Kijev je testirao prvu balističku raketu – Zelenski

Zelenski
37 komentara

Ukrajinski čelnik nije dao detalje, ali je rekao da želi da javnost cijeni domaće proizvođače obrane

Ukrajina je testirala svoju prvu balističku raketu domaće proizvodnje, rekao je Vladimir Zelenski. Kijev već mjesecima traži od svojih zapadnih podupiratelja da mu dopuste korištenje raketnih sustava strane proizvodnje za gađanje ciljeva duboko u Rusiji.

Ukrajinski čelnik to je objavio na tiskovnoj konferenciji u utorak. “Kakvi su drugi događaji u Ukrajini? Mislio sam da je prerano govoriti o tome, ali… bio je pozitivan test prve ukrajinske balističke rakete. Čestitam našem vojnoproizvodnom kompleksu na tome”, rekao je.

Zelenski je odbio dati bilo kakve dodatne pojedinosti, tehničke specifikacije ili čak naziv oružja, ali je rekao da želi da javnost “zna i cijeni domaće obrambene proizvođače koji rade 24/7”.

Objava je uslijedila nakon što je Kijev tvrdio da je upotrijebio bespilotnu letjelicu Palyanitsa protiv ruskih ciljeva. Iako su mnoge njegove specifikacije također tajne, ukrajinski dužnosnici rekli su da se lansira s zemlje i da ima domet do 700 km.

Ukrajina se u svojoj borbi s Rusijom i dalje uvelike oslanja na raketne sustave koje isporučuje zapad, kao što su američki projektirani HIMARS i ATACMS. Međutim, usprkos opetovanim molbama Kijeva, zapadne nacije i dalje ga sprječavaju da upotrijebi svoje oružje za napade na većinu ciljeva na međunarodno priznatom ruskom teritoriju.

Glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder potvrdio je u utorak da Ukrajina može koristiti američku sigurnosnu pomoć kako bi se “obranila od prekograničnih napada, drugim riječima protuvaljbe”, ali ništa više od toga. Washington je dozvolio Kijevu da izvede takve napade krajem svibnja kako bi se suprotstavio ruskoj ofenzivi u regiji Harkova za koju je Moskva rekla da je imala za cilj uspostavu “sanitarnog kordona” za zaštitu civila od ukrajinskih napada.

Trenutačni stav Zapada prema Ukrajini koja koristi dalekometno oružje strane proizvodnje za udare duboko u Rusiju izgleda kao “ucjena” prema ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu. “To je pokušaj da se stvori dojam da Zapad želi izbjeći pretjeranu eskalaciju, ali zapravo je ovo varka… Ponovit ćemo da je igranje vatrom… vrlo opasna stvar za odrasle kojima je povjerena nuklearna energija oružja u jednoj ili drugoj zapadnoj zemlji.”

balističke raketeukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
19 dana prije

Ukrajinski kanali tvde da raketni dron ima domet 60-70 km, da je 80% od kineskih dijelova, da izrada kosta 60.000$, a da ga vojska placa milion $ po komadu. To je dugonajavljivano tajno oruzje Zelenskog koje ce dovesti do preokreta. Sad samo treba ubjediti strane sponzore da odobre pare ukrajinskoj vojsci da ga kupuju.

Rusi odavno imaju raketne dronove, ali samo nekoliko komada je koristeno. Umjesto da ih puste u serijsku proizvodnju pustili su gerbere (jeftinija verzija geranja).

I jos nesto u vezi dronova – Pistorijus je najavio izradu njemackog drona otpornog na ometanje. Pokusavaju da iskopiraju ruski dron na optickom kablu. Rusi imaju visedecenijsko iskustvo sa maljutkama i nije im bilo tesko napraviti dron koji odmotava opticki kabal. Ali to je rusima prelazno rjesenje, sve vise se prebacuju na dronove koji sami traze cilj.

Гавран
19 dana prije

Arestovič kaže da se među ukr. vojnicima šire vesti da se Zelenski dogovorio sa Putinom o predaji Dombasa!

MladenSt
19 dana prije

Ima toga još u pripremi .💪👍

Roknem ti ga rok
19 dana prije

Dron su odavno testirali,onog dana kad je pao na RH teritorij na uzem podrucju Zagreba.

abc
19 dana prije

Testirali su američku raketu i pokušavaju je prikazati kao svoju. Ali Rusi nisu naivni. Več su zaprijetili, da če u slučaju lansiranja balističkih raketa odgovoriti desetorostruko i temeljito.

Max
19 dana prije

I nazvali je po lepinji.

Subaru avatar
19 dana prije

Ovo je overtonov prozor kad poćnu rokati po Moskvi Petrogradu.

Šele
19 dana prije

Zar niko da shvati,rat treba završiti na dogovorenim crtama,a kako pomjeriti vojsku već borbom, sjetite se hrvatske oluje,dogovor Tuđman Milošević i Krajina ode pa pa,isti je slučaj i u Ukrajini, izlet za Kursk je dimna zavjesa za povlačenje i predaju Rusima istoka

Darko
19 dana prije

Zbog ove proklete glupe židovske konjine Zelenskog, Ukrajina će nestati s lica zemlje a narod će biti raseljen diljem svijeta. Do sada su ih Rusi mazili i čuvali su ih od napade na civilno stanovništvo ali ovaj američki hemeroid baš traži da ih Rusija samelje u prah i pepeo.

Pero
18 dana prije

Židov kad zine laže to im je u genima.Inače dobili su rakete iz vana pa kad če ih počet koristit bit če to da su naše.

denis penis
18 dana prije

gdje to jadni samo proizvode kad ih stalno tumbaju…a inače čudno kak im je projektil već na prvom testu prošao, koliko pokušavaju koreanci a i SAD da bi došli do uspjeha:Ovi ukrajuinci su zbilja genijalci?

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI