Kijev ogorčen zbog Orbanove posete Moskvi

Viktor Orban - Ukrajina
21 komentar

Kijev je izrazio ogorčenost zbog iznenadne posete mađarskog premijera Viktora Orbana Rusiji, žaleći se da ukrajinske vlasti nisu bile obaveštene o poseti unapred.

Orban je u petak ujutro sleteo u Moskvu i sastao se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarao o načinima uspostavljanja trenutnog prekida vatre i započinjanja mirovnih pregovora za rešavanje sukoba u Ukrajini.

Ranije ove nedelje, takođe je putovao u Kijev kako bi se sastao sa Vladimirom Zelenskim i vodio slične razgovore.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova se požalilo na svojoj zvaničnoj veb stranici da je Orbanova odluka da putuje u Moskvu „doneta od strane mađarske strane bez odobrenja ili koordinacije sa Ukrajinom.” Naglasilo je da je Kijev protiv bilo kakvih pregovora o sukobu bez njegovog direktnog učešća.

„Podsećamo da je princip ‘nema dogovora o Ukrajini bez Ukrajine’ nepromenljiv za našu zemlju i pozivamo sve države da ga se strogo pridržavaju,” navodi se u saopštenju ministarstva. Dodaje se da je Zelenski „mirovna formula” „jedini realan način za obnavljanje pravednog mira.”

Orbanovu posetu Moskvi takođe su kritikovali drugi zapadni lideri. Estonska premijerka Kaja Kallas, koja će zameniti Josepa Borrella kao glavni diplomata EU, optužila je mađarskog premijera za „sejanje konfuzije” i iskorišćavanje rotirajućeg predsedavanja EU, koje je Budimpešta preuzela početkom jula.

Predsednik Evropskog saveta Charles Michel takođe je osudio Orbanovu posetu, sugerišući da Mađarska „nema mandat da pregovara sa Rusijom u ime EU,” i naglasio da „nema razgovora o Ukrajini bez Ukrajine.”

Orban je, međutim, insistirao da mu nije potreban mandat da traži mir i istakao da Mađarska ima relativno ograničenu političku moć i da formalno ne vodi pregovore.

„Možemo biti dobar alat u Božijim rukama, možemo biti dobar alat u rukama ljudi koji žele mir,” rekao je premijer. Objasnio je da se nada da će ubediti Moskvu i Kijev u potrebu da rade zajedno kako bi postigli prekid vatre i pokrenuli mirovne pregovore.

U međuvremenu, Kijev nastavlja da insistira na Zelenskom mirovnom planu, koji se sastoji od deset koraka, uključujući potpuno povlačenje ruskih snaga sa teritorija koje Kijev smatra svojima, isplate reparacija i međunarodni sud za ratne zločine za rusko rukovodstvo.

Moskva je snažno odbacila Zelenski plan kao neprihvatljiv, insistirajući da bilo kakvi pregovori za rešavanje sukoba moraju uzeti u obzir „realnosti na terenu.”

mađarskaOrbanrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trolling queen
2 mjeseci prije

Pa, kako neki govore – timing ie everything. Orban je iskoristio – vrlo pametno: vrijeme. Dok se briselska kamarila svađa i dogovara tko će zauzeti koje pozicije kako bi nastavili što bolje maltretirati ljude EU i skakati im po glavama dok svi definitivno ne polude…Orban je iskoristio poziciju koju mu je dala “vladavina prava” te iste EU. Prema njihovim pravilima, kao zemlja koja predsjeda slijedećih 6 mjeseci tom ludom “zajednicom naroda” – je napravio što je napravio. Napravio je ništa pretjerano strašno – otišao je bez najave u Kiiiiiv, nakon toga usput u Moskvu. Navodno u ime mira. Dobro, neću tome proturiječiti. No, samo ću napomenuti kako se meni čini kako se na ovom dijelu svijeta stvara malo ozbiljniji blok protiv briselskih morona (kojima i tako nitko osim njih samih nije bitan, tu ubrajam i kompletnu “vladu” Ap-a). Austrijanci, Meloni (kakva god bila), AfD (posebno istočna Njemačka), Slovačka, Bugari, sada… Čitaj više »

Biti-ili-ne-biti
2 mjeseci prije

I ja sam ogorčen zbog posjete Zelenskoga Izraelu ili Americi, a vjerojatno su i mnogi drugi zbog toga ogorčeni.

MladenSt
2 mjeseci prije

Poslin Dodika pa Orbana bio bi red da i ovaj naš “šmrkavac “Milanović pohodi Putina .Pa nek Vučko plače šta mu se neće ni na telefon da javi 🥶🥵

ebemnenadumamuuusta
2 mjeseci prije

i u pravu su “ukrajinske” vlasti.ne treba niko u njihovo ime pregovarat,prepustiti im apsolutno sve dok sami ne dopužu trazeci mir ili dok im njiihov narod ne presudi.formula je tu veoma jasna.

Ico
2 mjeseci prije

VOLodimir!

nastran
2 mjeseci prije

Orbanova odluka da putuje u Moskvu „doneta od strane mađarske strane bez odobrenja ili koordinacije sa Ukrajinom.” Naglasilo je da je Kijev protiv bilo kakvih pregovora o sukobu bez njegovog direktnog učešća.„Podsećamo da je princip ‘nema dogovora o Ukrajini bez Ukrajine’ nepromenljiv za našu zemlju i pozivamo sve države da ga se strogo pridržavaju,” navodi se u saopštenju ministarstva. Dodaje se da je Zelenski „mirovna formula” „jedini realan način za obnavljanje pravednog mira.” OVO JE VAN SVIH GRANICA ZDRAVOG RAZUMA! ŠTA SI ONI UOPĆE ZAMIŠLJAJU? DA SU SVETE KRAVE, BOŽANSKA NACIJA?

Max
2 mjeseci prije

Bezrazložno.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI