Kijev se ‘suočava sa teškim otporom’ ruskih trupa

Zelenski
35 komentara

Ruske trupe žestoko reaguju na ukrajinske pokušaje da probiju svoju odbranu usred dugo očekivane kontraofanzive Kijeva, priznao je predsjednik Vladimir Zelenski u intervjuu emitiranom u četvrtak.

Govoreći za NBC News, lider je rekao da se ukrajinske trupe “suoče sa veoma teškim otporom” i ustvrdio da “da ako Rusija izgubi ovu kampanju od Ukrajine… To zapravo znači gubitak rata”.

Uprkos očiglednim poteškoćama, Zelenski je pokušao da optimistično iznese situaciju na bojnom polju, opisujući vijesti s prve linije fronta kao “generalno pozitivne, ali je vrlo teško”.

Ukrajinski predsjednik je također ponovio pozive za isporuku borbenih aviona F-16 Kijevu, tvrdeći da isporuku ometa birokratija.

“Gubimo vrijeme, gubimo ljude i, što je najvažnije, gubimo svoju prednost”, rekao je Zelenski, ističući da bez da Ukrajina dobije moderne zapadne avione, “Rusija kontroliše vazduh”. Primjedbe Zelenskog uslijedile su nakon što je Washington Post citirao zvaničnike u Kijevu koji su rekli da Ukrajina oklijeva da odgodi svoje napade na Rusiju. Prema pisanju lista, Ukrajina želi pokazati pravi napredak na bojnom polju prije zime, kako bi uvjerila svoje zapadne pristalice da može pobijediti.

Međutim, Postovi izvori su upozorili da bi ofanzivna akcija rezultirala velikim gubicima u ljudstvu i opremi, za koje su tvrdili da će biti pogoršani nedostatkom mlaznjaka zapadne proizvodnje i artiljerije velikog dometa potrebne za napad na ruske ciljeve daleko od linije fronta.

Ukrajinske snage pokrenule su ofanzivu velikih razmjera 4. juna, u više navrata pokušavajući da probiju ruske linije na nekoliko dijelova fronta. Njihovi napori su bili bezuspješni, navodi rusko Ministarstvo odbrane. Moskva je u srijedu procijenila gubitke na ukrajinskom frontu na 7.500 poginulih ili ranjenih vojnika od početka ofanzive.

U utorak je ruski predsjednik Vladimir Putin također tvrdio da Ukrajina “prenosi teške žrtve”, za koje je rekao da su veće od ruskih za faktor deset. Tvrdio je da Kijev nije uspeo da osvoji bilo šta i da je izgubio do 30% opreme koju je snabdevao Zapad.

kontraofanzivarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
1 godina prije

nema vise diktiranja uslova i zahtjeva sto svijet treba napraviti????tc tc tc tc

HEKPCT
1 godina prije

Kako god bilo, do novog blata su još četiri mjeseca. Predviđam im blistavu budućnost.

Xam
1 godina prije

Koliko je komada zapadne opreme stiglo u Ukrajinu u prvih 40-ak dana rata?

Rusi su već početkom aprila počeli da napuštaju severni front i Kijev. To je trenutak za koji se može reći da se Ukrajina definitivno odbranila i opstala, a realno je to uradila sama. Nakon toga je uslijedio dug i iscrpljujući rat za neke teritorije koji još uvijek traje, a u tom dugom ratu, opet realno, Ukrajina opstaje zahvaljujući podršci Zapada. Tamo.

Da je Harkov pao kada su Rusi prvi ušli u njega, kao u slučaju Hersona, da nije zaustavljen Voznesensk, severno od Nikolajeva, a da je takođe pao, da su se preko Irpenja i Brova progurali do centra Kijeva… NATO do marta ne bi imao nikoga da pošalje podršku. Možda nekoj skraćenoj ukrajinskoj vladi sa sjedištem u Lavovu, na kraju.

pinčunela
1 godina prije

NATO (sjeverno-atlanska Teroristička Organizacija) suočava se sa temeljnim problemom nedostatka motiviranih (čitaj glupih) boraca koji su spremni poginuti nizašta ili u najmanju ruku neznajući zašto. Iznenađeni su (i uvređeni) da i poslije intenzivnoga pranja mozga vojnicima navojnim poligonima na zapadu (Europe) po svim pravilima vojničkoga zaglupljivanja( kako oni kažu treninga) ukrainski vojnik se ponaša kao Hašekov Šveik, bez onoga samoubilačkog nagona kojega su imali ISILovi mučenici u Siriji. Lako je iscrtavati zastavice i strelice po kartama u bunkerima u pozadini, ali neka generali (štalski) uzmu pušku (skupa sa sinovima ukrainskih oligarha) i krenu hrabro u Smrt za Slava Ukraini i njihovg klauna Green-spider doll, koji cmidriše eto Rusi pružaju teški otpor a mi smo im ponudili da se u miru povuku-povuču u svoje granice i plate ratnu štetu, a oni sram ih bilo pružaju nedopusiv i neprihvatljiv teški otpor, nečuveno i za svetsku osudu. Svetska zdravstvena organizacija treba da baci… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

A što je sada pokrenuo ofenzivu za koju sam priznaje da nema šanse za uspjeh?
I otkad su traženi F-16 vojni zrakoplovi moderni?
Prvi proizvedeni 1974., model je nešto poboljšan početkom osamdesetih.
Ukrajinske pilote još nisu niti počeli obučavati na njima, a nije tečaj koji se završi za mjesec-dva.
On bi artiljeriju velikog dometa od Zapada, a ulazi sa zapadnom vojnom opremom na teritorij Rusije.
I pazi ovo ‘Ukrajina želi pokazati pravi napredak na bojnom polju prije zime’ – zima počinje za više od šest mjeseci.

Gjuro1977
1 godina prije

A šta si mislio da ćeš se prošetati do Crnog mora

Panonicus
1 godina prije

Koja sprdačina!
1.ako je to Kokainski rekao
2.ako je naslov kreirao portal
Rekao bih da je 1.,jer sam još negdje vidio slično.
Uglavnom,Ruje to uredno denacificiraju/demilitariziraju.
Za Kokainskog se ne čudim zbog deluzija,na čemu su ostali(ukrainofili)?

eks
1 godina prije

Na zapadu Ukrajine , Ivano-Frankovska oblast, proglašena je opšta mobilizacija ljudi i transportnih sradstava. Uredbom je doneta odluka da gradjani moraju prijaviti svoja vozila i , prema potrebi , predati vojnim vlastima za potrebe rata . Ukri nemaju dovoljno ljudskih resursa, a NATO fašisti pripremaju nove brigade Poljaka i Litvanaca, koje planira ubaciti na front . Ovo dovoljno govori šta se dešava iza kulisa zapadne propagande i laži, kojima prikriva očaj i poraze .

nessy
1 godina prije

Ukrajinci su mudro zakljucili da je bolje casno povlacenje, nego necasna pobjeda. Ipak su oni prije svega casni ratnici, pogotovo oni sto pucaju zarobljenicima u koljena.

Tupko Glupko
1 godina prije

Izuzetni zbog rata u Ukrajini trljaju ruke, prodaja smrti im je oduvijek bila najdraža.

Njihova prodaja oružja saveznicima i partnerima u 2022. godini skočila je na oko 50 milijardi dolara, što je veliki skok u odnosu na oko 35 milijardi dolara godinu dana ranije kada nije bilo rata u Ukrajini.
Sljedeće tri godine očekuje se kontinuirano povećanje, a najčešće odredište – Europa.
Odredišta Poljska, Finska, Litva, Belgija, čak i Švicarska…

Prodaja oružja 40 američkih tvrtki na popisu stotinu najvećih iznosila je ukupno 299 milijardi dolara u 2021.

Pretpostavlja se da će se u 2023. godini na oružje potrošiti najmanje tisuću milijardi američkih dolara.

nessy
1 godina prije

Rusi su ocito pokazali razumjevanje za prezaduzenu Ukrajinu, pa su im poslali nesto Kinzala i Kalibr-a, direktno u Kijev, da se ne gnjave sa transportom. Ali imam dojam da ovu donaciju Zelenski i nije bas najbolje primio.

hiber
1 godina prije

Dakle, od “Kijeva za tri dana” došli smo “da se Kijev suočava sa teškim otporom ruskih trupa”. Tome se nema sto dodati.🤣🤣🤣

Josip
1 godina prije

Jebat će Ukrajinci sami mater ovom židovskom smradu Zelenskom.. Uskoro..

Entoni Fauci
1 godina prije

Dok ima bijeloga boli te kurac

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI