Libanon potpuno gubi energetsku moć

Libanon
32 komentara

Svi “bitni objekti” ne rade nakon što je nestašica goriva zatvorila posljednju elektranu u zemlji

Posljednja operativna elektrana u Libanonu ostala je bez goriva, što je zemlju bacilo u potpuni nestanak struje. EDL, libanonska državna energetska tvrtka, rekla je da će nestanak struje utjecati na zračne luke, opskrbu vodom i zatvore.

Elektrana Zahrani na naftu iscrpila je svoje zalihe goriva i zatvorila se u subotu poslijepodne, “što je rezultiralo potpunim nestankom struje na svim libanonskim teritorijima”, navodi Electricite du Liban (EDL) u priopćenju.

Ispad će utjecati na “bitne objekte kao što su zračna luka, luka, pumpe za vodu, kanalizacijski sustavi i zatvori”, nastavila je tvrtka, dodajući da će struja postupno biti ponovno uspostavljena “kada se osigura loživo ulje”.

Nestašice struje muče Libanon desetljećima, a ekonomska kriza u zemlji nakon 2019. pogoršala je situaciju. EDL obično osigurava manje od pet sati električne energije dnevno, a libanonski domovi i tvrtke oslanjaju se na dizel ili benzinske generatore kako bi nadoknadili manjak.

Libanon ima malo prirodnih resursa i uvozi svu naftu koja se koristi u pogonima kao što je tvornica Zahrani. Godine 2021. Irak je ponudio Bejrutu milijun tona loživog ulja godišnje u zamjenu za usluge, uključujući zdravstvenu skrb, za iračke građane. Međutim, iračka nafta preteška je za upotrebu u libanonskim elektranama, zbog čega Libanon mora njome razmjenjivati ​​lakša plinska ulja na međunarodnim tržištima po nepovoljnim cijenama.

Elektrana Zahrani bila je jedina operativna elektrana u Libanonu otkako je još jedna elektrana na naftu u Deir Ammaru zatvorena prošlog mjeseca. Iako zemlja ima pet hidroelektrana, svima je istekao vijek trajanja i ili su zatvorene ili proizvode djelić svoje prethodne proizvodnje.

Do prekida struje došlo je nekoliko sati nakon što je u izraelskom zračnom napadu ubijeno deset ljudi u Wadi Al-Kfouru u južnom Libanonu. Militanti Hezbollaha odgovorili su na napad ispalivši više od 50 raketa na sjeverni Izrael, rekla je libanonska paravojna skupina u priopćenju. Izrael i Hezbollah razmjenjivali su vatru otkad je izraelska vojna kampanja u Gazi počela prije deset mjeseci, iako su napetosti nedavno dosegle točku ključanja nakon što je Izrael prošlog mjeseca u Bejrutu ubio glavnog vojnog zapovjednika grupe.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz upozorio je prošlog mjeseca da je “sveopći rat” s Hezbollahom sve vjerojatniji, dok je vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah upozorio Izrael da očekuje “otvorenu bitku na svim frontama”.

Kad bi Izrael krenuo u rat s Hezbollahom, vjerojatno bi ciljao na elektroenergetsku mrežu Libanona. Tijekom izraelske invazije na južni Libanon 2006. godine, izraelski udar na spremnike za skladištenje nafte u elektrani Jiyeh isključio je elektranu i uzrokovao istjecanje do 30.000 tona nafte u Sredozemlje, zagađujući more čak do Cipra, Turske i Grčka.

električna energijaLibanonNestašica
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
29 dana prije

Strašno .Nekoć su bili Sjevernoafrička Švicarska , doduše … Pod izravnom kontrolom Sirijska režima , koji je i gle čuda , Uvijek forsirao Libanonske Katolike !!! No . Sa propašću Sirije ..Ode sve k’ vragu …. Praktično .Centralna vlada ne funkcionira , Kršćani bježe u Europu i Sjevernu Ameriku , Druzi u Izrael gdje su AKTIVNI DIO Israeli Defence Forces ⚡ a Hezbollah … A čine , koliko mogu u odnosu na ono zašto se već bore …. A Biblijska zemlja …..

hiber
29 dana prije

Elektrane su prilagođene Saudijskoj nafti koja ih je definitivno odje.bala prije pet,sest godina i tada su započele zavrsne libanonske muke. Pocetak je zapoceo kada su prihvatili palestinske izbjeglice. Zato imaju Hezbollah pa mogu raketirati Izrael i slušati Nasrallahove uspavanke.😴😴😴

Darko
29 dana prije

Izrael mora nestati u termonuklearno kataklizmi. Nije Hitler bez razloga tamanio židovska govna, šteta samo što nije ostvario cilj što danas vidimo. Taj se smrad opet nakoti i radi zlo po cijelom svijetu.

Mučki Provokator
29 dana prije

Shebao ih Hezbalah. E da tako je to sa zadrtim slijepim vjernicima koji se zrtvuju za bajke dok im se vladari iza ledja smiju.

Max
29 dana prije

Kolaps Švicarske Srednjeg Istoka.

Ico
29 dana prije
  • Svi Libanonci, u odnosu na Židove, genetski imaju mozak na nivou mozga umno retardiranog majmuna.
FELIX
29 dana prije

KO JIM JE KRIV ZA SVE NEPOGODE BEZ DVOUMA ISRAEL JER JIH HAMAS UZ POMOC IRANA SAMO BRAN OD ISRAELACA. SIGURNO SE VECINA VAS SLAZE SA TIM. HAMASOV GLAVNI CILJ JE UNISTENJE ZIDOVSKE DRZAVE I JOS TACNIJE IZBRISATI ZIDOVE SA LICA ZEMLJE JER SU JIM ONI GLAVNA PREPREKA ZA ISPUNJAVANJE JOS AMBICJOZNIJIH CILJEVA.

witchie
27 dana prije

Jedino ispravno rješenje je zbrisati izraelske genocidaše i njihovu tvorevinu – Izrael s lica zemlje. Klasičnim ili nuklearnim načinom, svejedno. Bez toga za Bliski istok nema budućnosti.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI