Lavrov otkriva stav o proširenju BRICS-a

Sergei Lavrov
6 komentara

Grupa zemalja BRICS-a izglasala je privremeno obustavljanje novih zahtjeva za članstvo i fokusiranje na integraciju zemalja koje su se nedavno pridružile, objavio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

U saopćenju objavljenom na web stranici ministarstva, Lavrov je otkrio da je Grupa deset članica BRICS-a odlučila “napraviti pauzu s pristupanjem novih članica kako bi obradila pridošlice, koji su udvostručili sastav grupe”.

BRICS su prvobitno osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina 2006. godine, a Južna Afrika se pridružila grupi 2010. Ove godine se još pet zemalja zvanično pridružilo organizaciji, uključujući Egipat, Iran, Saudijsku Arabiju, Etiopiju i Ujedinjene Arapske Emirates.

Lavrov je u svojoj izjavi rekao da će se, dok se pridošlice integrišu u grupu, formirati nova kategorija „zemlja partnera“ kao „odskočna daska“ ka punopravnom članstvu u BRICS-u.

„Svakako ćemo promovisati naše beloruske prijatelje, kao i niz drugih istomišljenika“, rekao je ministar. Ove godine Rusija predsjedava BRICS-om i najavila je “specijalnu misiju” za identifikaciju novih članica. Prema riječima Jurija Ušakova, pomoćnika ruskog predsjednika Vladimira Putina za vanjsku politiku, više od 30 zemalja se formalno prijavilo, uključujući Tajland i Maleziju, koje su posljednje podnijele ponude. Ranije ovog mjeseca, Zimbabve je također najavio želju da se pridruži grupi.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov istaknuo je da je primarni kriterij Moskve za sve ambiciozne članice BRICS-a  “neučestvovanje u politici nezakonitih sankcija, [i] nezakonite restriktivne mjere protiv bilo kojeg člana BRICS-a, prije svega, naravno, protiv Rusije”.

On je rekao da su svi sadašnji članovi izrazili “potpuno razumijevanje” za tu poziciju, koju Moskva smatra ključnim za nastavak rasta grupe.

BRICSLavrovrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 dana prije

Makron je trazio status posmatraca u BRICS i odbijen je.
Dodik nije zatrazio, a dobio je status posmatraca.

marmel
2 dana prije

Sta ce Makron tamo?Sta ima on da posmatra?

Max
2 dana prije

Očekivano.

Gad
2 dana prije

barbariju i ‘mirate posebno držati na oku, to su teške anglo-mutikaše.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI