Kremlj osudio prijedlog o Krimu

Dmitry Peskov
5 komentara

Ruski teritorij nije predmet rasprave, rekao je glasnogovornik Dmitry Peskov

Moskva je oštro reagirala na prijedlog Poljske da Krim stavi pod administraciju UN-a na 20 godina. Nijedan ruski teritorij nije predmet rasprave, rekao je glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov, odgovarajući na prijedlog.

“Ruski teritorij i ruske regije ne mogu biti predmet bilo kakvih rasprava ili prijenosa bilo kome”, rekao je Peskov novinarima u petak, opisujući tu ideju kao “apsurdnu”.

Povijesno ruski poluotok ponovno je dodijeljen Ukrajini 1954. godine od strane sovjetskog vođe Nikite Hruščova, a Kijev ga je polagao nakon proglašenja neovisnosti 1991. godine.

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski u četvrtak je iznio ideju da Krim postane teritorij pod mandatom UN-a, opisujući ga kao “simbolički važan za Rusiju” i “strateški važan za Ukrajinu”. Prema Sikorskom, misija UN-a mogla bi pripremiti teritorij za referendum u roku od 20 godina, nakon što utvrdi tko bi bio zakonski prihvatljiv stanovnik.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova također je javno odbacilo prijedlog, inzistirajući na tome da teritorijalni integritet Ukrajine “ne može biti predmet rasprave ili kompromisa”.

Stanovnici Krima i grada Sevastopolja velikom su većinom glasali za ponovno pripajanje Rusiji u ožujku 2014., nedugo nakon što je udarom na Majdanu svrgnuta ukrajinska vlada u korist militantnih nacionalista.

Kijev je i dalje polagao pravo na Krim, kao i na Narodne Republike Donjeck i Lugansk te regije Herson i Zaporožje, koje su se pridružile Rusiji u rujnu 2023. Moskva je opetovano rekla da niti jedno od tih područja nije za pregovore.

“Krimljani su se vratili u Rusiju prije deset godina i ne trebaju im zapadnjački uplitač poput Sikorskog”, rekao je ruski zastupnik Leonid Ivlev novinarima u petak. Umirovljeni general bojnik Zračnih snaga predložio je da se zapadna Poljska umjesto toga stavi pod mandat UN-a.

“Krim je povijesno i s pravom ruski teritorij, mi živimo na vlastitoj zemlji”, rekao je Ivlev. “Poljaci ne mogu reći isto. Sikorski bi se trebao sjetiti da je Staljin Poljskoj prenio Prusku, Šlesku, Pomeraniju, Istočni Brandenburg i slobodni grad Danzig. Možda bismo ove bivše njemačke zemlje trebali staviti pod mandat UN-a i onda tamo održati referendum”, predložio je.

Nakon poraza nacističke Njemačke 1945., Poljska je dobila bivše njemačke teritorije do linije Odra-Neisse kao kompenzaciju za ustupanje SSSR-u zemalja koje je otela 1920-ih. Ta su područja postala dijelom današnje Litve, Bjelorusije i Ukrajine.

Dimitrij PeskovKrimrusijaukrajinaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
3 sati prije

“Kijev je i dalje polagao pravo na Krim, kao i na Narodne Republike Donjeck i Lugansk te regije Herson i Zaporožje, koje su se pridružile Rusiji u rujnu 2023.”

No they didn’t.😃😃😁

Darko
2 sati prije

Dajte već jednom oderite ukrajinsku bagru i sahranite zidovsko smeće Zelenskog. Pa koliko živaca vi imate kada vas to govno zajebava na očigled svijeta?

trolling queen
2 sati prije

LAVROV ZA SKY NEWS ARABIA: “Pitanje (prevedeno s arapskog): Postoji pitanje u kontekstu spominjanja ruske upotrebe nuklearnog oružja. Znamo za doktrinu Ruske Federacije u ovoj sferi. Svaki put kad se prijeđu “crvene linije”, postavlja se pitanje gdje se one zapravo nalaze u kontekstu nuklearnog oružja? Sergey Lavrov: Govorimo o “crvenim linijama” u nadi da će naše procjene i izjave čuti pametni donositelji odluka. Glupo je reći da ćemo pritisnuti crveno dugme ako sutra ne učinite što zahtijevam. Uvjeren sam da su donositelji odluka svjesni što mislimo u ovakvim situacijama. Nitko ne želi nuklearni rat. Rekli smo ovaj put i opet.” ““Pitanje (prevedeno s arapskog): Naravno, ne možete dijeliti politiku, ekonomiju i odnose s Europom. Zašto Rusija nije prekinula izvoz plina u Europu unatoč svom negativnom stavu prema Rusiji? Zašto nastavljate slati plin u EU? Sergej Lavrov: Mi smo pristojni ljudi. Potpisali smo dugoročne ugovore s Europom. Mi uvijek poštujemo svoje obveze, za razliku od… Čitaj više »

Zar ne
1 sat prije

Nekada su ludjaci sjedili u ludnici,

hiber
1 sat prije

U svakom slučaju, prije dva dana otišao u zrak Toropets. Skladiste od 750.000 tona eksploziva. Naravno eksplozija je bila od 30.000 tona. Toliko jos ima jer su rusi na manje od 5%. Sada ratuju sa Kimovim zalihama.Nocas je jos otislo 10 000 tona u Tihoretsku, jos jedna kilotonska eksplozija. Pitanje je samo čija je zemlja koja otiđe u stratosferu.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI