Le Pen ‘spremna preuzeti vlast’ nakon što je Macronova stranka poražena

Marine Le Pen
38 komentara

Desničarska francuska političarka Marine Le Pen izjavila je da je spremna voditi zemlju, nakon što je predsjednik Emmanuel Macron raspisao prijevremene izbore zbog očekivanog teškog poraza njegove stranke Renaissance na izborima za Evropski parlament.

Le Pen, koja se široko smatra favoritom za predsjedničke izbore u Francuskoj 2027. godine, rekla je da “ne može a da ne pozdravi” Macronovu odluku o raspuštanju Nacionalne skupštine, nakon što je njena stranka Nacionalno okupljanje (RN), koju trenutno vodi Jordan Bardella, osvojila oko trećinu glasova na EU izborima, osiguravši 30 mjesta u Evropskom parlamentu. Macronov savez Renaissance zaostao je sa oko 15% glasova.

“Spremni smo preuzeti vlast ako nam francuski narod ukaže povjerenje na ovim budućim parlamentarnim izborima,” rekla je Le Pen na mitingu u nedjelju, nedugo nakon što je Macron šokantno najavio održavanje parlamentarnih izbora. “Spremni smo preokrenuti zemlju, spremni braniti interese Francuza, spremni zaustaviti masovnu imigraciju, spremni učiniti kupovnu moć Francuza prioritetom.”

Vođa Nacionalnog okupljanja Bardella, koji je dosljedno vodio kampanju za ograničavanje slobodnog kretanja migranata uvođenjem nacionalnih graničnih kontrola i za ublažavanje klimatskih pravila EU, ponovio je Le Penine izjave, rekavši “Francuska je dala svoj sud i nema žalbe.” Tvrdio je da rezultati glasanja pokazuju “odlučnost naše zemlje da promijeni smjer Evropske unije” s francuskim narodom koji izražava “želju za promjenom.”

“Emmanuel Macron je večeras oslabljen predsjednik,” izjavio je Bardella.

Macronov ured je opravdao odluku o raspuštanju Nacionalne skupštine, navodeći “istorijski rezultat krajnje desnice” i trenutni “parlamentarni nered.”
Macron želi da Francuska ‘ide u rat s Rusijom’ – Le Pen PROČITAJTE VIŠE: Macron želi da Francuska ‘ide u rat s Rusijom’ – Le Pen

Izbori za Evropski parlament završeni su u nedjelju nakon četiri dana glasanja. Izlazne ankete su ukazale na pomak prema podršci krajnje desnim i konzervativnim strankama.

Macron, vatreni zagovornik pomoći i naoružavanja Ukrajine u sukobu s Rusijom, optužen je od strane Le Pen da “igra politiku s ratom” i “otima” neprijateljstva kako bi ostvario svoj izborni plan. Osudila je Macronovu odluku da dopusti Ukrajini korištenje zapadno isporučenog oružja za napade dublje na ruskom teritoriju, tvrdeći da će to stvoriti “zapanjujuću opasnost” za Francusku.

Le Pen, bivša trostruka predsjednička kandidatkinja, također se dosljedno protivila prijemu Ukrajine u NATO i EU, kao i izricanju ekonomskih sankcija Rusiji.

francuskaLe Penmacron
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
21 dana prije

To se neće djesit 🤷

Koja
21 dana prije

Promene, reći će neko velike, da! Ima ekipa i varijantu za svaku situaciju…ko nema “plan B” je običan kokošar

Ante
20 dana prije

Užitak mi je čitati po internetu pamflete njenih političkih protivnika. Ti takozvani slobodni i demokratski mediji već pišu da će zbog pobjede ovakvih političara kao Le pen poginuti sto milijuna Europljana. Ti isti političari koji se kao boje zbog pogibije sto milijuna Europljana već mjesecima otvorene zazivaju napade na Rusiju i slanje Europskih vojnika u Ukrajinu. Protivnici Le Pen toliko su zaluđeni zbog gubitka izbora da zaboravljaju da su upravo oni odgovorni za možebitnu rat Europe protiv Rusije.

Yup
20 dana prije

Evo izbori i NATO centri za propagandu ne optuzuju Rusiju za mjesanje u izbore, kako to?

držnedaj
20 dana prije

Njen otac nije mogao smislit zio… marina je sasvim nešto drugo

Max
20 dana prije

Upozoreni smo da to znači rat..

tihobl
20 dana prije

Prodala se bankarima.
Dajte mi fotelju sve cu da ispunim sto zatrazite.

Ivan BGD
20 dana prije

Ako ostane antiglobalista, i suverenista, mozda ima nade za francuze i ljude u EU da ponovo pocnu da zive nekim koliko toliko normalnim zivotom, jer ovo sada sve vise lici na 1984.

tihobl
20 dana prije

Француски председник Емануел Макрон спрема се да представи нову доктрину националне стратегије, која подразумева припрему за могући рат са Русијом, пише Ле Фигаро.

Darko
20 dana prije

Macrona treba strpati u zatvor zbog štete koju je nanio cijeloj EU.

Darko
20 dana prije

Bravo za Le Pen, izgleda konačno jedna pametna žena u politici.

Bosanac
20 dana prije

Scenaristi ovih danasnjih političkih scena su jači od nekih hollivudskih. Ovce se jadne nadaju i sve je nešto zamalo ..i onda one trebaju izdržat (jebavanje u mozak) još koju godinu do narednih izbora i tako godinu po godinu prođe im život.

FELIX
20 dana prije

TO BI BILO ZANIMIVO SAMO MISLIM DA JOS NIJEDOSLO NJENO VREME, IZGLEDA DA JE CAK I ONA DEO PLANA KOJI CE PROUZROKOVATI KAOS U EVROPI UZ POMOC MUSLIMANSKIH EMIGRANATA KOJE JE EVROPA OTVORENIH RUKU PRIHVATILA I JOS PRIHVATA SA NAMEROM DA JIM POMOGNE I DODZE DO JEFTINE RADNE SNAGE I JER U SVIM EVROPSKIM ZEMLJAMA OPADA NARASTAJ, SVE JE VISE STARIH A RODZENI CAK NE DOSTIZU BROJ UMRLIH, STO ZNACI PROPAD BELE RASE U BLISKOJ BUDUCNOSTI TOME CE DOPRINETI I TREND PONOSNIH ISTO SPOLNIH BRAKOVA KOJI SU U PORASTU ISTO TAKO FAMILIJA SA JEDNIM DETETOM . ILI PSOM UMESTO DETETA, DA O PRMOVIRANJU ABORTUSA KAO PRAVA ZENE I NE GOVORIM. TAKO CE SE I NA BALKANU ZAMENITI BALKANCI POPULACIJA SA OBOJENIM EMIGRANTIMA, NA TOME SE VEC RADI STO JE VEC OCIGLEDNO.

tihobl
20 dana prije

Лари ЏОНСОН: Жена у Русији, у Санкт Петербургу, може да изађе у једанаест и тридесет увече и да се не плаши да ће бити силована или опљачкана”

Steve
20 dana prije

Kakav mu je partijski brand tako je i prošao. E pa Micron, bojim se da je epoha Renesanse završena. Ne znam samo šta Scholzie i Analna čekaju?! Pa valjda ne misle da vladaju sa tim kapitalom od glasova koji staje u stražnji džep od tangi?! Ajmo Šoroševci polako da se pakujete i put pod noge. Ima jedno mesto, a zove se zaborav, rezervacije su vam potvrđene…

Tim
20 dana prije

Bravo za Napoleona sa sisama. Da barem mi dobijemo jednog s mudima.

Lucija, prva
19 dana prije

Eto kako su migranti “odjednom” dobro poslužili.

Služe istome k’o nig.gersi u USA.

Hogar strasni
18 dana prije

Da ne polize hazarske rukice i ova desnicarka. Lazni patrioti sa desne strane za zaluditi prave francuze suvereniste

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI