Macron poziva na novi svjetski poredak

Emmanuel Macron
15 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je na reformu trenutnog “nepravednog” svjetskog poretka kako bi ljudi mogli mirnije koegzistirati.

On je svoju viziju iznio u nedjelju u sklopu međunarodnog skupa ‘Imagining Peace’ u Parizu, koji je okupio vodeće političke i vjerske ličnosti. Govoreći pred katoličkom zajednicom Sant’Egidio, Macron je rekao  : “Moramo biti dovoljno maštoviti da razmišljamo o miru sutrašnjice, miru u Evropi u novom obliku.”

Da bi evropski kontinent postao stabilniji, svi treba da priznaju da to nije “ni sasvim EU, ni odlučno NATO”, naveo je on.

“Moraćemo da razmislimo o novom obliku organizacije za Evropu i ponovo razmislimo o našem odnosu sa Rusijom” nakon što se ukrajinski sukob završi, dodao je predsednik. Macron je slao pomiješane poruke u vezi s neprijateljstvima između Rusije i Ukrajine kako se sukob razvijao tokom godina. Godine 2022. izazvao je kritike od kolega zapadnih zvaničnika jer su ih pozvali da ne “ponižavaju” Rusiju. Početkom 2024. rekao je da Zapad ne bi trebao isključiti raspoređivanje NATO trupa na ukrajinskom tlu – prijedlog koji su mnogi drugi nacionalni lideri odbacili.

Govor dolazi u trenutku kada se ukrajinski lider Vladimir Zelenski sastaje sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom kako bi predstavio svoj takozvani ‘plan pobjede’ – navodnu mapu puta za pritisak na Rusiju da prizna poraz. On želi dozvolu za izvođenje dalekosežnih udara duboko unutar Rusije zapadnim oružjem kao dio plana.

Francuska je među nekolicinom nacija koje su donirale takvu vojnu opremu Ukrajini u obliku krstarećih projektila SCALP/Storm Shadow, koje ta zemlja proizvodi zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Britanski zvaničnici podržali su zahtjev Kijeva da se udari na Rusiju, ali se smatra da je konačna odluka u rukama Washingtona.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da bi svaki takav napad države članice NATO-a smatrale činom rata.

Macron je u svom govoru ustvrdio da je globalni sistem stvoren nakon Drugog svetskog rata bio „nepotpun i nepravedan“, jer mnoge moderne nacije u to vreme nisu ni postojale i nemaju pravo mesto za stolom. On je rekao da međunarodna tijela, poput UN-a, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, treba da se reformišu u skladu s tim.

Rusija je među brojnim nacijama koje su deklarirale cilj smanjenja utjecaja institucija pod dominacijom Zapada u globalnim poslovima s ciljem stvaranja multipolarnog svjetskog poretka.

francuskamacronNATOrusijaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
2 sati prije

Opet govorancija bez jasne izreke… no takva retorika je i očekivana od lika koji nikada nije ni imao jasne stavove… podsjeća me na dijete kome je dodijeljen zadatak odraslog…

Floskula je i sve češća upotreba izraza “multipolarnost”, što je samo Ruska izmišljotina za svoju očajničku borbu da se izvuče iz klinča Zapada.
Kao i sve u prirodi Svijet je bipolaran i uvijek se sve svodi na ZA i PROTIV, na akciju i reakciju na pozitivno i negativno… sve ostalo je samo hinjenje iluzije…

držnedaj
2 sati prije

Evo ga javi se pravi .. fuj za za francuze da ovako nešto mogu izabrati da ih hebe…

Tupko Glupko
2 sati prije

“Macron je u svom govoru ustvrdio da je globalni sistem stvoren nakon Drugog svetskog rata bio „nepotpun i nepravedan“, jer mnoge moderne nacije u to vreme nisu ni postojale i nemaju pravo mesto za stolom. On je rekao da međunarodna tijela, poput UN-a, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, treba da se reformišu u skladu s tim.”

Slažem se.

Vijeće sigurnosti UN ima 5 stalnih članica – Kinu, Francusku, Rusiju, Veliku Britaniju i SAD i imaju pravo veta na bilo koju odluku.

Francuska više ne spada u ovo društvo po bilo kojem parametru – niti po gospodarstvu, niti po broju stanovnika, niti po vojsci, niti po svom utjecaju i treba ju izbaciti.
Na njezino mjesto trebala bi doći Indija.

Pero
2 sati prije

Zanimljiv taj izraz “novi svjetski poredak”ali ko bi odredio taj poredak ali da ne bude kako njemu odgovara.Počnimo od jednostavnog primjera,zna se ko štampa novac mislim na onaj koji “vrijedi”,inače može ga štampat svako ali mu vrijedi onoliko koliko mu odredi onaj koji štampa “vrijedan”.Sad bi se on kao trebao izgubit dobrovoljno taj monopol.ili bolje rečeno privilegiju.Inače nisam napisao ko to štampa ali ko hoče lako dozna ko je taj “sretnik”.

Гавран
1 sat prije

Makron, kao opunomoćeni i titulisani čuvar imovine Rotšilda, nepravednim smatra da sadašnju i buduću imovinu bankara, koriste milijarde izelica svih boja i veličina.

dona
1 sat prije

koja je ovo teška budaletina

DJ partyman
1 sat prije

pozivash moj hurac

Zvone
1 sat prije

Poziva na nov svjetski poredak kako bi oni bolje krali. Ološ

pirun i šlefalka
1 sat prije

u medijski prostor Zapada ,uvode se novi-stari pojmovi “multilateralnost, miroljubiva koegsiztencija, demokratski centralizam!?, posuđeni termini iz vremena nesvrstanih (kada su imali većeg utjecaja u doba “hladnog rata”. Očito kreatori sudbine čovječanstva, uviđaju da njihov projekt “novog normalnog” i “novog svetskog poretka” ne prolazi, ne prhvaća se od strane globalne većine naroda Zemlje.U civilizacijskoj defragmentaciji kojoj svjedočimo,mastodont elite stvarnih vladara globalizma koja je potekla i živi od proizvodnje, prodaje oružja i ideologije ratova, kao nužnosti „modus operandi“ međunarodnoga ponašanjča u cilju ovladavanja vlasništvom nad svim resursima planete Zemlja i upravljanjem sudbinom čovječanstva…pokušavaju ljudima-populaciji prodati “buhine klompe” kao suvenir novoga pravednoga, slobodnoga i prosperitetnog sveta. Moš misliti, kao da slušam bivše YU komuniste-svjetla budućnost je pred nama !!!

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI