrajina u sukobu sa Rusijom?
Evropi to sigurno ne treba. U oba rata na Evropskom tlu profitirali su SAD. Zašto opet ne bi to ponovile kada ih u svemu tome podržava upravo Evropa?

JoeP
1 godina prije

To se samo zvala konteaofanziva, ali to je planirano vođeni rat zapada protiv Rusije. Samo propagandom opijeni vjeruju u vojnu pibjedu zapada, a oni koji vode zapad očekuju da ruski konj zapne negdi i da slomi nogu kako bi zapad bii taj koji bi konja upucao da se viśe ne muči. Kokiko god ovo s Prigožinom menu bilo ne baš do kraja jasno, jer rusi svoju igru igraju na svoj način, sa zapada su se čuli glasovi kako bi ruski narod trebalo zaštitit. Zapad čara kako bi se u Rusiji ili Donbasu dogodilo nešto radi čega bi Rusi međusobno sami zaratili, a onda bi u Rusiju mogla uć bilo koja pobjednićka vojska, pa i hrvatska pibjednička vojska koja bi iz Litve krenila u zaštitu napaćenog ruskig naroda. Mislim kako taj film nećemo gledat, naročito nakon šta sam vidio hollywoodski trailer za ovu ukrajinsku kontraodanzivu. Ukrajinaca još nije nestalo, a i… Čitaj više »

AUS
1 godina prije

Propao NATO blitz krieg

Ziv je Geza
1 godina prije

Ovi Rusi su genijalci, umjesto da je USA i EU iskoristila ukrajinu da porazi Ruse,sto im je bio plan, Rusija ih je pustila da se zakopaju u zivom blatu ukrajine i sada ih polako davi kao piton kada lagano dusi svoju zrtvu.

Sada je jasno zasto su Rusi izveli onaj cirkus kada su dosli na ulaze u Kijev i vratli se na pocetne polozaje oko Donbasa.

Kijev uopce nije cilj Rusa, sahovskim zargonom,to je pjesak koji se zrtvuje da bi se matirala duboka drzava i tzv nwo.

Netko
1 godina prije

Kada ti vlada kaže tko ti je neprijatelj zove se rat. Kada sam shvatis tko ti je neprijatelj zove se civilni rat.

Ivan
1 godina prije

Kad ce Ukrajinci konacno shvatiti da im je najveci neprijatelj i stetocina Zelenski? Jel im je trebalo deset godina provokacije Rusa i izazivanje rata? Jesu li mogli proci jeftino s Minskim sporazumom? Ali ne, osladila su im se americka obecanja..

Tupko Glupko
1 godina prije

Da skratimo priču:

Zelenski na vlasti – rat do posljednjeg Ukrajinca
Smjena Zelenskog – pregovori sa Rusijom i prestanak rata

Koliko će mjeseci/godina trebati da Ukri napokon uvide pravo stanje stvari, pitanje je vremena.
A vrijeme ne radi za njih.

Mislim da će prve dići glas u Ukrajini ukrajinske majke zbog izgubljenih i obogaljenih sinova.
Ili dolazak novog predsjednika na čelo SAD, ali to je moguće tek za godinu i pol dana.
Izašlo je u javnost da Dementni ima apneju i nosi masku po noći koja mu omogućava da ne prestane disati dok spava i umre.
Čak i ako se to desi, njegova zamjenica Kabala Harris preuzima vlast do izbora u studenom 2024., koja bi bila još gora od Dementnog.
EU se ovdje ionako ništa ne pita – oni su ovdje samo da bespogovorno provode politiku izuzetnih, koliko god im to štetilo.

Stop budalama
1 godina prije

Min 1.000.000 mrtvih
Min 10.000.000.000 raseljenih

A I dalje ima ljudi koji navijaju za jos, jer je Putinov igrokaz povijest opravdan

hmmm
1 godina prije

Stvarno vise ne znam kakav se rat vodi u Ukrajini. Sada sam se vratio iz Turske sa ljetovanja, i nikad vise nije bilo turista iz Ukrajine i Rusije. Ponasanje ne ukazuje ni na kakve tenzije, netrpeljivost ili da su u ratu. I kakav je to rat a pola Ukrajine na ljetovanju??? Pokusavam da zamislim, Vukovar i Sarajevo gore, a na moru pola Srbije, Bosne i Hrvatske na ljetovanju. Nema logike. Sticem dojam da se u Ukrajini vodi fajt izmedju privatnih vojski na nekim livadama i zabitima, lokalno

San Lorenco
1 godina prije

Kao što rekoh uništenje belog čoveka na max.I sv.rat,IIsv.rat ne zaboravite vodio se u Evropi a ne u Brazilu…najviše pelcovanih bela rasa,Evropa,Kanada,Australija,najveća LGTB propaganda pogađate među belcima.Gde se sprovodi ekonomski reset pa u Evropi i na kraju aeoro zaprašivanje i izazivanje ratova na bliskom istoku i Africi i usmeravanje istih ka Evropi do njenog konaćnog uništenja.

xxxx
1 godina prije

Danas je godisnjica smrti Josipa Reihla Kira najveceg heroja zadnjeg naseg rata i jednog od najvecih ljudi nasih prostora ikad. Mislim da takva jedna velicina koja je zrtvovala svoj zivot za mir ipak zsluzuje jedan kvalitetan text na Logicnom.

Ivan
1 godina prije

On EU krmaca Ursula umjesto da je gadila ratne trube Ukrajine ona jos dolijeva benzin na vatru. Nema veze sto je krmaca unistila skoro cijelu EU. Kad ce konacno netko dici oruzje i pobiti ovu nikad stetniju EU Komisiju na celu s Ursulom. I to nekoliko puta jer za to sto du napravili nema pravedne kazne..

Ziv je Geza
1 godina prije

Imbex(sorosevi) sendvicari i buzinski drzavni trolovi duboke drzave na platnim listama us ambasade i drzavnog proracuna plenkoviceve hdz vlade , udarnicki udaraju minuse, sto je znak njihove nemoci i agonije u kojoj se koprcaju.

Ponavljam, udav Putin i Rusija cvrsto stisce svoju zrtvu u ukrajini,nato, usa, eu, odnosno duboku drzavu i nwo koji ih sponzoriraju u smrtnom su hropcu.

Pat pozicija iza koje slijedi sah-mat u korist velemajstora Putina.

Ostale su im jos samo dvije mogucnosti, priznati poraz u ukrajini ili skinuti maske do kraja i ukljuciti se u direktan sukob.

Direktno se nece ukljuciti u sukob jer su kukavice,i nisu u stanju provesti 3.dana u atomskim sklonistima a kamoli zrtvovati svoje zivote i za vise ciljeve duboooke drzave,tudje zivote da ali svoje jok majci.

Dakle sto se tice ukrajine, prica je zavrsena, sada im je da razmisle kako se izvuci iz ovog poraza na sto bezbolniji nacin.

KISIK
1 godina prije

1..ma to je sve skupa… RAT PROTI’ČOVJEČANSTVA Kamo nas je doveo Rat protiv terorizma, koji je započeo nakon događaja 11.9.2001 u SAD-u, za koje danas postoji nebrojeno argumenata da su bili režirani? Nakon 19 godina tog kvazi-rata u kojem su masovno umirali posve pravi i posve nedužni ljudi, prije svega na Bliskom istoku, i to u stotinama tisuća – od 2020 imamo cijelu lepezu događaja, koji objedinjeni predstavljaju ništa drugo doli rat protiv čovječanstva. Slijedi samo spisak, bez potrebe za argumentacijom, jer argumenata ima koliko vam srce poželi, samo ako ste spremni vidjeti i razumjeti ih. Rat protiv zdravlja Kovid histerija je 2020 otvorila Pandorinu kutiju svih niže nabrojanih ratova. Najveći medicinski eksperiment svih vremena, na živim i uglavnom zdravim ljudima nedvosmisleno je pokazao da se tu ne radi o zdravlju već o uništavanju zdravlja cijele populacije i aktivnoj depopulaciji stanovništva na ovom planetu. Rat protiv medija Odmah je uslijedio rat… Čitaj više »

KISIK
1 godina prije

i umjetno uzgojeno meso. Rat protiv novca Sad im više ni “fiat” valute nisu dobre – iako, ruku na srce – zaista nisu dobre. Ali umjesto da se uvede novi bankovni i monetarni sustav i sruši sistem centralnih banaka – centralne banke ostaju, ostaju i njihovi vlasnici, a uvode se digitalne CBDC valute, koje imaju nevjerojatnu moć upravljanja i kontrole stanovništva. “Ne želiš se cijepiti?”. “Ne želiš priznati da je tvoj sin zapravo curica?”. “Ne vjeruješ u globalno zagrijavanje?”. “Ne želiš jesti kukce?”. E, onda nema trošenja CBDC novčića. Zabranjen ti je ulazak u sve trgovine, izlazak na ulicu, pa si ti misli što ćeš vjerovati slijedeći put kad te pitamo. Rat protiv kulture i morala Ovo je vjerojatno najužasniji rat koji postoji. Uvjeravati i uvjeriti (do jučer normalne ljude) da je pedofilija nešto normalno, da je masovna transrodnost korisna, da djeci treba omogućiti promjenu spola ako se ona tako… Čitaj više »

KISIK
1 godina prije

Rat protiv kapitalizma

I na kraju – ovo je rat protiv kapitalizma. Mi na ovim prostorima nismo upoznali kapitalizam u svom procvatu nakon 2. Svjetskog rata, u 60.-im i 70.-im godinama prošlog stoljeća. Upoznali smo turbokapitalizam sa svim svojim manama i gotovo nijednom prednošću. A sada nam prijete da će nam i to oduzeti i vratiti nas u feudalizam ili čak robovlasništvo. Jer što je svijet nakon Velikog reseta doli tehno-feudalizam ili čak tehno-robovlasništvo. Pod uvjetom da nakon 2030. uopće ostanemo živi.
Eto
Aloha
P.S… i sam provjeri što ti je BITno u Životu.

Zoran
1 godina prije

Sendvicari usranog nato opasno zajasili na portal – cujem da je salama u svabiji pojeftinila,jos samo fali hitler iliTi hiber da gukne nesto pametno

Entoni Fauci
1 godina prije

A vidi zelenskoga u pancirki haha. Ratnik

gigi pinna
1 godina prije

Ići u “ofanzivu” bez zračne podrške – nije neka tajna da Ukre ne krasi pretjerana inteligencija, ali ipak…

Ivan
1 godina prije

Glumac je kostao Ukrajinu, jebem im mater glupu..

noppo
1 godina prije

SAD če biti največi profiter ovog rata – ali moraju taj rat pobjediti. Ako pobjedi Rusija (bit če to, slažem se – vrlo prljava pobjeda), makar ne dostigne svih ciljeva, SAD če biti največi gubitnik. Dobit če status, da nije sposobna da štiti svoje vazale. A EU če vjerovatno politički propasti.

Perun
1 godina prije

 Pa zašto je usrajinska operacija koja se toliko propagira i raspiruje propala?…i Treba da propadne radi toga što usrajinu sada vode budale a razlozi su vidljivi i jasni ko dan ….U međuvremenu, obični Ukrajinci, od kojih su neki bili nasilno prisiljeni da postanu,,vojnici”( meso za topove ) i izbjeglice shvataju tko je glavni krivac za njihove nevolje .. a i drugi narodi ukrajine koji su ostali bez posla ili su bili prisilno regrutovani, uviđaju da trenutna situacija – u kojoj je zemlja iz dana u dan sve siromašnija nemaju kuda nego tog zelenog zlotvora i njegovu kliku obezglaviti….satrati u korijenu…u protivnom postace mrtvi izmanipulirani idioti …SFSN….

Ante
1 godina prije

Rekli su da će Njemački tenkovi i ostala oprema biti presudni u ratu protiv Rusije. Sada vidimo da to nije točno jer mnogo tih vozila leže napuštena ili spaljena u Ukrajinskim poljima. To ne može nitko negirati i reći da je to lažna tvrdnja. Sada Ukrajinci tvrde da trebaju F-16 zrakoplove jer oni će preokrenuti tijek rata. I prije sam tvrdio zajedno sa drugim ljudima da Ukrajinska vojska ima premalo vremena za trening vlastite vojske, zbog toga gine tisuće Ukrajinaca, ali to negiraju svi na ukrajinskoj strani ipak nisu oni u ratu niti gledaju kako im ginu ljudi. Rat je za sve njih jako daleko. Ukrajinci su ovu kontraofanzivu izvali navrat na nos, žuri im se to je jednini razlog ovakve šlampave ” kontraofanzive “.

eks
1 godina prije

Noćas su Rusi prvi put upotrebili tešku bespilotnu letilicu “Ohotnik” , koja je visoko preciznom bombom pogodila cilj u zoni Kijeva. Turski mediji tvrde da PVO sistemi u Ukrajini nisu detektovali ovu letilicu i da se radi o stelt tehnologiji koja čini ove letilice nevidljive na radaru.

tihobl
1 godina prije

Ako ste se nadali madim ukrajinkama koje ce ostati bez muskaraca slijedi hladan tus: Kijev planira od djevojaka stvoriti udarne jurisne bataljone za jesenjsku kontraofanzivu.

Otpornik
1 godina prije

Situacija na frontu se stabilizirala i sukob je zamrznut. Zaustavite daljnje ubijanje i razaranje jer nema smisla i pregovarajte ako treba sto godina.

Tim
1 godina prije

Naravno da je propala kada su je najavljivali kao nogometno prvenstvo.

Max
1 godina prije

Da rezimiram Ukrajnska protuofenziva je uglavnom suzbijena nakon velikih gubitaka.

1 godina prije

Mi bi eto probili linije ali fali nam avijacija , rakete velikog dometa , helikopteri , kasetna i ostala zabranjen amunicija.. I dobit će sve..

Ovo ljudi pto su žrtvovali je u račun eskalacije sukoba…

Đuzz potpis se vidi jasno ko dan..Originalna njihova taktika eskalacije sukoba..

Vode opet zaoadnjake žedne preko vode..Po ko zna koji put..

Jadranka S.
1 godina prije

Samo cu reci, ispricavam se ako sam ikoga uvrijedila i da je internet jako stetan za ljude.
Hvala svim dobronamjernim ljudima, zahvalna sto sam vas upoznala.
Neka vas prati sreca!
Budite u ljubavi.

Jadranka S.
1 godina prije

Da vam jos napisem dio svojih uvida jer je bitno za spas covjecanstva. Mjenjanje spola nazivam unistavanje kreacije. Unistavanje Bozje prirodne kreacije. U covjeku je skriven Bog, covjeku je data slobodna volja, bez covjekovog pristanka dusu covjek nemoze izgubiti. Sjetite se iskusavanja Isusa u pustinji… prikazano mu je kraljevstvo/bogatstvo svijeta (Kako? Iluzorno, jer sve sto ima oblik je iluzija.Sto se dogada u pustinji u kojoj je Isus 40 dana postio? Fatamorgana. Tko/ sto covjeku prouzrocuje fatamorganu?) poklonit ce mu svo kraljevstvo/bogatstvo svijeta (iluziju) “ako mu se pokloni.” Isus je odbio, bio je potreban Isusov PRISTANAK. Tako se stalno na prevaru trazi od ljudi PRISTANAK, jer bez pristanka nemogu NISTA DUSI. Bog je skriven u covjeku, kada covjek dopusti/pristane (jer je dobio slobodnu volju) da se dogodi spajanje/ujedinjenje tada je JEDNO, probudeni pojedinac/svjesno osvijesten/duhovno roden, Krist, bozanska svjesnost (kako je Isus Krist za sebe rekao “Ja sam u ocu, otac je… Čitaj više »

hiber
1 godina prije

Ukrainska ofanziva šteka isključivo jer stvari u Rusiji idu loše, pa Biden kalkulira. Dakle, evo malo podataka: stabilna rublja od veljače 2023. i 75 rubalja za dolar, danas se smirila sa 95 na 90 rubalja za dolar ili ravno 100 za euro. Trgovinski pokazatelj na 30.06. 148,5 milijardi rubalja za juan, 34,9 mld za euro i 104,2 mld za dolar. Dakle, juan je vise od pola transakcija. Dakle, moze se pretpostaviti da je trgovinski udio sa Kinom presao 50%, kao i da je udio juana u deviznim rezervama preko 50%. A devizne rezerve su posebna priča: Rusija trenutno u rezervi ima 74,9 miliona unci ili 2329,65 tona zlata. Dakle 1.6. udio zlata u rezervama Rusije iznosio je 25% ili ukupno sa devizama 583 mld dolara. Kad odbijemo zaplijenjenih 300 mld ostaje jedva 283 mld dolara. Dakle stvarni udio zlata je preko 52%, 45% su juani, a sica su dolari, euri… Čitaj više »

Kaktus73
1 godina prije

Zašto su komentari na validaciji?

Mrdomir
1 godina prije

Prije će Debeli Đuro postati pravi čovjek no što će bivša Ukrajina postati prava država i pobijediti Rusiju. Nikada.

ZriBra
1 godina prije

Nakon strašnog ,najsmrtonosnijeg,najopasnijeg korona KOVIDi virusa,imamo strašni KOVIDi rat “Sapienti sat.”

Realno
1 godina prije

Džiber, mladen the topli brat, krmato prase i ostali usraški ološ na aparatima.

Mutikaše i Smutljivci
1 godina prije

Zapadni mediji danas javljaju potpuno suprotno ; kako U-kraše u kontraofanzivi super napreduju i zauzimaju oko Bahmuta ogromne cantimetre terena i uništiše i pobiše rukima silne hemoroide…

1 godina prije

Jel Bake ? Ali kako ? Bake je u sefu !

goran
1 godina prije

i vrapci na grani znaju da kolektivni zapad sa ukrajinom ne mogu porazit rusiju u nikakvom smislu,nego če rusija pobijedit i uništit cijeli zapad kontraefektom koji se već dogadja.

Dušan
1 godina prije

VJERA U BOGA NIJE DOGMA ILI MOLITVA, VJERA I BOG JE ŽIVOT KOJI ŽIVIMO!!! PREPOZNAT ČETE GA PO DJELIMA NJEGOVOM A NE OD VELIKIH RIJEČI!!!
NIKADA ČUO??? TI ISTO NEKI KLEČAVAC KOJI UMISLIO DA JE VJERNIK I DA ČEŠ SE SPASITI SPOMINJANJEM BOŽJEG IMENA???
E, NEČEŠ, PAKAO TE ČEKA I OGANJ VJEČNI !!! 👍👍👍😁😁

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Pucnjava u Sisku ! Što ranjenih što povrijeđenih – zasada- desetoro …

Coca Corona
1 godina prije

Doći će i otići,ako se ne uprska u /sa genetski kod čovjeka.
Tko je to napisao,Bibliyski /babilonskicitat? Di su moje knjige iz alexandrijske knjižnice?
Tko objekt Coca colu i pfizera?
Imali života prije smrti?

Mislim,previše crnjaka sruši tlak,pa nas nigdje nema.

Primat
1 godina prije

…poklopljeno bure, puno štakora.

tako su nekad, ljudi, pobacali nalovljenih štakora u bure, i poklopili.
za neko vrijeme, prezivjeli, koji su se hranili manje spretnima, bili su pusteni na slobodu.
nije bilo boljih istrebljivača, iste vrste, od njih.

Nena
1 godina prije

Kokainski će sahraniti celu ukrainu..
Dobro su ga anglosaksi platili za to,još samo kad bi ukri došli pameti da to vide..

Rimtutituki
1 godina prije

Zar jos uvijek ima neko da ne vidi,da je ovo total war protiv kriza/krsta i bijele rase. Woke,lgbtq, diesel,e-auto,co2,incest,pedos,canibalisam,SATANISAM,samo na zapadu,gdje zive preostali JADNI BIJELU CRISTIANI,USPAVANI,ZAGLUPLJENI,ZOMBIE. Sve skupa u ovom planu ide step by step,corona,inflacija,kriza,rat i slatkis na kraju,migranti vec ratuju na framcuskum ulicama. Nego dta sunego migranti,samo druge genetacije,ovi novi stizu na ispomoc.vec rafalno pucaju kalasnikovima po francuskoj. Mi svi balkanci se nadjosmo slucajno u tome,nit dmo bogsti,nit imamo neke resurse, nsftu,zlato,cobalt itd. Imamo jedino,VODE,ZELENILO,JOS UVIJEK CISTI VAZDUH I PODNASELJENI SMO. Sve ono sto niko nema,ps zar je to tako tesko skuzit.

Mirko Zirdum
1 godina prije

Ne razumijem čemu toliki pritisak na brzi uspijeh i pobjedu, pa ne ide to preko noći! I mi smo pet godina izcrpljivali i umarali neprijatelja! Dak psihički i fizički više nisu bili spremni! Ne može to sad i odmah, a zračni prostor kontrolira neprijatelj! Ne taj rat će trajati godinama kao i svaki! Pozz i držite se Ukrajinci stoga, SLAVA UKRAJINI..

jupiter
1 godina prije

bez kijeva nema pregovora , naravno prvo odesa herson, harkov i sumi….pa da pricamo….laku noc

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI