Kina obećava da će nastaviti ‘utirati put’ mirovnim pregovorima u Ukrajini

Mirovni Pregovori
18 komentara

Peking, koji se pozicionirao kao neutralan akter, održava kontakt sa svim uključenim stranama, rekao je visoki dužnosnik

Kina će nastaviti diplomatske napore kako bi pomogla u rješavanju kriza koje bjesne diljem svijeta, uključujući sukob u Ukrajini, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Chen Xiaodong.

Govoreći na sigurnosnom forumu Xiangshan u subotu, Chen je ponovio da Peking održava “dubinsku komunikaciju sa svim zainteresiranim stranama kako bi se izgradio konsenzus za okončanje sukoba i otvorio put mirovnim pregovorima”.

Također će “djelovati kao posrednik i promicati političko rješavanje problema žarišnih točaka”, dodao je.

Od početka sukoba u Ukrajini, Kina se pozicionirala kao neutralna strana, opetovano pozivajući na pregovore o okončanju sukoba. Također je odbila podržati zapadne sankcije protiv Rusije, ističući da je Zapad izazvao neprijateljstva širenjem NATO-a.

U srpnju je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi održao rijetku rundu razgovora sa svojim tadašnjim ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom. Nakon ovih pregovora, kinesko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da Peking vjeruje da rješenje sukoba na kraju mora doći kroz povratak za pregovarački stol, ističući da su “i Ukrajina i Rusija poslale signale spremnosti za pregovore u različitim stupnjevima”.

Međutim, nakon što je Ukrajina započela svoj veliki upad u Rusiju početkom kolovoza, Moskva je rekla da će odbiti angažirati se sve dok snage Kijeva okupiraju dio njezinog međunarodno priznatog teritorija.

Ranije ovog tjedna, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski također je kritizirao Kinu i Brazil, sugerirajući da su “stali na strani Rusije” u sukobu, s obzirom na to da su pokrenuli mirovne inicijative, a da prethodno nisu pitali Kijev.

U svibnju su dvije zemlje predložile plan od šest točaka koji uključuje mjere za sprječavanje eskalacije, a također su pozvale na izravne pregovore između Moskve i Kijeva, te međunarodnu mirovnu konferenciju prihvatljivu i Rusiji i Ukrajini.

kinamirovni pregovorirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Protiv Sistema
3 dana prije

Drevna civilizacija Kina pokazuje što znači biti civilizacija. Svatko tko poziva na mir i zdrav razum treba dobiti podršku od strane Europe. Kad usporedim to sa beba banana državom koja Od 1776. do danas nije prošla niti jedna cijela dekada da Amerika nije bila u ratu
Pametnom sve jasno! Da li je eu komesarima u masnim foteljama u briselu na daljinskom upravljaču amera išta jasno ?

hiber
3 dana prije

U ekonomskom smislu Kina i USA ratuju protiv Rusije i EU, tako da je priča o poziciji neutralnog aktera na vrbi svirala. Ne pomaze Kina samo Rusiji nego i Ukraini (masovne komponente za jeftine dronove, nagovor Lukasenki da povuće trupe kako bi se napravio proboj na Kurs i zauzela Sudza, sto moze dovesti do unistenja plinovoda ka istoku EU, sto Rusiju dodatno gura u pitonski stisak Kine). Isto je sa USA (sestmjesečni moratorij isporuke oružja u funkciji spašavanja vojnika Rajana (Putina), tajne isporuke komponenti Rusiji, itd,itd).

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI