Lukašenko ukazuje na licemjerje Zapada u slučaju Durov

Aleksandar Lukasenko
7 komentara

Bjeloruski predsjednik kaže da nema ništa loše u procesuiranju nekoga tko je kriv, ali žali na dvostruke standarde Zapada

Kad Bjelorusija ili druge nezapadne države poduzmu korake slične onima koje je Francuska učinila uhićenjem izvršnog direktora Telegrama Pavela Durova, često ih se optužuje za kršenje ljudskih prava, istaknuo je u utorak bjeloruski predsjednik Alexander Lukashenko.

Govoreći na nacionalnom obrazovnom summitu, Lukašenko je rekao da francuske vlasti nisu pogriješile što su uhitile poduzetnika ako su opravdano zabrinute za zakonitost njegovih aktivnosti, ali je slučaj iskoristio kao primjer zapadnog licemjerja.

Durov je uhićen u Francuskoj prošlog vikenda u sklopu šire istrage kibernetičkog kriminala njegove end-to-end kriptirane platforme društvenih medija. Francuska je u ponedjeljak otkrila popis preliminarnih optužbi, optužujući ga za “omogućavanje” navodnih nezakonitih aktivnosti na svojoj platformi, uključujući trgovinu drogom, pranje novca i dječju pornografiju, odbijanjem suradnje s francuskim istražiteljima.

“Vidjeli smo kako Francuska… i ne krivim ih – čine pravu stvar. Durov ili ne Durov, ako ste krivi, trebali biste odgovarati”, rekao je bjeloruski čelnik. Upućujući svoje riječi zapadnim nacijama, upitao je, “zašto biste iznosili zahtjeve protiv nas [Bjelorusije] kada se branimo koristeći iste metode kao i vi?”

Mnogi na Zapadu su Lukašenka nazivali diktatorom i kritizirali njegovu politiku, posebno u pogledu političkih zatvorenika. U svom govoru podsjetio je da ga je francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio nakon izbora 2020. u Bjelorusiji, koji su završili uhićenjima nekoliko oporbenih političara. Napomenuo je da je Macronova kritika došla u trenutku kada se Francuska suočavala s prosvjednim pokretom Žutih prsluka i njihovim sukobima s vlastima.

“Sjetite se, tamo su ubijali, ne gledajući je li ispred njih žena ili muškarac… I [Macron] kaže, ali mi imamo demokraciju, možemo to. A [Lukašenko] tamo ima diktaturu.

“Dakle, znate, demokracija je kada možete baciti žensku glavu u zid… zadaviti crnca, i ništa se neće dogoditi. A danas je Durov uhićen. Zato želim da osjetite to, bit zapadne demokracije, i učinite da to osjete i naši školarci”, rekao je Lukašenko obraćajući se skupštini.

Macron je tvrdio da je Durovljevo uhićenje dio “tekuće sudske istrage” i da “ni na koji način nije politička odluka”. Međutim, brojni čelnici javnog mnijenja, i na Zapadu i u Rusiji, kritizirali su postupke Francuske kao gušenje slobode govora, a neki su sugerirali da iza uhićenja stoji SAD.

Telegram je zanijekao bilo kakvu krivnju, nazivajući “apsurdnim” da platforma ili njen vlasnik budu odgovorni za korisnike koji zlorabe platformu.

BjelorusijaLukašenkoPavel DurovTelegram
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
19 dana prije

Bolje bi bilo da je brko objavio gdje se nalazi Prigozin i sta trenutno radi.
To bi bila prava vijest, a ne Durov koji je isao na zakazanu veceru sa Makronom.

Max
19 dana prije

Točno.

tihobl
19 dana prije

Британски лист Телеграф преноси да је њихово најпопуларније јело, риба и помфрит, поскупело за 50 одсто у последњe 2 годинe.

Рат у Украјини повећао је цену увоза рибе… царина од 35 одсто на увоз руске морске хране уведена је у марту 2022. након уласка Русије у Украјину, што је рибу поскупило.

Дакле, није рат у Украјини довео до поскупљења рибе, већ антируске санкције које је увео Лондон (из неког разлога новине то скромно изостављају). Испоставило се да је највише енглеског јела направљено од руске рибе?!

tihobl
19 dana prije

Imam jedno pitanje: Makron je izgubio izbore. Zavrsio je na trecem mjestu. O nece da odstupi sa mjesta predsjednika niti hoce da prihvati mandatara pobjednika izbora, vec njegovi pederi i dalje vode vladu iako su na izborima osvojili 23%.
Koliko vidimo on je uzeo fazon od Zelenskog – ostace na vlasti dozivotno, tj. sve dok ne bude objesen na banderu.

Pitanje je kako to da su Francuska i krnja Ukrajina demokratske zemlje, a Bjelorusija diktatura?

Schwarze Hunderte
19 dana prije

Ne kukaj Brko ….Pustili Durova .

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI