Kina optužuje SAD za “klevetničku” kampanju

Wang Yi i Blinken - Kina i SAD
2 komentara

Peking ima “izvanredan” stav o krizi, rekao je njegov ministar vanjskih poslova, pozivajući Washington da odustane od “neselektivnih” sankcija

Washington bi trebao prestati “blatiti” Kinu, posebno kada je riječ o stajalištu Pekinga o sukobu u Ukrajini, rekao je ministar vanjskih poslova Wang Yi američkom kolegi Antonyju Blinkenu.

Dvojica visokih diplomata sastali su se na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku kako bi razgovarali o napetostima u bilateralnim odnosima i međunarodnim pitanjima. Neprijateljstva između Moskve i Kijeva bila su velika tema na dnevnom redu, dok je Blinken ukorio Kinu zbog, kako je tvrdio, pokretanja ruskog “ratnog stroja”.

Američki državni tajnik optužio je da, iako Peking kaže da želi mir, on “dopušta svojim tvrtkama da poduzmu radnje koje zapravo pomažu [ruskom predsjedniku Vladimiru] Putinu da nastavi agresiju, to se ne zbraja.”

Wang Yi je uzvratio, rekavši, kako ga je citiralo kinesko Ministarstvo vanjskih poslova, da bi “Sjedinjene Države trebale prestati blatiti i namotavati Kinu, nametati neselektivno sankcije i prestati koristiti to kao izgovor za stvaranje sukoba i poticanje sukoba između tabora”.

Peking, dodao je, zadržava “otvoreno i neodlučno” stajalište o ukrajinskom sukobu i “uvijek je inzistirao na promicanju mira i dijaloga, te je ulagao vlastite napore u promicanje političkog rješenja”.

Wang je također istaknuo da se Kina protivi onome što je nazvao “američkim gušenjem kineskog gospodarstva, trgovine i tehnologije”, dodajući da se “nacionalna sigurnost ne može politizirati, a ‘malo dvorište i visoki zidovi’ ne mogu postati ‘velika željezna zavjesa dvorišta’. ”

Prošlog mjeseca SAD je objavio novi popis sankcija protiv gotovo 400 kompanija i pojedinaca, uključujući one iz Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske, zbog, kako Washington kaže, njihove podrške Rusiji u ukrajinskom sukobu. U to je vrijeme State Department izrazio posebnu zabrinutost zbog “magnitude izvoza robe s dvojnom namjenom” iz Kine u Rusiju za koju je tvrdio da je pomogla Moskvi riješiti “kritične nedostatke u ruskom obrambenom proizvodnom ciklusu”.

Nakon početka sukoba u Ukrajini, Kina se odbila pridružiti zapadnim sankcijama protiv Rusije, a trgovina između njih od tada je u stalnom porastu. Peking se također pozicionirao kao neutralna strana u krizi, opetovano pozivajući na mirovne pregovore.

Komentirajući veze s Pekingom, Putin je odbacio ideju da Rusija ekonomski previše ovisi o Kini, inzistirajući na tome da je gospodarstvo EU-a puno ranjivije u tom pogledu.

Anthony BlinkenkinaSADWang Yi
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 sati prije

Tričarije ali je točno.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI