Macron ‘ogorčen’ izraelskim udarima na Rafah

Macron - cijepljenje
9 komentara

Izrael mora poštovati međunarodno pravo i zaustaviti svoju vojnu operaciju u Rafi, rekao je u ponedjeljak francuski predsjednik Emmanuel Macron, nakon smrtonosnog zračnog napada na grad u južnoj Gazi.

Prema najnovijim informacijama Ministarstva zdravlja Gaze, broj poginulih u noćnom bombardovanju naselja Tel Al-Sultan u Rafi dostigao je 45 ljudi, uključujući mnogo djece, a 294 su ranjena. Rafah je domaćin stotinama hiljada Palestinaca raseljenih zbog rata između Izraela i Hamasa.

“Ogorčen izraelskim napadima koji su ubili mnoge raseljene osobe u Rafi”, napisao je Makron na X (bivši Tviter) u ponedeljak.

Izraelske vojne operacije u tom području “moraju prestati” jer “u Rafi nema sigurnih područja za palestinske civile… Pozivam na puno poštovanje međunarodnog prava i hitan prekid vatre”, naveo je francuski predsjednik.

U međuvremenu, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je da će Ankara učiniti sve što je u njenoj moći da osigura da “varvari” koji su izveli napad na Rafah budu izvedeni pred lice pravde.

Erdogan je u govoru u ponedjeljak ponovo uporedio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua sa Adolfom Hitlerom, tvrdeći da on “imitira” diktatora nacističke Njemačke. Netanyahu i njegova “ubilačka mreža” pokušavaju “proširiti svoju vlast masakrirajući ljude jer ne uspijevaju pobijediti palestinski otpor”, rekao je.

Turski lider tvrdi da se Izrael pokazao kao “teroristička država” napadom na palestinski izbjeglički kamp, ​​samo nekoliko dana nakon što mu je Međunarodni sud pravde (ICJ) naredio da obustavi svoje vojne akcije u Rafi.

IDF insistira da je napad na Rafah “izvršen protiv legitimnih ciljeva prema međunarodnom pravu, upotrebom precizne municije i na osnovu preciznih obavještajnih podataka”. Prema izraelskoj vojsci, “značajni Hamasovi teroristi su djelovali” u naselju Tel Al-Sultan. Međutim, vojska je rekla da razmatra incident, nakon izvještaja o smrtnim slučajevima civila i požaru u kampu.

Napad na Rafah uslijedio je nakon raketnih udara na izraelski grad Tel Aviv u nedjelju, za koje je IDF rekao da su došli iz područja Rafaha. Najmanje 36.000 ljudi je ubijeno, a više od 81.000 ranjeno u izraelskim zračnim napadima i kopnenoj ofanzivi u Gazi, prema Ministarstvu zdravlja palestinske enklave. Izrael je započeo svoju operaciju kao odgovor na prekogranični upad Hamasa prošlog oktobra, u kojem je ubijeno najmanje 1.200 ljudi, a 250 uzeto kao taoci.

IZRAELmacronPalestinaParizRafah
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 mjesec prije

Macron je toliko ogorčen da kao predsjednik Francuske koja za dva mjeseca ima Olimpijske igre u Parizu nije tražio baš nikakve sankcije za izraelske sportaše i sportašice.
Licemjer.

Kalle balle
1 mjesec prije

Posalji oruzje palestincima gade jedan

Max
1 mjesec prije

Prenemaganje i laži.

ausgelaufen
1 mjesec prije

cinik

xyz
1 mjesec prije

Svi ogorčeni, a niko ništa ne poduzima, da se kazni krivce i spreči zločine. Sve sami licemjerji i dvolični psihopati.

abc
1 mjesec prije

Opet laže….

nastran
1 mjesec prije

smrad

Popo
1 mjesec prije

A jes ovaj macron ogorčen,prava ljudina

kjh
1 mjesec prije

zašto nisi ni spomenuo sankcije izraelu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI