Kina obećava odgovor na najnovije američke sankcije

Kina jaca od SAD
5 komentara

Kina je osudila novu rundu američkih sankcija protiv zvaničnika zbog navodnih kršenja prava u regionu Tibeta, rekavši da su “nezakonite” kazne samo izgovor za miješanje u unutrašnje stvari Pekinga.

Upitan o posljednjoj rundi sankcija uvedenih prošlog petka, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da se tim potezom “grubo miješa” u poslove njegove zemlje i “ozbiljno podriva” odnose sa SAD, dodajući da će Kina poduzeti “djelotvorne i odlučne mjere” u odgovoru.

“SAD su uvele nezakonite sankcije kineskim zvaničnicima prema domaćem zakonu i pod izgovorom takozvanih pitanja ljudskih prava na Tibetu”, rekao je on novinarima u ponedjeljak. “Poslovi u vezi s Tibetom su čisto kineski unutrašnji poslovi i ne podliježu miješanju bilo koje druge zemlje.”

SAD nemaju pravo nametati neopravdane sankcije drugim zemljama i nisu u poziciji da se ponašaju kao ”svjetski policajac”. Pozivamo SAD da odmah povuku svoje takozvane sankcije.

Američko ministarstvo finansija objavilo je val novih sankcija protiv 40 ljudi u devet zemalja prošle sedmice povodom obilježavanja ”Međunarodnog dana ljudskih prava”, uključujući sadašnje i bivše zvaničnike u Sjevernoj Koreji, El Salvadora, Gvatemale, Gvineje, Irana, Malija, Kine, Rusije, i Filipini. Dvojica kineskih državljana, Wu Yingjie i Zhang Hongbo, bili su na meti zbog navodnih “kršenja ljudskih prava” u Tibetanskoj autonomnoj regiji, gdje je Ministarstvo finansija tvrdilo da je vlada izvršila proizvoljna pritvaranja i druga kršenja u sklopu napora da se “ograniče vjerske slobode”. ”

Poklapajući se sa sankcijama, američki ambasador u Kini Nicholas Burns također je izdao izjavu u kojoj kritikuje Peking zbog njegove “represivne” politike u regijama Xinjiang i Tibet, kao i Hong Kong, čak sugerirajući da je vlada počinila “zločine protiv čovječnosti” protiv muslimanskih manjina. Međutim, Wang je odbacio kritike kao “neopravdane”, umjesto toga zamolivši Washington da razmisli o vlastitim prošlim zloupotrebama i “prvo popravi svoje loše rezultate”.

Burnsova izjava “u potpunosti otkriva hegemonističku, drsku i nasilničku prirodu SAD-a i njihove političke agende korištenja pitanja ljudskih prava kao izgovora za miješanje u kineske unutrašnje stvari i podrivanje kineske stabilnosti, razvoja i etničke solidarnosti”, nastavio je glasnogovornik, nastavljajući da kaže da su SAD „zažmirile na sopstvena kršenja ljudskih prava“ kako u zemlji tako i u inostranstvu.

kinaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Ništa ne vrijede sankcije a ni osude.

tihobl
1 godina prije

Ameri i njihove sankcije. Uvedu ih, a onda donesu uredbu da se ne odnose na americke kompanije, ali zato natjeraju EU da uvede iste sankcije i da ih se pridrzava. Znate li da su SAD ukinule sve sankcije Kadirovu? A EU razmislja da uvodi sankcije zemljama koje posluju sa Rusijom.

goran
1 godina prije

ja neznam šta kinezi uopće išta seru,samo seru seru i seru,svaki put kad im amerika nešto napravi oni samo pokunje glave dolje i to je to,shvatite kinezi da ste vi samo poslušni psići američkim hegemonima i to je to.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI