Kina lansira ICBM u Pacifik prvi put od 1980

ICBM Kina
13 komentara

Peking je rekao da “rutinski” test nije bio usmjeren ni protiv jedne zemlje

Kineska vojska testirala je interkontinentalnu balističku raketu, nazvavši to dijelom redovite obuke, iako se čini da je vježba prva takve vrste iznad Tihog oceana u više od 40 godina.

Prema riječima dužnosnika, ICBM, opremljen lažnom bojnom glavom, lansiran je s nepoznate lokacije u 8:44 ujutro po pekinškom vremenu u srijedu, te je pao na određeno područje u međunarodnim vodama.

Test je bio dio “rutinskog dogovora u našem godišnjem planu obuke”, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Analitičari kažu da je ICBM vjerojatno bio Dong Feng-41 s operativnim dometom od 15.000 kilometara, ili njegov prethodnik, Dong Feng-31.

Kina redovito testira rakete kratkog i srednjeg dometa unutar svog teritorija i iznad zapadnog Pacifika kao dio svog programa balističkih projektila, ali testiranje daleko u međunarodnim vodama je neobično. Vjeruje se da je posljednje slično lansiranje bilo 1980. godine kada je Kina poslala svoj prvi ICBM, Dong Feng-5, u Tihi ocean.

“Kada nešto nisu učinili 44 godine, a onda to učine, to je značajno”, rekao je James Acton, suvoditelj Programa za nuklearnu politiku, za The Associated Press. “To je način na koji nam Kina govori: ‘Poput vas, ne sramimo se što imamo nuklearno oružje i ponašat ćemo se kao velika nuklearna sila’.”

Test je pratilo nekoliko zemalja, uključujući Japan i Filipine. Visoki glasnogovornik japanske vlade, Yoshimasa Hayashi, požalio se da Tokio nije bio obaviješten prije lansiranja.

Kinesko ministarstvo obrane izjavilo je da testiranje nije bilo usmjereno ni na jednu državu ili metu, te da je provedeno u skladu s međunarodnim pravom. Peking je također unaprijed obavijestio nekoliko “zabrinutih” zemalja, izvijestila je Xinhua, ne navodeći koje.

icbmkinaNuklearno oružjetestiranje
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 dan prije

Pokazivanje snage.

1 dan prije

I Kinezi se našli trpati u sve ovo..

vanja
1 dan prije

Ova se nije raspala pri ispaljivanju za razliku od ruskog Sarmata.Kina je ipak ozbiljna država koja nije svojim tajkunima dozvolila da sve kinesko bogatstvo uzmu,a državu ko ebe.E zato je Kina sila,a Rusija socijalni slučaj.

Franjo Vinkovski
1 dan prije

Amerikanci razumiju samo jezik sile.

hitber
1 dan prije

“Mnogo lepo’ i kak bi bosanci rekli “svaka im dala” a u ovom slucaju pala.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI