Macron gradi “koaliciju” za slanje trupa u Ukrajinu

Emmanuel Macron
18 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otišao je dalje od pukog razgovora o mogućnosti raspoređivanja NATO trupa u Ukrajini, poduzimajući korake za formiranje koalicije vojnih trenera koji bi radili unutar bivše sovjetske republike pripremajući kijevske vojnike za borbu protiv ruskih snaga.

“Želimo da imamo koaliciju iz razloga efikasnosti, a nekoliko naših partnera je već dalo saglasnost”, rekao je Macron novinarima u petak u Parizu. “Iskoristit ćemo naredne dane da finaliziramo najveću moguću koaliciju koja je sposobna odgovoriti na zahtjev Ukrajine.”

Makron nije naveo zemlje, osim Francuske, koje su se obavezale da će poslati trenere u Ukrajinu. Tvrdio je da slanje stručnjaka koji rade na obuci unutar Ukrajine ne bi trebalo da izazove odgovor Rusije.

“Mi nismo u ratu sa Rusijom”, rekao je Makron. “Ne želimo eskalaciju, ali želimo učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo Ukrajini da se odupre. Da li je eskalacija ako Ukrajina traži od nas da obučavamo mobilisane vojnike na njenom tlu? Ne, to ne znači raspoređivanje ljudi – evropskih ili savezničkih vojnika – na liniju fronta.” Macron je dao svoje komentare nakon što je bio domaćin u poseti Ukrajini Vladimira Zelenskog. On je u četvrtak najavio da će Francuska poslati borbene avione Mirage 2000 u Kijev i obučiti ukrajinske pilote. Navodno će biti potrebno do kraja ove godine da piloti budu spremni za upravljanje ratnim avionima.

Francuske snage su već obučile oko 10.000 ukrajinskih vojnika u Francuskoj i drugim zemljama NATO-a. Litvanija i Estonija su takođe javno sugerisale da bi bile spremne da rasporede instruktore unutar Ukrajine. U stvari, estonska premijerka Kaja Kallas rekla je prošlog mjeseca da NATO instruktori već djeluju u državi razorenoj borbom. Ruski zvaničnici su više puta upozoravali da će se svako strano vojno osoblje u Ukrajini smatrati legitimnom metom za napad, bez obzira na njihove dužnosti i lokacije. Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su Makronova “ratoborna retorika” i provokativne izjave eskalirali ukrajinsku krizu.

Makron je počeo da daje javne komentare o mogućnosti raspoređivanja trupa u Ukrajinu u februaru, što je izazvalo odbijanje nekih saveznika u NATO-u i upozorenje Kremlja da bi takav korak neizbežno doveo do direktnog sukoba sa Rusijom. Američki predsjednik Joe Biden je navodno odbacio Macronov prijedlog da pošalje instruktore u Kijev, navodeći zabrinutost da bi te trupe mogle biti na liniji vatre i izazvati eskalaciju.

emmanuel macronfrancuskaNATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trolling queen
21 dana prije

DA. Kako objasniti ratno junačenje ovog malog napoleona….Pa, recimo to ovako – jako je on svjestan u što je doveo sve nas, gdje je doveo Francuze i Francusku … jako on dobro zna kako je sjedio za stolom pri organizaciji i ulasku ovolikog broja ilegalaca u Europu. Ono na što glupani nisu računali jest to da ilegalci baš ne vole ovo područje srednje Europe – nemaju koga pljačkati i ubijati i silovati bez kazne. Pa su većinom, naravno ilegalno – naselili zemlje zapadne Europe. I Njemačku. Bogate, velike demokracije, štovatelje ljudskih prava. Pa sada Micron ima evidentni problem – kako osigurati Pariz za demonsku olimpijadu? Kako srediti da se ne dogodi neko generalno sranje? Pa, kao i uvijek – prethodnim laprdanjima!! Jer, bilo što da se desi tamo u Parizu (iako se već i događa svakodnevno) – imati će fenomenalnu priču!! Jadni mi, vidite što su nam ruski orci učinili… Čitaj više »

Josip
21 dana prije

Macrone kukavico pa kreni ti sam bez da ikoga uvlacis u svoje sulude ideje.

Stanko
21 dana prije

Što je razlog tolikom huiškanju na rat protiv Rusije gospodine Makron kad vrodobro znaš da Rusija nije nikakva prijetnja Europi? Znaš li budaletino kako su prošli Napoleon i Hitler!?

Nekoime
21 dana prije

Od žrtve pedofilije ne može se očekivati razumno razmišljane u odrasloj dobi.

Ivana Podravec
21 dana prije

Otkad su ga istjerali iz Nigera i zatražili zaštitu od Rusa , Macron je iskopao ratnu sjekiru i otvoreno ide protiv Rusije , ali naravno , potrebno je i druge usositi kako bi prikrio motive . Zašto ne bi malo drugi ratovali i za francuske interesa kad mogu za cioniste ?

vrlodrag
21 dana prije

Valjda neće i onaj nesretnik Plenković u Ukrajinu slati ljude. Obzirom na to da je u Francusku pobjegao početkom rata odgumivši anemiju svašta se može očekivati.

nastran
21 dana prije

što sve pedofili ne stvore u mozgu žrtve?

Biti-ili-ne-biti
21 dana prije

Je li to onaj Putinov prijatelj, koji se nedavno s njim sastao?

Bato
21 dana prije

Glumi novog napoelona i hitlera al nece daleko

Ico
21 dana prije

Macaron je idiot

Kosir i Bat
21 dana prije

Makaron je mali isfrustrirani babojebac iste visine kao Usrulja a ovi “instruktori / treneri” ce pripremati kijevske vojnike tako sta ce sami ispaljivati rakete i pucati po ruskim snagama demonstrirajuci im kako se to radi dakle kao nato vojnici aktivno sudjelovajuci u ratu.

Max
21 dana prije

Sulud potez.

Dosta
21 dana prije

Ovaj mali glupan žrtva pedofilke je potpuno poludio.Sto hoce da uvuce svijet u nuklearni rat? Cudi me samo da u francuskoj ima toliko glupana koji bi isli ratovat u dvije najgore zemlje svijeta.Ukrajina i Rusija treba da ratuju sto duze mogu tako da ih nestane i puste ostatak Europe da živi.

Voltaire
20 dana prije

Rusi u problemu, dolazi borci parade ponosa. OMG 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI