Le Pen se protivi političkom nasilju

Marine Le Pen
4 komentara

Francuska desničarska političarka i bivša čelnica stranke Nacionalni skup (RN) Marine Le Pen osudila je pokušaj atentata na Donalda Trumpa. Incident je upozorenje Francuskoj i cijelom Zapadu na političko nasilje, sugerirala je ona.

Le Penova je to izjavila u nedjelju novinarima usred proslave Dana Bastilje, nacionalnog praznika Francuske. Političarka je dodatno pojačala poruku u objavi na X (bivši Twitter), pošto je podijelila snimak razgovora o napadu na bivšeg američkog predsjednika.

“Pokušaj atentata na Donalda Trampa je šok za sve. Među aktivistima republikanskog kandidata bilo je teško povrijeđenih i jedna smrtno stradala. Ovo je upozorenje za sve nas, Francuska nije sigurna od ovog nasilja”, upozorila je ona.

Sama Francuska doživljava tenzije između suprotstavljenih strana političkog spektra, uz eskalaciju mržnje i huškačke retorike usred pobjede RN-a na izborima za Evropski parlament, kao i velikih dobitaka koje je stranka ostvarila tokom vanrednih nacionalnih izbora koji su uslijedili.

Ranije ove sedmice, Le Penova je navela da je francuska ljevica možda planirala neku vrstu pobune, upoređujući predloženi “marš” na ured premijera sa neredima na Kapitol Hilu 2021. u SAD.

Bivši američki predsjednik Donald Trump napadnut je tokom predizbornog skupa u Pensilvaniji u subotu kada je osumnjičeni, identificiran kao 20-godišnji lokalni mještanin Thomas Matthew Crooks, pucao na njega s krova. Osumnjičenog je na licu mjesta ubila kontrasnajperska ekipa nakon što je ispalila najmanje pet metaka. Trampa je pogodio jedan od metaka, dok je jedan od njegovih pristalica poginuo, a dvojica su teško ranjena.

francuskaLe PenSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 mjesec prije

Utrtala. Radi guza ko meduza.
Sad se pita: koga ce prvog – mene ili Orbana.

Max
1 mjesec prije

Svi zbore isto.

Rudar
1 mjesec prije

Napad na nekog političara nije političko nasilje, to je samo fizičko nasilje.
Političko nasilje je kada nas političri bombardiraju svojim veleumnim izjavama iz svih medija.
Npr svakodnevni hvalispjevi premijera Plenkovića su političko nasilje nad građanima RH !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI