Le Pen optužuje Macrona za pripremanje “državnog udara”

Marine Le Pen
5 komentara

Francuski predsjednik koristio je svoje ovlasti za imenovanja u zadnji čas, tvrdi bivša čelnica stranke Nacionalno okupljanje

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poduzima preslagivanje u vladinim agencijama u posljednji trenutak kako bi spriječio čelnika Nacionalnog okupljanja Jordana Bardellu da vlada kako želi, smatra bivša čelnica stranke Marine Le Pen. Općenito se očekuje da će RN dobiti većinu u drugom krugu ove nedjelje.

RN i njegovi saveznici osigurali su vodstvo u prvom krugu prijevremenih parlamentarnih izbora prošlog tjedna, dok projekcije u francuskim medijima predviđaju da će stranka u konačnici osvojiti između 230 i 280 mjesta u Nacionalnoj skupštini od 577 mjesta.

“To je vrsta administrativnog državnog udara”, rekla je Le Pen za radio France Inter u utorak, komentirajući novinska izvješća u kojima se tvrdilo da Macron žuri s imenovanjem viših državnih službenika, uključujući i vodeće poslove u EU.

Proteklih dana Macron je navodno imenovao nekoliko najviših dužnosnika, uključujući vojnog guvernera Pariza, novog načelnika Glavnog stožera francuskog ratnog zrakoplovstva, novog direktora za EU u Ministarstvu vanjskih poslova te tri veleposlanika. Također je prošlog tjedna u Bruxellesu predložio ponovno imenovanje Thierryja Bretona za francuskog europskog povjerenika.

Prema Le Penu, “cilj” takvih imenovanja je “spriječiti Jordana Bardellu da upravlja zemljom kako želi”, ako RN osvoji većinu u nedjeljnom drugom krugu. Le Pen je rekla da će njezina stranka, ako dođe na vlast, poništiti ta imenovanja kako bi “mogla vladati”.

“Kada se želite suprotstaviti glasanju biračkog tijela, rezultatima izbora, postavljanjem svojih ljudi, tako da vas onemoguće unutar države da provodite politiku koju Francuzi žele… ja to nazivam administrativnim udarom d ‘état”, zaključila je Le Pen.

Macron je raspisao prijevremene parlamentarne izbore nakon snažnog učinka RN-a na prošlomjesečnim izborima za Europski parlament. Stranka koju je prije vodila Le Pen, a sada Bardella osvojila je 30 od 81 francuskog mjesta u zakonodavnom tijelu EU.

Prvi krug prijevremenih parlamentarnih izbora održan je 30. lipnja. RN i njeni saveznici bili su prvi s 33,15 posto glasova. Ljevičarski savez Novi narodni front zauzeo je drugo mjesto sa 27,99 posto, dok je Macronova koalicija Ensemble osvojila samo 20,04 posto.

emmanuel macronfrancuskaMarine Le Penparlamentarni izbori
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 dana prije

Nije nerealno.

македонец
2 dana prije

samo oštro i gazi bandu. mary le pen ❤️🇫🇷

Buničar
1 dan prije

Kako samo “demokracija” brzo pada na ispitu. Ako vecina glasa za “nase” onda je to demoktarska volja naroda: ali nedaj boze da vecina odluci glas dati “njihovima”, tada su sva sredstva dozvoljena. Ipak je “nama” vlast draza od icega

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI