Kina prekida pregovore o kontroli naoružanja s Washingtonom

Kina jaca od SAD
7 komentara

Kina je zamrznula pregovore o kontroli naoružanja sa SAD kao odgovor na kontinuiranu prodaju oružja Vašingtona Tajvanu, saopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

SAD i Kina održale su u novembru dugo očekivanu rundu pregovora o neširenju nuklearnog oružja, prvi takav sastanak od 2018. Iako razgovori nisu dali konkretne rezultate, smatrani su ključnim korakom u smirivanju tenzija između dvije supersile, nakon Peking je prekinuo gotovo svu vojnu komunikaciju sa Washingtonom godinu dana ranije, zbog posjete tadašnje predsjedavajuće američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.

Govoreći na konferenciji za novinare u Pekingu u srijedu, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lin Jian rekao je da Kina neće razgovarati o novoj rundi konsultacija sa SAD.

“Odgovornost u potpunosti leži na SAD-u”, objasnio je Lin. “Proteklih sedmica i mjeseci, uprkos čvrstom protivljenju Kine i uzastopnim protestima, SAD su nastavile prodavati oružje Tajvanu i činile stvari koje ozbiljno potkopavaju ključne interese Kine i međusobno povjerenje između Kine i SAD-a.”

“Ovo je ozbiljno kompromitovalo političku atmosferu za nastavak konsultacija o kontroli naoružanja”, rekao je on.

Američki State Department odobrio je više od milijardu dolara vrijednu prodaju oružja Tajvanu od posljednje runde američko-kineskih pregovora o kontroli naoružanja, prema podacima Agencije za obrambenu sigurnosnu saradnju. Nedavno je Ministarstvo odobrilo prodaju stotina dronova Altius-600M i Switchblade kamikaza Tajpeju, što je navelo Peking da uvede sankcije američkom gigantu za oružje Lockheed Martin.

Kina smatra Tajvan dijelom svoje suverene teritorije, što se naziva principom ‘Jedne Kine’. SAD priznaju, ali ne podržavaju ovu politiku. Peking smatra američkom prodajom oružja Tajpeju, izražavanjem podrške tajvanskoj nezavisnosti i obećanjem vojne pomoći Tajvanu kršenjem principa ‘Jedne Kine’.

Kina tvrdi da će mirnim putem ponovo ujediniti Tajvan s kineskim kopnom, zadržavajući pravo na upotrebu vojne sile ako bude potrebno.

Lin nije isključio povratak nuklearnim pregovorima u budućnosti. “Kina je spremna da održava komunikaciju sa SAD o međunarodnoj kontroli naoružanja… ali SAD moraju poštovati ključne interese Kine i stvoriti neophodne uslove za dijalog i razmjenu”, rekao je on na brifingu u srijedu.

kinaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Recipročan odgovor.

tuf
1 mjesec prije

Pitam se da li su ameri zaista toliko zaslijepljeni svojim osjećajem supremacije da uopće ne shvaćaju što bi značio otvoreni sukob s Kinom. Njihovi jastrebovi, primarno republikanci, stalno spominju RAND-ovu preporuku kako je nužno pokrenuti sukob do 2025-e jer se zatvara “prozor prednosti” nad kineskim vojnim kapacitetima. Gospodo, vi prednost nemate već danas.
Ako Kinez počne masovno proizvoditi projektile koristeći svoje industrijske kapacitete i samodostatnost u svemu od CNC-a do elektronike, ako krenu nepregledni vagoni sirovina iz Rusije – plakati ćete i proklinjati onoga koji je na današnji dan zazivao sukob s Kinezima. Nitko – apsolutno nitko – na svijetu trenutno ne može skalirati proizvodnju kao Kina.
Ovo ne pišem iz bilo kakvog divljenja prema Kinezima, dapače, pomalo me već brine potencijal ekspanzije njihovog utjecaja. Ali ne zbog sudbine amera ili engleza, nego nas ostalih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI