Kremlj odgovara na novi prijedlog ‘mirovnog samita’ Zelenskog

Ukrajina i Rusija
6 komentara

Rusija prvo mora razumjeti što je ukrajinski čelnik mislio kada je rekao da bi Moskva trebala prisustvovati, rekao je Dmitry Peskov

Kremlj je odgovorio na izvješća da bi Moskva mogla biti pozvana da sudjeluje na novom “mirovnom summitu” u Ukrajini. Ciljevi i program takvog događaja nisu jasni, rekao je glasnogovornik Dmitry Peskov, napominjući da je prethodni događaj u Švicarskoj koji je podupirao Zapad. nema pomaka u rješavanju krize.

Govoreći za ruski TV kanal Zvevda u utorak, Peskov je odgovorio na stav Vladimira Zelenskog da bi “ruski predstavnici trebali biti na drugom summitu” ove jeseni.

Glasnogovornik je sugerirao da prvi takav događaj, koji se održao u Švicarskoj u lipnju i na koji Rusija nije bila pozvana, “nipošto nije bio mirovni samit… Stoga je vjerojatno potrebno prvo razumjeti što on (Zelenski) misli.”

Događaj čiji je domaćin bila Švicarska usredotočio se na tri točke ‘mirovne formule’ Vladimira Zelenskog, uključujući razmjenu zarobljenika, nuklearnu sigurnost i opskrbu hranom. Plan, koji je Kijev prvi iznio krajem 2022., poziva Rusiju da se povuče sa svih teritorija koje Ukrajina smatra svojima, a Moskva ga je odbacila kao odvojen od stvarnosti.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova označila je summit u Švicarskoj kao “fijasko”, ističući da se gotovo polovica izaslanstava koja su bila pozvana – uključujući Kinu – nije pojavila. Dodala je da skup nije uspio uspostaviti okvir za razgovore o održivom miru.

Međutim, u ponedjeljak je Vladimir Zelenski sugerirao da Ukrajina i njezini podupiratelji namjeravaju održati drugi ‘mirovni samit’ do studenog, kada će se održati predsjednički izbori u SAD-u. Napomenuo je da će biti tri odvojena sastanka, usredotočena na energetsku sigurnost, slobodu plovidbe i razmjenu zarobljenika, kako bi se otvorio put za još jednu konferenciju visokog profila.

Bloomberg je ranije ovog mjeseca sugerirao da nastojanje Kijeva da sazove summit prije predsjedničkih izbora u SAD-u signalizira “osjećaj hitnosti od strane Ukrajine” jer se suočava s izgledima za pobjedu predsjedničkog kandidata GOP-a Donalda Trumpa, koji je više puta rekao da bi riješiti ukrajinski sukob u roku od 24 sata ako bude izabran – dok kritizira američku vojnu potporu Kijevu.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Galuzin rekao je prošlog tjedna da Moskva ne planira prisustvovati bilo kakvim novim sastancima na vrhu o Ukrajini posvećenim promicanju onoga što je nazvao kijevskom “slijepom ulicom i ultimatumom… formulom”.

Mirovni PegovorirusijaukrajinaVolodimir Zelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
1 mjesec prije

Ta je samo glumatanje da bi mogli tvrditi da pristaju na pregovore a rusija odbija pregovarati.Zapravo ništa novo.

tihobl
1 mjesec prije

Samit u Svajcarskoj nije bio mirovni, vec ratni sastanak pakta. Pokusavali su da pridobiju jos saveznika za rat.
Izgleda da su skontali da svi ovi saveznici nisu dovoljni da ostvare pobjedu. Skontali su da bi pobjedili treba im svjetska velesila. Zato sad zovu Rusiju da im se pridruzi. Bez RF i njene armije ne mogu pobjediti Rusiju. Sve strateske analize ukazuju na to.

Uostalom sta ocekivati od nato-ovaca, Oni nista pametnije ne mogu da smisle.

Ali u Kijevu je zavladala panika u poslednja dva dana. Skontali su da bi Bajden mogao okrenuti list, krenuti u mirovne pregovore sa rusima kako bi Trampu oteo ulogu mirotvorca, pristati na sve ruske uslove, a Kijevu i Briselu uvaliti kitu. I u Briselu je zavladala panika jer ako Bajden okrene za 180 stepeni oni ostaju ko govno na cjedilu.

Max
1 mjesec prije

Kod mene mira rijetko ima. Maltretiraju me dan prije rođendana. Jak mi

Ico
1 mjesec prije

VOLodimir je korisni idiot!

Motorola
1 mjesec prije

Ruska vojska koja će prva oboriti američke lovce F-15 i F-16 dobit će 15 milijuna rubalja.
To je izjavilo rusko Ministarstvo obrane pozivajući se na direktora tvrtke FORES Ilju Potanina.
“Bit će i nagrada za uništenje borbenih zrakoplova F-15 i F-16. Nagrada za prvog bit će 15 milijuna rubalja”, navodi se u objavi odjela.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI