Macron optužuje izraelskog dužnosnika za miješanje u izbore

Emmanuel Macron
7 komentara

Izraelski ministar za pitanja dijaspore podržao je desničarske protivnike francuskog vođe uoči glasovanja prošlog vikenda

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kako bi se požalio na “neprihvatljivo” miješanje jednog od njegovih ministara u nedavne izbore u Francuskoj, izvijestio je Axios.

U razgovoru s izraelskom televizijskom postajom Kan ranije ovog mjeseca, izraelski ministar dijaspore Amichai Chikli izrazio je podršku stranci Nacionalni skup Marine Le Pen, koju trenutno vodi Jordan Bardella.

“Bilo bi izvrsno za Izrael da [Le Pen] bude predsjednik Francuske, deset uskličnika. Po mom mišljenju, to bi bilo dobro za državu Izrael”, rekao je Chikli. Upitan slaže li se Netanyahu, Chikli je odgovorio “Mislim da smo Netanyahu i ja istog mišljenja”.

Intervju je održan četiri dana prije parlamentarnih izbora u Francuskoj, na kojima je Macronov centristički blok Ensemble bio prisiljen ući u de facto partnerstvo s ljevičarima, zelenima i komunistima kako bi spriječio Nacionalni skup da osvoji izravnu većinu.

Dan nakon Chiklijevog intervjua, Macron je nazvao Netanyahua i požalio se da su ministrovi komentari “neprihvatljivi” i da predstavljaju miješanje u izbore, ustvrdio je u utorak Axiosov reporter Barak Ravid. Netanyahu je uvjeravao Macrona da je naložio svim svojim ministrima da se suzdrže od komentiranja glasovanja u Francuskoj, dodao je Ravid.

Francuska vlada nije priznala poziv. Netanyahuov ured i francusko veleposlanstvo u Izraelu odbili su komentirati to pitanje.

Unatoč očitom Netanayhuovom uvjeravanju, Chikli je nastavio s mišljenjem o francuskoj politici u danima nakon poziva. “Macron je bacio židovsku zajednicu pod autobus i ja stojim iza ove izjave”, rekao je izraelskom vojnom radiju u ponedjeljak.

Netanyahuov bivši ministar vanjskih poslova i obrane, Avigdor Lieberman, također se oglasio u ponedjeljak, napisavši na X: “Apeliram na sve Židove u Francuskoj: Dođite i živite u Izraelu!”

Ljevičarskog vođu Jean-luca Melenchona, čija je Nova narodna fronta izašla s najvećom parlamentarnom frakcijom na francuskim izborima, desničari smatraju mekim prema islamizmu. U obraćanju u nedjelju obećao je priznati državu Palestinu “što je prije moguće” nakon formiranja vlade.

Le Pen je poznata po svom tvrdokornom stavu o imigraciji muslimana, a Nacionalni skup je posljednjih godina prihvatio proizraelsku vanjsku politiku. Prošlog mjeseca Bardella je rekao novinarima da stranka neće priznati palestinsku državu jer bi to “značilo priznati terorizam”.

Francuska je dom za oko 440.000 Židova, što njezinu židovsku zajednicu čini trećom po veličini u svijetu, prema podacima Židovske agencije za Izrael. Priljev muslimanskih imigranata u Francusku od 1960-ih naovamo doveo je do trvenja između dviju zajednica, s obiljem ubojstava i napada na Židove koji su se dogodili posljednjih godina.

emmanuel macronfrancuskaIzboriIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 mjesec prije

Gnjevni, iskompleksirani kepec.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Pa i ovaj iz moćne obitelji što su lovili Klausa Barbieja je podržao Le Pen . U Židovsku svijetu oni baš imaju težinu . Zaprav . Ne mislim da je u pitanju Anti – Islamski stav , koliko anti – invaziono , imigracijski u smislu ne dokumentiranih ” imigranata ” .No , stav Le Pen o suspenziji Macaronivih hinjenja ka napadu na Rusiju je bio direktni prst u oko NATO a budući bi nju bilo , puno teže skloniti no ova – epizodistu , rezultantu .. Vidimo .

Max
1 mjesec prije

Ništa čudno,

Lucija, prva
1 mjesec prije

A zašto bi Francuzi i njihove stranke, ili bilo tko drugi do ove mjere da to utječe na izbore, trebali podržavati bilo koga?

“obiljem ubojstava i napada na Židove koji su se dogodili posljednjih godina”

Znači, Rotschildov potrčko nije u stanju održati red i mir.

Ili, NAMJERNO IZAZIVA NERED kao Tomašević koji daje dozvolu onim klečavcima na Trgu da gnjave ljude svojim piz.darijama i, izazivaju neke jednako loode protuprosvjednike?

Moglo bi vam se dogoditi da normalni ljudi polude i ispraše sve koje tamo nađu.
Preciznije, sve profesionalne aktiviste.
Zna se od kuda dolaze i koliko su plaćeni.

Zašto nitko ne prosvjeduje protiv cijena hrane?

A o odnosu i ciljevima Rotschilda (preko Mikrona) sa Židovima, lako je zaključiti.
Seljenje. Opet.

Lucija, prva
1 mjesec prije

“Bilo tko, tko je u zadnjih 7 dan otvorili Le Figaro, zna da ovo ispod, sto je napisano u clanku, nije ostvarivo. 👇🏼👇🏼 “Moguće da se dosadašnji premijer Gabriel Attal doslovce prošverca u poziciju obnavljanja funkcije, tim više što bi se s tim omogućilo pariranje nedvojbenoj privlačnosti Jordana Bardelle, mladalačkog kandidata Marine Le Pen”

Zaista je iznimno zadivljujuca Indexova razina nepoznavanja politike u Francuskoj. Fascinantno ! Vjerojatnost Attalovog svercanja na poziciju premijera je ista kao i vjerojatnost povratka KGK u utrku za predsjednicu Hrvatske. Bez rijeci …”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI