Kremlj odgovara na predloženi plan militarizacije EU-a

Vojska EU
57 komentara

Pritisak predsjednika Europske komisije da stvori “Europsku obrambenu uniju” znači da blok ide prema konfrontaciji, kaže Dmitrij Peskov

Ideja predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da se EU transformira u obrambenu uniju dodatni je dokaz da blok nastoji eskalirati sigurnosnu situaciju na kontinentu, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

U četvrtak je von der Leyen, koja se natječe za drugi petogodišnji mandat čelnice najvišeg izvršnog tijela EU-a, objavila politički program koji namjerava provesti ako njezinu kandidaturu odobri Europski parlament.

Obećavajući da će pokrenuti “novo doba za europsku obranu i sigurnost”, von der Leyen je ustvrdila da je mir u Europi “razbijen” sukobom između Moskve i Kijeva, dodajući da je “najbolje ulaganje u europsku sigurnost ulaganje u sigurnost Ukrajine .”

“Naš rad u sljedećih pet godina bit će usmjeren na izgradnju istinske europske obrambene unije”, rekao je čelnik EU komisije, međutim, napominjući da će, iako će članice bloka “uvijek zadržati odgovornost za svoje trupe… puno je Europe mogu učiniti kako bi podržali i koordinirali napore za jačanje” svoje vojne industrijske baze.

Komentirajući obećanje von der Leyen, Peskov je primijetio da dužnosnik signalizira “promjenu prioriteta” EU-a da se više usredotoči na vojnu domenu. To “još jednom potvrđuje da europske države općenito guraju prema militarizaciji, eskalaciji napetosti, konfrontaciji i oslanjanju na metode konfrontacije u svojoj vanjskoj politici”, rekao je glasnogovornik.

Peskov je dalje naglasio kako “Rusija ne predstavlja prijetnju nikome u EU”, ponavljajući da je vojna operacija Moskve u Ukrajini usmjerena na zaštitu njezinih interesa u situaciji u kojoj su “zemlje EU isključile svaku mogućnost dijaloga i uzimanja u obzir Zabrinutost Rusije.”

Von der Leyen treba osigurati najmanje 361 glas u parlamentu da bi bila ponovno izabrana, a izvori Politica izražavaju uvjerenje da će političarka veteranka zadržati svoju funkciju. Dobila je, međutim, mnogo kritika od strane mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je njezin mandat, koji je bio pokvaren pandemijom Covid-19, sukobom u Ukrajini i migracijskom krizom, nazvao najgorim u povijesti blok.

Pod nadzorom von der Leyen, EU je vojnu pomoć Ukrajini postavila kao jedan od svojih prioriteta, pretekavši SAD kao najveću potporu Kijevu, s različitim vrstama pomoći u iznosu od gotovo 108 milijardi eura (118 milijardi dolara). Rusija je osudila zapadnu potporu Kijevu, upozoravajući da će to samo produljiti sukob.

Dimitrij PeskoveuMilitarizacijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
1 mjesec prije

da…eu je postala antiruska koalicija!?!

Lucija, prva
1 mjesec prije

“Ogroman uspjeh Ursule von der Leyen usprkos aferi s cjepivom URSULA von der Leyen danas je dobila potporu Europskog parlamenta za još jedan mandat na čelu Europske komisije iako je presuda Suda EU dan ranije u pitanje dovela podršku dovoljnog broja eurozastupnika. Aktualna čelnica izvršnog tijela EU dobila je 401 glas u prvom krugu tajnog glasanja na plenarnoj sjednici novog saziva parlamenta u Strasbourgu. Bilo joj je potrebno 360 glasova od 719 zastupnika… Moguću podršku njemačkoj demokršćanski nisu isključivali ni Zeleni, koji imaju 53 zastupnika, ni desni Europski konzervativci i reformisti (ECR) sa 78 zastupnika. Zeleni su po izvješćima medija na kraju odlučili podržati Von der Leyen. 👉Na prvoj plenarnoj sjednici novog saziva Europskog parlamenta u Strasbourgu naglasila je da europska konkurentnost treba “velik poticaj” te da je potrebno manje birokracije i “mikroupravljanja” kako bi se poslovanje olakšalo.” Čitaj: dobijati ćete naređenja sa vrha, što je u potpunoj suprotnosti sa… Čitaj više »

Lucija, prva
1 mjesec prije

“EUROPSKA komisija nije javnosti omogućila dovoljan pristup informacijama o ugovorima o kupnji cjepiva protiv covida-19 koje je sklopila s farmaceutskim tvrtkama tijekom pandemije, priopćio je Opći sud EU, prenosi AP. Skupina zastupnika EU pokrenula je pravni postupak nakon što im je Komisija odbila dati potpuni pristup ugovorima o cjepivu protiv covida sklopljenima između izvršne vlasti EU i proizvođača. “Europarlamentarci i građani, pozivajući se na zakone o slobodi informacija, zatražili su od Komisije da objavi ugovore o nabavci cjepiva, no izvršno tijelo EU objavilo je samo cenzuriranu verziju, zbog čega je pokrenut proces na sudu” Komisija, koja se može žaliti na presudu, rekla je da općenito odobrava “najširi mogući javni pristup” dokumentima. No, u slučaju cjepiva inzistirala je na tome da “treba uspostaviti ravnotežu između prava javnosti, uključujući europarlamentarce, na informacije i pravnih zahtjeva koji proizlaze iz samih ugovora o covidu, što bi moglo rezultirati zahtjevima za naknadu štete na cijenu… Čitaj više »

Lucija, prva
1 mjesec prije

Nastavak. “Novinar je tada od Komisije zatražio uvid u SMS poruke i druge dokumente, ali izvršna vlast ih nije dostavila Presuda suda u Luksemburgu udarac je za predsjednicu EK-a Ursulu von der Leyen, čije je djelovanje tijekom nabavke cjepiva pod okom javnosti, posebice zbog odbijanja Komisije da objavi poruke koje je razmijenila sa šefom Pfizera Albertom Bourlom. Politico je krajem prošle godine izvijestio da je najmanje 215 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 za europske građane uništeno, što je porezne obveznike koštalo najmanje četiri milijarde eura. Taj medij upozorava kako je ta cifra vjerojatno podcijenjena. Opći sud potvrdio je da je Komisija imala pravo omogućiti samo djelomičan pristup. Samo je djelomično prihvatio tužbu u dvije točke. Presudio je da je Komisija trebala pružiti dodatna objašnjenja kako bi opravdala odbijanje pristupa određenim odredbama ugovora. Presudio je i da je Komisija trebala dostaviti osobne podatke članova pregovaračkih timova koji se sastoje od predstavnika… Čitaj više »

tihobl
1 mjesec prije

EU je osnovala Mirovni Fond iz koga se naoruzavaju bamderasi
Sad ce stvoriti odbrambenu uniju za napad na Kinu.
Nazivi uvijek imaju obrnuto znacenje.

Max
1 mjesec prije

Uzaludan pokušaj.

EURO
1 mjesec prije

Prvi, drugi pa nek i treci zapocme u Europi

Tucker
1 mjesec prije

“..nas rad u sljedećih 5 godina..” ako je nesh istina oko rata u ukrajini-on ce trajati dugo.to su potvrdili preko velike bare,potvrdili su u Europi,potvrdili su u Rusiji..na znanje svim navijacima koji vide skori raspad raznih linija.hvala.

Darko
1 mjesec prije

Ako se Ursulu ne može demokratski smijeniti onda ju se može nedemokratski upucati..

ebemnenadumamuuusta
1 mjesec prije

ovim kurvetina dobija i drugi mandat bez ike sumnje.malo joj stegli omču zbog fajzera,sad mora bit u svakoj pozi i zahtjevu poslušna za karanje svakom i manje ozbiljnom globalisti.za dovoljan broj glasova lobiraju i pobrinu se svi viđeniji filantropi.hvala

Zoro
1 mjesec prije

evropska unija je 1941 napala Sovjetski Savez, pobila 27 miljuna ljudi i spalila zemlju sve do Moskve
Rusi moraju pokazati da su pobjednici i da nasljednici prve evoropske unije ne smiju više ni pomisli na naouružavanje koje bi moglo ponovo ugrozit Rusij
a to se postiže samo strahom, Rusi moraju vuči takve poteze da ih se evropljani boje ka vrag tamjana, i moraju im zaprjetiti da će ih napasti i uništiti ako osjete i najmanju prijetnju za sigurnost naroda Rusije ili za nepoštivanje velike pobjede i heroja Crvene Armije, bilo pojedinačnu zemlju ili sve skupa
samo tako če zavladat mir u evropi, dok Rusija vrluda ovi na zapadu su sve luđi i luđi

goran
1 mjesec prije

ne brini se putine gradjani europe sigurno neće ratovati protiv vas niti če prihvaćati pozive,večina če se pozvati na priziv savjesti.
pa kad potaracate svu eu vojsku onda če napokon političari u brisselu shvatit da se nitko za mafiju ne želi boriti.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Čestitam onim 7,14% od ukupnog broja birača koji su glasali za HDZ na prošlomjesečnim izborima za EU parlament, a još više 78,65% glasača koji uopće nisu izašli na izbore omogućujući da HDZ dobije 50% naših zastupnika u EU parlamentu. Zahvaljujući i njima, UvdL je danas izabrana na novi petogodišnji mandat kao predsjednica Europske Komisije nadpolovičnom većinom tajnim glasovanjem – skupila je 401 glas od 719, tj. 55,8% svih zastupnika u EU parlamentu. HDZ je dio EPP koalicije koji su opet nju istakli kao kandidata za predsjednicu Europske Komisije. Već je najavila smjernice – klimatski ciljevi, povećanje izdvajanja za obranu, digitalizacija itd. Ne sumnjam da će u slučaju nove plandemije opet naručiti 9 genetski modificiranih cjepiva za svakog stanovnika EU od 0 do 100 godina i provoditi prisiljavanje na primanje istih… Sljedeće godine će se opet javljati komentatori da tko je ona, da nju nije nitko izabrao itd. Upravo VI ste… Čitaj više »

nepoželjni
1 mjesec prije

Zašto bi “obrambena unija” (Europe) bila “konfrontacija” Rusiji ?

Bruno
1 mjesec prije

Centar mita i korupcije. Von der Lajen, birajte 30000€, Kaja Kalas birajte 20 000 €, Plenković – može i žvaka.

1 mjesec prije

Da se brane od Rusije nema potrebe , zna eu to brlo dobro , da napadnu nuklearnu velesilu Rusiju ni to neće ići znaja eu i to..
Onda čemu se spremaju i gdje ? Jel zna ko..
PS Nije Kina..

abc
1 mjesec prije

EU je i bila stvorena kao antiruska koalicija, s kojom če USA uči u rat sa Rusijom, a da ne ginu američki vojnici.

abc
1 mjesec prije

Ne gradi EU vojsku protiv Rusije, nego protiv vlastitog naroda, jer korumpirane barabe u Briselu dobro znaju, da če jih narod početi proganjati na sve moguče načine.

abc
1 mjesec prije

Više od pola te nove EU vojske če sastavljati migranti iz Afrike, bliskog istoka i Azije.

Adriana
1 mjesec prije

Eu-ropska Unija kao IV Reich nije u pravoj mjeri ispunila očekivanja. NATO kao Wehrmacht 2.0 također. Ide se na V Reich i Wehrmacht 3.0 Predvodi Fuhrer 3.0 podržana mračnim silama iz pozadine. Fuhrer 2.0 je u mirovini zadnjih godina.

Josip
1 mjesec prije

Euro Parlament majmuni su opet doveli na vlast ludu Ursula koja ce sa svojom korumpiranom EK dovesti rat u cijelu EU ne pitajuci nista narod. Jebem ja tu demokraciju, proklet bio dan kad smo pristupili toj zabokrecini.

hogar strašni
1 mjesec prije

EU nije neprijatelj Rusija već Amerika i milioni migranatakoji dolaze.

Josip
1 mjesec prije

Prvi tko upuca ovu ludu krmacu Ursulu uciniti ce cijeloj Europi veliku uslugu i treba ga bogato nagraditi. Sto se ceka?

Cell
1 mjesec prije

Na prvi pogled na Google, jedno desetak anglo-saxonskih novina
pisu da Orban promice MALIGNU MIROVNU MISIJU…eto dokle smo dosli s zapadnim vrijednostima.

Mislim da kopiraju mrznju jedan od drugoga.

Ako netko promice mir on je maligan, njegov rad je maligan, bas takvi clanci pozivaju na atentate, na mrznju i na vjecni rat.

Evo na engleski

Hungary’s Orbán releases letter to EU leaders detailing his maligned Ukraine ‘peace mission’

.

nonwo
1 mjesec prije

“da je mir u Europi “razbijen” sukobom između Moskve i Kijeva, dodajući da je “najbolje ulaganje u europsku sigurnost ulaganje u sigurnost Ukrajine .” Ni sto puta ponavljana laž ne može postati istina. Mir u Europi razbijen je planirano-proxy ratom usa jastrebova protiv Ukrajine u koji će sad i fizički uvući eu narode preko psihopata na čelu eu unije..A sve je počelo Majdanom i narančastom revolucijom u Ukrajini u organizaciji usra -s kr@vetinom Victorijom Nuland na terenu. Dizanjem plinovoda usra je osigurala propast eu ekonomije koja je ionako grcala nakon suludih covid mjera… Financiranjem eu vojnog kompleksa stvoriti će novu sirotinju na već postojeću,jer kad lova ide za vojsku nema za ništa drugo..Ursula će izmjenjivati nove mailove s bandom vojno industrijskog kompleksa i uzimati 10%-što je već radila kao ministrica obrane Njemačke,a onda će izgubiti mobitel kao i prvi puta. Prijetnja ww3 je sve veća SAMO RADI SULUDIH odluka globalne… Čitaj više »

nonwo
1 mjesec prije

Florida Gov. Ron DeSantis speaks at Republican National Convention
yotube

Vivek Ramaswamy delivers speech at RNC Day 2
youtube

Watch: Tucker Carlson full speech at 2024 RNC | LiveNOW from FOX
youtube

Sudeći po govorima najistaknutijih republikanaca ,pristaša Trumpa, na republikanskoj konvenciji, oni namjeravaju potpuno , za 180% preokrenuti woke politiku ,politiku prema Ukrajini,propusnim granicama za imigrante…vratiti obiteljske vrijednosti i prilike za normalan i miran život običnih ljudi.Financiranje ratova u tuđim dvorištima im nije u planu,….naprotiv.
Teško da će se tome prilagoditi “Ursulina eu klika” s obzirom da su sve instrukcije do sada dobivali iz deep usa statea.
U slučaju da pobijedi Tramp što je više nego izgledno,morati će eu sicko klika promijeniti priču ili se odmetnuti s ostacima deep usa statea.

vigor komar
1 mjesec prije

vucic smrdljivici dao mito par milijuna a onda trazio bespovratne kredite za buducu eu clanicu. od tih kredita, cca 4 milijarde eura, jedan dio takodjer zavrsava u dzepu smrdljive. ne znam sta putin ceka? zasto jos nije upljeskao precednika srpije zbog davanja oruzja ukrajini? ucinio bi napokon dobro djelo tzv pravoslavnoj braci?

vigor komar
1 mjesec prije

a kad ce kremlj napokon da kazni precednika srpije za masovno snabdjevanje kijeva raketama i municijom? mozda je isti zasticen ordenom ace nevskog kojeg osim njega primio jos samo nikola pasic takodjer jedan ratni zlocinac i kriminalac?
pitanje za milijardu: ko je lakovjerniji i gluplji? rusi ili srpi?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI