Libanon u ‘ratnom stanju’ – šef Hezbollaha

Hassan Nasrallah
36 komentara

Ovotjedna sabotažna operacija bila je napad “bez presedana” Izraela, rekao je Hassan Nasrallah

Izrael je počinio “masakr” detonirajući tisuće dojavljivača diljem Libanona, rekao je vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah, opisujući operaciju, koju mnogi pripisuju izraelskom Mossadu, kao “objavu rata”.

U dugo očekivanom govoru nakon ovotjednih napada, Nasrallah je optužio Izrael da je počinio “masakr” bez obzira na civilne žrtve.

“Ovo je čisti terorizam. Nazvat ćemo ih masakr u utorak i masakr u srijedu. To su ratni zločini ili barem objava rata”, rekao je Nasrallah. Napominjući da su neke od naprava detonirale u školama, bolnicama i stambenim zgradama, šef Hezbollaha je rekao da je operacija prešla “sva ograničenja i crvene linije”.

“Nema sumnje da smo pretrpjeli veliki sigurnosni i humanitarni udarac, bez presedana u povijesti našeg otpora”, priznao je. “Teško smo pogođeni, ali ovo je ratno stanje i razumijemo da neprijatelj ima tehnološku nadmoć.”

Tisuće dojavljivača – niskotehnološke i navodno sigurne metode komunikacije koju koriste članovi Hezbollaha – istovremeno su detonirale diljem Libanona u utorak, ubivši desetak ljudi i ranivši više od 3000. Drugi val eksplozija dogodio se u srijedu, ovaj put zahvativši ručne radio uređaje. Prema libanonskom ministarstvu zdravstva, do četvrtka je ubijeno ukupno 37 ljudi, uključujući najmanje dvoje djece.

Dok Izrael nije preuzeo odgovornost za eksplozije, američki, izraelski i libanonski izvori identificirali su izraelsku obavještajnu agenciju Mossad kao krivca. Pozivajući se na anonimne izvore, New York Times je u četvrtak ustvrdio da je Mossad osnovao lažnu tvrtku u Mađarskoj za proizvodnju uređaja prema licenci tajvanske tvrtke. Pejdžeri su bili punjeni eksplozivnim spojem zvanim PETN, koji se mogao aktivirati daljinski, i otpremljeni su u Libanon od 2022., tvrde novine.

Američki dužnosnici rekli su Axiosu u srijedu da je Mossad namjeravao aktivirati dojavljivače kao prvi udarac u sveobuhvatnom ratu s Hezbollahom, ali ih je odlučio rano detonirati u slučaju da Hezbollah otkrije zavjeru.

Neposredno nakon eksplozija u srijedu, izraelski ministar obrane Yoav Gallant objavio je da počinje “nova faza” izraelskog gotovo jednogodišnjeg rata, koja je usredotočena na Hezbollah, a ne na Hamas. “Težište se pomiče prema sjeveru. Snage, resurse i energiju preusmjeravamo prema sjeveru”, rekao je, prema priopćenju koje je njegov ured objavio na društvenim mrežama.

Hassan NasrallahHezbollahIZRAELLibanon
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zar ne
12 sati prije

Podsjetnik
Ipe adr ese se prate
Pazite što pisete

hogar strašni
12 sati prije

A da pređu na komunikaciju kuririma? I pisanim porukama.

Warrior
12 sati prije

Nema za arapski narod sreće.zionisti ulažu ogromna sredstva u jbn opake tehnologije.a najbogatiji Arapi ulažu u ocvale nogometne zvijezde.

Vox
12 sati prije

Pari mi se da će i ovi uskoro partit na oni svit….ako mu već ne eksplodira smart TV ili frižider, finit će tako šta mu eksplodira turban….forši grišin ali nešta mi govori da lik neće durat još dugo…..

Bokan
11 sati prije

Kakva je to država u kojoj je teroristička organizacija jača i od državne vojske?

Subaru avatar
11 sati prije

Kad bi samuraj pogriješio napravio je harakiri.

Biti-ili-ne-biti
10 sati prije

Libanon je upravo zabranio unošenje pagera-dojavljivača u avione.
Izgleda da nema druge nego se vratiti na stare analogne sustave komuniciranja – dakle, golubovi ili u najboljem slučaju stari analogni telefoni na okretanje brojeva i slično.
I James Bond se morao vratiti u svoj stari Aston Martin iz 1964., jer ga je agent 006 vozao kao idiota uz pomoć digitalnih trikova i tako je bio uvijek dva koraka ispred Bonda.

burt
10 sati prije

ovakva akcija je izvedena prvi puta u povijesti i to baš protiv Hezbollaha, Shin Bet je osnovao firmu samo da bi Hezbollahu prodali bepere a za walki talkie se još ne zna kako su im i njih uvalili, kad su Arapi rotovali protiv Izraela govorilo se da su izgubili jer su nesposobni, korumpirani i tehnološki iza Izraela, sada se to vidi i po Šijtima da ih je Shin Bet provalio na svim razinama i da nisu organizacijski i tehnolopki dorasli Izraelu

Max
9 sati prije

Veliki rat tek počinje ovo je bio uvod u isti.

hitber
8 sati prije

Iz koje bajke i stoljeca je ovaj ispao???

burt
7 sati prije

Mossad i CIA imaju svjoe agente u Libanonu koji nadiru sve Hezbollahove i IRGC pokrete, nakon napada biperima Mossd je hakirao računala u bolnicama u Bejrutu tako da su dobili imena sveih pripadnika Hezbollaha koji su taj dan primljeni u bolnice

Mane
7 sati prije

Liban je bio većinom naseljen hriscani a,voleo bi da saznam koliko ih je Jos ostalo.izgleda dok se Jevreji i muslimani vec 80 godina tuku sirom bliskog istoka,najviše stradaju hriscani.o tome se i ne govori

FELIX
5 sati prije

KO ZELI RAT NA BLISKOM ISTOKU, HIZBALA IMA SAMO JEDAN CILJ I TO JE UNISTENJE ISRAELA, BAREM JE TO VECINI JASNO DA JE ZA TO JEDIN I PUT RAT, ONI CAK NI NEMAJU NIKAKVOG IZGOVORA KAO NAPRIMER HAMAS, KOJ ZELI SAMO DA DOBIJE NAZAD ZEMLJU POKRADENU OD STRANE ZIDOVA I SVOJU SVOBODNU DEMOKRATSKU DRZAVU PALESTINU. HIZBALA RADI SVE PO NAREDBAMA IZ IRANA KOJI IMA ISTI CILJ UNISTENJE ZIDOVSKE DRZAVE I NARAVNO ZIDOVA. TAKO NEKA VAM BUDE JASNO ISRAEL VODI CISTI OBRAMBENI RAT, JER DRUGOG IZBORA NEMA. SIGURNO JIM NIJE SMOTAR DA ZAUZMU LIBANON ILI KAKVU DRUGU TERITORIJU. KONACNO ISRAEL IMA PRAVO DA SE BRANI, JER VODI BORBU ZA OBSTANAK, NJIH U BOJ NE VODI MRZNJA KAOJA JE GLAVNI UZROK ZA NAPADE NA ISRAEL MUSLIMANSKIH SUSEDA, KOJI ZELE DA PRVO UNISTE ZIDOVE A ONDA CE KRENUTI I NA OSTALE NEVERNIKE, VEROVATNO ZNATE DA SU BILI MUSLIMANI PRED BECOM, ZNATE BAREM ZA… Čitaj više »

Zvone
5 sati prije

Izrael vrlo dobro zna da se arapi nisu sposobni ujediniti pa može da radi sve što želi.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI