Komentar Bijele kuće nakon Ukrajinskog napada na Kursku oblast

Bijela kuća
6 komentara

SAD namjeravaju dobiti više informacija od Kijeva o ukrajinskom napadu na rusku oblast Kursk, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Oko 1.000 ukrajinskih vojnika podržanih oklopom pokrenulo je prekogranični napad u utorak ujutro, granatirajući grad Sudzha. Moskva je optužila osvajače da neselektivno gađaju civile.

“Namjeravamo sastati se sa našim ukrajinskim partnerima kako bismo dobili potpuniju sliku onoga što se dogodilo”, rekao je Kirby novinarima u srijedu. Takođe je rekao da se američka politika o ukrajinskoj upotrebi sistema naoružanja koje je isporučila Amerika “ni na koji način promenila”.

Washington je službeno zabranio Kijevu korištenje američkog oružja i opreme unutar Rusije, ali Ukrajina je to činila uvijek iznova. U maju prošle godine, Kirby je govorio o “frustraciji” SAD sa slikama zapaljenih američkih vozila koja su se pojavila tokom ukrajinske racije na oblast Belgorod.

Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je upad na Kursk kao još jednu “provokaciju velikih razmjera” Kijeva, optužujući ukrajinske trupe da namjerno gađaju civile u Sudži i drugim gradovima. Najmanje četiri civila su ubijena, a 28 je ranjeno u udarima ukrajinske artiljerije i bespilotnih letjelica, rekao je vršilac dužnosti guvernera Aleksej Smirnov u utorak uveče. Najnovije žrtve nastale su u napadu kamikaze dronom na vozilo hitne pomoći koji je ubio vozača i ranio doktora i pacijenta koji su bili unutra.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova opisala je ukrajinski napad na Kursku oblast kao “teroristički čin” i pozvala međunarodnu zajednicu da ga osudi.

Ruska vojska je odgovorila na upad koji je na snazi, gađajući područje u Sumskoj oblasti balističkim projektilima Iskander. Prema rečima generala Valerija Gerasimova, načelnika ruskog generalštaba, napad je zaustavljen nedaleko od granice. Najmanje 100 ukrajinskih vojnika je poginulo, 215 je ranjeno, a Kijev je izgubio 54 oklopna vozila, uključujući sedam tenkova, rekao je Gerasimov u srijedu.

John KirbySADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Makedonec
1 mjesec prije

Uvijek je lakse pucati na civile……

Bruno
1 mjesec prije

To nije provokacija. To je ispitivanje ruske odbrambene spremnosti. Negdje sam pročitao da Ukrajinci odmah nose mrtve i ranjene s bojišnice u Rusiji. E baš se pitam zašto? Francusko-Američka-Britanska- Njemačka vojska. NATO nije u ratu s Rusijom. Mi njima zabranili upotrebu našeg oružija na ruskoj teritoriji!!! MOžeš misliti. A moraš mrtvace vratiti kući u paketu. Kako li samo objašnjavaju njihov boravak u Ukrajini. Nema izhitrenih reakcija Rusa. Zaustavi , opkoli, uništi i zarobi par za razmjenu i dokaz NATO upletenosti.

tihobl
1 mjesec prije

Ameri stavljaju Kremlju do znanja da je napad britansko i briselsko maslo, a ne njihovo.

Max
1 mjesec prije

Ništa ne znaju.

tihobl
1 mjesec prije

Зеленски заоштравањем ситуације приморава САД да подрже Израел.

Timotej
1 mjesec prije

To je napad iz očaja. Za par mjeseci je rat gotov, a Zelenski ode u Vilu u italiju koju je nedavno kupio za bijednih 70 milijuna. Neka nam se dragi Bog smiluje svima…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI