Macron govori o uhićenju Durova

Emmanuel Macron
13 komentara

Francuski predsjednik demantirao je da je pozvao osnivača Telegrama na večeru

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zanijekao je da je unaprijed znao za posjet izvršnog direktora Telegrama Pavela Durova zemlji ili da je igrao ulogu u uhićenju ruskog poduzetnika po dolasku u Pariz.

Durov je zadržan u zračnoj luci Le Bourget prošle subote nakon što je doletio iz Azerbajdžana. Policiji je rekao da je na putu da se sastane s Macronom na večeri, piše francuski list Le Canard Enchaine.

“Apsolutno nisam znao za dolazak gospodina Durova u Francusku – i to je normalno, jer ne bih trebao znati za dolaske i odlaske svih koji imaju francusko državljanstvo”, rekao je Macron novinarima na tiskovnoj konferenciji u Beogradu u četvrtak navečer.

“Lažno je da sam uputio bilo kakav poziv, potpuno je lažno”, dodao je francuski predsjednik. “Nisam trebao vidjeti Durova ni prošli vikend ni nakon toga.”

Macron, koji je u dvodnevnom posjetu Srbiji, inzistirao je na tome da Francuska štiti slobodu izražavanja i da je predana poduzetnicima i inovatorima.

“Ali mi smo također zemlja u kojoj postoji podjela vlasti i suci samostalno donose odluke. I ovo je dobra stvar”, rekao je.

Durov je proveo nekoliko dana u zatvoru prije nego što je u srijedu izašao pred suca za prekršaje. Optužen je za desetak kaznenih djela, u rasponu od odbijanja suradnje s vlastima do upravljanja internetskom platformom koju navodno koristi organizirani kriminal za nezakonito ponašanje poput trgovine i seksualnog zlostavljanja djece.

Durov je pušten uz jamčevinu od 5 milijuna eura (5,5 milijuna dolara) i zabranjeno mu je napuštanje Francuske dok traje postupak.

“Potpuno je apsurdno misliti da bi voditelj društvene mreže mogao biti umiješan u kaznena djela koja ga se ne tiču, bilo izravno ili neizravno”, rekao je njegov odvjetnik David-Olivier Kaminski za AFP u srijedu. Telegram je u potpunosti u skladu sa zakonima EU koji se tiču ​​digitalne tehnologije, dodao je Kaminski.

Durovljevo pritvaranje izazvalo je međunarodni bijes i optužbe da Francuska pokušava cenzurirati platformu izvan kontrole Zapada. Francuski je predsjednik navodno pozvao Durova da preseli Telegram u Francusku 2018., tri godine prije nego što mu je dodijelio državljanstvo.

Durov također ima državljanstvo Francuske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i karipske države St. Kitts i Nevis. I Moskva i Abu Dhabi pokušali su mu pružiti konzularnu podršku, ali ih je Pariz odbio tvrdeći da njegovo francusko državljanstvo ima prednost nad svim ostalima.

Braća Pavel i Nikolay Durov stvorili su Telegram prije deset godina, kao šifrirani messenger usmjeren na privatnost. Platforma sada ima gotovo milijardu korisnika mjesečno i smatra se aplikacijom izbora u Rusiji i Ukrajini, između ostalih zemalja.

emmanuel macronfrancuskaPavel DurovTelegram
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
17 dana prije

Eto ti ga na . a mi cekali da ce da prizna kako su ga navukli vecerom

Ivana Podravec
17 dana prije

U EU nema slobode izražavanja . Na djelu je velika cenzura istine .
To se najbolje vidjelo u vrijeme pandemije covida , ali prisutna je cijelo vrijeme .

Mogu navesti nedavni primjer ;

EU gdje je demokracija je i nametnuta cenzura i to najviše na istinu .

EU naredila cenzuru sadržaja na kojem ukrajinski vojnici odaju počast Wermachtu. ‘Štetan je’

“Europska komisija ponudila je X-u nezakonit tajni dogovor: ako tiho cenzuriramo govor bez da ikome kažemo, neće nas kazniti. Druge platforme su prihvatile taj dogovor. X nije”,

17 dana prije

…eno Makarona puca Rafale po Srbiji… A vojska botova na srpskim portalima mu zdušno kliču!…

…Što je stvarnost???… Objektivna? …Subjektivna? …Interna? …Eksterna?… Gdje joj je kraj, a gdje početak???…

stopostoo
17 dana prije

Macaron je smeće, jbg

Max
17 dana prije

Petlja.

Zlovenac
17 dana prije

Ja verujem i njegovom čači, madame Macrone

Josip
17 dana prije

Vrijeme je da se uhiti i spremi iza resetaka pucistu Macrona. Cudi me da jos nije pokupio metak zbog toga sto ke napravio od Francuske?

niki
16 dana prije

Maske padaju i poakazu EU kao nacistiku kolonijalnu silu koja je uništila Hrvatsku u Hrvate pretvorila u robove posredstvom domaćih veleizdajnika.R. Schuman je bio prkriveni nacist.

lole ribar
14 dana prije

Dam se kladit da je ovo gvno umjesano nebi durov izmisljo

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI