Kijev spreman za mirovne pregovore sa Rusijom pod ‘fer’ uslovima

Mihail Podoljak
20 komentara

Kijev je spreman za mirovne pregovore s Moskvom pod “fer” uslovima, rekao je u petak u intervjuu za ukrajinski TV kanal, glavni pomoćnik Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak. On je, međutim, tvrdio da Rusija nije spremna za dogovor.

Visoki zvaničnik je naglasio da Ukrajina traži ono što vidi kao efikasne pregovore koji ne bi doveli do zamrzavanja neprijateljstava, već do potpunog prekida sukoba. On je pozvao na povećanje međunarodnog pritiska na Rusiju i jačanje vojnih sposobnosti Ukrajine kako bi se postigao cilj.

Ranije ove sedmice, Podoliak je rekao za Associated Press da vidi mirovni sporazum s Rusijom kao “dogovor sa đavolom”, dodajući da bi zamrzavanje sukoba omogućilo Moskvi da izvrši neophodne korekcije i modernizuje svoje snage.

Ranije ove sedmice, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su mirovni pregovori trenutno nemogući zbog niza pitanja koja se prvo moraju riješiti, uključujući status Zelenskog i ukrajinsko zakonodavstvo, koje je Zelenski potpisao 2022. godine, a kojim se zabranjuju pregovori između Kijeva i sadašnjeg rukovodstva u Moskvi.

Peskov je ponovio da Kremlj smatra da je legitimitet Zelenskog kao šefa države nevažeći, jer mu je mandat istekao u maju, a izbori nisu održani zbog vanrednog stanja. Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je rekao da je status Zelenskog bitan u pogledu potencijalnog mirovnog sporazuma, jer bi sve obavezujuće dokumente morale potpisati legitimne vlasti.

Portparol je takođe istakao da uprkos nedavnim izjavama, ukrajinska strana, kao i njeni zapadni pristalice, i dalje nerado učestvuju u pregovorima sa Rusijom.

Zelenski je nedavno izjavio da Kijev želi da okonča sukob „što je prije moguće“, po mogućnosti „do kraja ove godine“. On je ukazao na mogućnost održavanja drugog samita kao načina za postizanje ovog cilja.

Ranije ove sedmice, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da signali koje je Zelenski poslao o spremnosti Ukrajine da nastavi mirovne pregovore s Moskvom nisu vjerodostojni. Prvi samit, čiji je domaćin bila Švicarska, fokusirao se na elemente kijevske ‘formule mira’, koja zahtijeva da Moskva povuče svoje trupe sa svih teritorija na koje polaže pravo Ukrajina. Moskva je odbacila plan kao odvojen od stvarnosti.

PodoljakrusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagreb
1 mjesec prije

Njemacka, Poljska….. Itd ne zelu mir

BanOvan
1 mjesec prije

Imali ste vi mnooooogo fer dogovor ali ste poslusali ono rascupano englesko djubre. Sada se yebite sa njim i trazite od engleza da vam ustupe svoje teritorije kao kompenzaciju za ono sto su oslobodili od nazzy chizme.

eks
1 mjesec prije

Kijev je spreman na sve i svašta, ali on se ne pita. Kolektivni Zapad , na čelu sa USA pohlepnim psihopatama vodi neobjavljen rat protiv Rusije . Oni , pohlepne psihopate , odlučuju. Glavne hijene , Amerikanci i Englezi , idu do kraja – nuklearni rat , makar i uništenje čovečanstva , a sve to zbog pohlepe i nezajažljivosti abnormalno bogatih vladara Zapada i njihove opsesije da celo čovečanstvo pretvore u svoje robove. Ideologija i temelji društva koje projektuju i razvijaju ove psihopate zasnivaju se na rusofobiji , jer je Rusija ta koja im mrsi račune . Zato psihopate pojačavaju kampanju širenja rusofobije , abnormalno , iracionalno , do mere koja postaje monstruozna. Pogrešno je verovanje da bi se nešto značajno promenilo sa Trampom , ukoliko postane predsednik . Američko – Engleska rusofobna politička – strateška doktrina traje dva veka . U pitanju je kontinuitet i dubina korena rusofobije. Sada… Čitaj više »

trolling queen
1 mjesec prije

Opet moram pitati – što se događa u Rusiji? Zadnji tekst sam pročitala na epoha.hr, ali to je samo zadnji, nikako ne i jedini gdje se piše o Putinovom naređenju vojsci o izgradnji traumatoloških vojnih objekata po cijeloj zemlji; također se piše kako je Putin tražio veće firme neka dostave planove o izmještanju poslovanja u Sibir i istok zemlje, ali i na Ural. Dakle, što se događa u Rusiji? Tko vidi nekakvu veću sliku? I ne, ne mislim kako se radi o nuklearkama. Niti mislim kako ima puno veze sa Ukrajinom, mada je svakako sumnjivo ovo nekakvo naglo “postizanje mirnog rješenja”. Dakle, što bi moglo biti? Kina, Tajvan..? Mislim kako ne, zbog izmješatanja na istok zemlje. Ali, ima jedno veliko žarište koje je Netanyhu sada tamo u SAD-u definitivno otvorio. Assad kod Putina. Vrlo opaka situacija. Uz koga onda ide Rusija? Uz Iran, Siriju, jemenske Hutije, libanonski Hezbolah i Palestince… Čitaj više »

Roknem ti ga rok
1 mjesec prije

Nista od toga.Ukrajina prakticki ne postoji vise Ovdje se zapravo radi o “Spasavanju vojnika Ryana”, odnosno o spasavanju imovine BlackRock fonda.Zavlacenje i dobijanje na vremenu.Rusi to ovaj puta nece dozvoliti.Njihov je cilj izbacivanje USA i postavljanje nove vlasti koja ce im biti sklona.

Gad
1 mjesec prije

Haluciniraju.

Bruno
1 mjesec prije

Kako bi rekli Daleci u seriji dr Who “Define ” fair condition’s””

Bruno
1 mjesec prije

Glup i gluplji. Pa Rusi su toliko modernizovali svoje snage da im ne treba dodatno vrijeme. Sada imaju 300 000 vojnika an ukrajinskoj granici sa ruske strane. Oružija k’o pljeve. Ne iscrpljuje zapad Ruse, već obrnuto Rusi Zjapad. Zjapad ne može da skupi vojsku, jedinstveno komandovanje, ko će proizvoditi naoružanje, kome ide lova od naoružanja, koja država će izvući najveću korist od naoružanja, koja će poslati najviše vojnika na ratište, ako ode vojska na ratište, ko će braniti EU stanovništvo od mora naoružanih izbjeglica, itd.

Subaru avatar
1 mjesec prije

Ako varan Nosferatu pristane na tkzv pregovore prije nego što rusi dođu do Počajevske sveto uspenske lavre onda će te znati da je izdajnik, ja to znam dva desetljeća.

nastran
1 mjesec prije

šta bi taj šmokljan htio..pregovore nakon pobjede..čemu onda pregovori? ali molim te, daj pobijedi!
nemoj spremati ražanj za zeca u šumi.

Max
1 mjesec prije

Znak skore kapitulacije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI